Ga naar de inhoud

9 x een lekker hoofdgerecht voor kerst: vis, vlees en vegetarrisch

Het hoofdgerecht is het hoogtepunt van het kerstdiner. Het is hét moment waarop je jouw gasten echt wilt verrassen. Kies je voor een kerst hoofdgerecht met vlees of vis? Of kies je een hoofdgerecht voor kerst dat volledig vegetarisch is?

Hoofdgerecht voor kerst

Ik heb voor jou een selectie gemaakt van feestelijke hoofdgerechten met vlees, vis en vegetarische opties. Scroll naar beneden voor een artikel vol inspiratie voor een hoofdgerecht kerst.

Kerst hoofdgerecht met vlees

Er zijn genoeg heerlijke hoofdgerechten met vlees te bedenken. Een kerst hoofdgerecht met kip, een stuk biefstuk of een stoofpotje. En zo’n kerst hoofdgerecht met vlees is perfect te combineren met bijgerechten zoals een romige aardappelgratin, knapperige groenten of een frisse salade.

Boeuf Bourguignon

boeuf bourguignon hoofdgerecht voor kerst

Boeuf Bourguignon is een echte Franse klassieker, boordevol smaak. Dat komt vooral door de rode wijn waarin het rundvlees lekker lang gestoofd wordt. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel makkelijk om te maken. Deze stoofpot met rundvlees, champignons, groenten en wijn is echt een succes op je kerstdiner.

Gevulde varkenshaas met truffeltapenade

Gevulde varkenshaas met truffeltapenade

Een rosé gebakken stukje varkenshaas met pancetta, truffeltappenade en spinazie. Dit valt sowieso in de smaak! En daarbij is het ook nog eens eenvoudig om te maken, en heel goed voor te bereiden. Zo hoef je tijdens het kerstdiner zelf alleen nog maar alles hoeft af te maken. Ideaal!

Kip in champignonsaus

Kip in champignonsaus - hoofdgerecht voor kerst

Ook een topper op de kersttafel: kip in champignonsaus. Dat klinkt simpel, zo’n
kip kerst hoofdgerecht. En dat is het ook. Maar deze titel doet het gerecht eigenlijk geen eer aan. Want het is super lekker. Een romige champignonsaus bomvol smaak. Echt, hemels!

Extra tip: vleeshapjes voor de gourmet

Extra tip: vleeshapjes voor de gourmet

Geen zin om te koken, maar ga je aan de gourmet? Gourmetten met kerst is een gezellige en ontspannen manier om samen te genieten van heerlijk eten. Iedereen kan z’n eigen favoriete gerechtjes bereiden, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Met deze tips voor op de gourmet til je jouw gourmetavond naar een hoger (culinair) niveau.

Kerst hoofdgerecht met vis

Een lekker hoofdgerecht voor kerst met vis? Ook hier is weer genoeg lekkers te bedenken. Zalm, garnalen, tonijn of kabeljouw… Ik heb wat lekkere vis hoofdgerechten voor je op een rij gezet.

Zalm en croute – Zalm in bladerdeeg

Kerst hoofdgerecht met vis zalm in bladerdeeg

Dit heerlijke visgerecht bestaat uit drie smakelijke onderdelen: zalm verpakt in knapperig bladerdeeg, een frisse groene kruidenmix die de vis perfect op smaak brengt, en een romige mosterdsaus die je op het bord over de zalm giet. Elk onderdeel is eenvoudig te bereiden en de kruidenmix en mosterdsaus kun je gemakkelijk van tevoren maken. Perfect voor een stressvrij en feestelijk kerstdiner!

Sliptong met citroenboter

Fan van een lekker visje? Wij aten dit vorig jaar met kerst: sliptong met citroenboter, gebakken aardappeltjes en worteltjes. En dat was heerlijk! Lekker simpel, maar met een fantastische smaak. Daarmee blaas je iedereen aan tafel omver.

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Dit gerecht van bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien is zo lekker. Je likt er je vingers bij af! Precies wat past bij een heerlijk kerstdiner. Voor dit gerecht maak ik een puree van bloemkool dat gegaard wordt in kippenbouillon. Samen met de vis en zoete gekarameliseerde uien vormt dit een hele fijne combinatie.

Vegetarisch hoofdgerecht voor kerst

Ga je voor vega? Ook dan is er nog genoeg lekkers te bedenken als hoofdgerecht voor kerst. Denk aan…

Beet wellington

beet wellington vegetarisch hoofdgerecht voor kerst

Tijdens het kerstdiner vind ik het geweldig om een echte showstopper op tafel te zetten. Zo’n gerecht waar iedereen meteen ‘oh’ en ‘ah’ van roept. Deze Beet Wellington, de vegetarische versie van de klassieke beef wellington, is precies zo’n gerecht! Voor de beet wellington vervangen we de biefstuk door bieten en omhullen we die bieten met bruin gebakken champignons en verse spinazie. Lekker met knapperig bladerdeeg!

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie vegetarisch hoofdgerecht voor kerst

Op zoek naar een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Deze hasselbackpompoen met knoflookboter en salie steelt niet alleen de show, hij is ook ontzettend makkelijk te maken en een feestje om op te eten. Zo lekker! Echt een aanrader.

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg

Paddenstoelenstoof met bladerdeeg

Met Kerstmis is het tijd om lekker uit te pakken. Net wat luxer te koken dan je op doordeweekse dagen doet. Deze heerlijke paddenstoelenstoof met bladerdeegdakje is daar een mooi voorbeeld van! Zo lekker dat je gasten het vlees niet zullen missen. Smullen!

De lekkerste hoofdgerechten voor kerst

Dit zijn toch heerlijke hoofdgerechten voor de kerst? Er zit vast iets voor je tussen. En kun je na deze hoofdgerechten meer inspiratie voor het kerstdiner gebruiken? Op deze pagina vind je het overzicht van alle kerstrecepten.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op