Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Wortel ovenschotel met makreel

Heerlijke wortel ovenschotel met makreel. Hutspot verwerkt in een ovenschotel, met gebakken ui en zoete ketjap. Die gaat verrassend samen met de makreel.

30 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Wortel ovenschotel met makreel

Ik heb een hele lekkere ovenschotel voor jullie klaarstaan. Een wortel ovenschotel met makreel. In dit artikel vertel ik je waarom makreel een super goed en lekker veelzijdig stukje vis is. Daarbij deel ik deze lekkere wortel ovenschotel met een Aziatische twist.

Hutspotschotel met makreel

Vorige week was ik door het Nederlands Visbureau uitgenodigd bij een evenement ter aftrap van de campagne Makreel VETgoed. Dit leek me erg interessant omdat ik van makreel niet zoveel afwist, en het eigenlijk ook te weinig eet. Als we het eten dan eten we het op brood of verwerkt in een salade. Het leek me lekker hier vaker mee te variƫren in recepten, zoals ik doe met deze wortel ovenschotel met makreel.

Makreel -Vet goed

Tijdens het event hebben we achtergrondinformatie gekregen over hoe makreel gevangen wordt, en hoe het daarna wordt verwerkt. Wist je bijvoorbeeld dat de makreel direct op het schip wordt verwerkt en ingevroren? Zo blijft de makreel vers.

Makreel evenement

In Nederland eten we meestal de gestoomde, warm gerookte makreel. Lekker op een toastje of op de borrelplank. Maar natuurlijk kunnen we dit lekkere stukje vis ook heel goed verwerken in recepten. Zoals salades, pastarecepten en bijvoorbeeld een ovenschotel zoals ik in dit artikel laat zien.

Makreel is vet goed, want het is lekker (je kunt variƫren met vele recepten), duurzaam (het heeft een lagere CO2 uitstoot dan vlees en plantaardige alternatieven), gezond (door het hoge hoog omega 3 gehalte) en betaalbaar. Voor al en paar euro geniet je al van een lekkere gerookte makreel.

En om deze redenen wordt de Nederlandse makreel ook veel naar het buitenland geƫxporteerd, ook naar landen met een laag bestedingsbedrag. Makreel is wat dat betreft goedkoop en gezond.

Wortelovenschotel met makreel

Makreel met een Japanse twist

Joost en ik houden van makreel, al moet ik bekennen dat ik het vaker zou kunnen eten. Ik eet het vaak op brood of in een salade. Maar je kunt dit lekkere gerookte visje ook heel goed verwerken in warme recepten. Met deze wortel ovenschotel laat ik zien hoe lekker en makkelijk dat kan zijn.

Na de presentatie en bezoek aan de makreelrokerij brachten we een bezoek aan Hokkai. Hokkai Kitchen is gespecialiseerd in de Japanse keuken en zij exporteren typische Japanse gerechten. Dit zijn onder andere gerechten met makreel en horsmakreel, een vis die lijkt op de makreel, maar ook weer niet.

Hier hebben we heerlijke Japanse gerechten met deze vis mogen proeven. Een combinatie waar ik zelf erg over was te spreken was de combinatie met sojasaus en ketjap. Op deze smaken heb ik de wortel ovenschotel met makreel die ik in dit artikel deel geĆÆnspireerd.

Ovenschotel met makreel en wortel

Wortel ovenschotel met makreel

De wortel ovenschotel met makreel is er eentje met een twist, die bij ons thuis ontzettend in de smaak viel.

De wortelschotel heeft iets weg van hutspot, want het heeft dezelfde basis. Aardappelen met wortel en ui. Alleen dan anders bereid. De basis van de ovenschotel is een stamppot van wortel met aardappel. De ui is in dit geval apart bereid door dit in een koekenpan te bakken en hier ketjap aan toe te voegen. Dit uienmengsel met zoete ketjap verdelen we over de bodem van de ovenschaal waar we vervolgens de stukken makreel op leggen. Hiervoor verdelen we het aardappel-wortel mengsel.Ā Geraspte kaas en panko (grof paneermeel) zorg voor een lekker krokant korstje als de schotel uit de oven komt.

Het resultaat is een hele lekkere wortel ovenschotel met makreel die perfect is voor deze tijd van het jaar. Warme zachte aardappel-wortelpuree met zoete ui en stukjes zoute makreel. Een super lekkere combinatie, mƩt een krokant kaaskorstje. Yum!

Tips:

  • Als je het niet fijn vindt om de makreel zelf uit het vel en graad te halen kun je in de supermarkt een bakje met stukjes makreel kopen waarbij de graad al is verwijderd.
  • Ga voor meer recepten met makreel naar de website visrecepten.nl.

Wortelovnschotel met makreel

Ovenschotel met makreel en wortel

 

Ingrediƫnten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze wortel ovenschotel met makreel

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Kook de wortels beetgaar, en kook de aardappelen gaar in een andere pan.
2
Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
3
Stap 3
Verwarm olie in een koekenpan en bak hier de uien in aan. Doe de ketjap erbij en laat dit op middelhoog vuur nog 10 minuten pruttelen.
4
Stap 4
Giet de wortelen af. Doe die ook bij de aardappelen, maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen fijn voeg een kopje van het kookvocht toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de mosterd toe, samen met de wortelen, en stamp het mengsel door.
5
Stap 5
Verdeel het uienmengsel over de ovenschaal. Verdeel hierover stukken makreel. Bedek de ovenschotel met de gestampte aardappelen.
6
Stap 6
Bestrooi de schotel met geraspte kaas en de panko.
7
Stap 7
Verwarm de ovenschotel 25 minuten in de oven en serveer het hierna direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto

9 reacties

Anne
5/5 sterren

Bijzonder lekker, bijzonder geslaagd, bijzonder prima. Mijn dank voor dit recept.

Laat een bericht achter

Lenie

Vandaag deze schotel gemaakt, Makkelijk en snel klaar, Was heerlijk. Gr. Lenie.

Laat een bericht achter

Ria

Een makkelijke en lekkere schotel ... bedankt!

Laat een bericht achter

Martin Robijns

Lekker, dank je wel

Laat een bericht achter

Johan

In feite is dit een ovenvariatie op hutspot met makreel. Ik ga hem proberen. :)

Laat een bericht achter

Margreet

Weet jij waarom de link in Instagram wel werkt maar niet via de Story in Facebook ? Ik gebruik zo graag je recepten maar sinds die nieuwe ā€˜swipe upā€™ zeg maar lukt dat niet in FB

Laat een bericht achter

Patricia

Op de foto te zien gebruik je gerookte makreel, klopt dit of is dit alleen voor de foto?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ja klopt, ik gebruik gerookte makreel. Scherp van je, ik pas het direct aan :)

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op