Ga naar de inhoud

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Een vegetarische showstopper voor de kerst: Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie.

30 minuten Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • Grote ovenschaal
Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden.
2
Stap 2
Snijd of pers de teentjes knoflook fijn. Haal de blaadjes van 2 takjes salie en snijd ze klein. Meng de roomboter in een kommetje met de knoflook, salie en chilivlokken. Breng op smaak met peper.
3
Stap 3
Maak de pompoen goed schoon. Halveer ‘m vervolgens over de lengte en schep met een lepel de pitten en draden eruit.
4
Stap 4
Leg 1 helft van de pompoen met de snijkant naar beneden tussen twee snijplanken van gelijke hoogte in. Snijd nu om de halve centimeter de pompoen in totdat je bij de snijplanken komt. Je snijdt de pompoen dus niet helemaal door. Let wel op: bij het gedeelte waar je de pitten en draden hebt verwijderd, kun je niet helemaal door tot de snijdplanken, dan snijd je de pompoenhelft door. Markeer dus op de pompoen waar je niet helemaal tot aan de snijplanken door kunt snijden.
5
Stap 5
Leg de pompoenhelften vervolgens in de ovenschaal. Verdeel dan de knoflookboter over de pompoen en stop zoveel mogelijk boter tussen de schijfjes in. Breng de pompoen dan nog op smaak met peper en zout en bak de hasselbackpompoen in 60 minuten af in de oven totdat de schijfjes zacht zijn en de bovenkant bruin is. Wil je een extra crispy bovenkant? Schep dan iedere 10 minuten de boter uit de ovenschaal over de pompoen heen.
6
Stap 6
Serveer de hasselbackpompoen op een mooie grote schaal en schep alle boter uit de ovenschaal voor het serveren over de pompoenhelften. Garneer de hasselbackpompoen met cranberries, pompoenpitten en het laatste takje salie.

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Ben je op zoek naar een echte showstopper op de kersttafel die ook nog eens vegetarisch is? Zoek niet verder! Deze hasselbackpompoen met knoflookboter en salie steelt niet alleen de show, hij is ook ontzettend makkelijk te maken en een feestje om op te eten.

Tip: ook zeer geschikt als bijgerecht bij en kerstmenu waar wel vlees of vis op het menu staat.  

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Voor dit vegetarische hoofdgerecht met pompoen gebruik ik een aparte bereidingstechniek: de hasselbacktechniek. Deze techniek is het meest bekend bij aardappels: je snijdt de aardappels in flinterdunne plakjes zonder de aardappel helemaal door te snijden. Vervolgens smeer je de aardappel in met olie of boter en rooster je ‘m in de oven. Zo wordt de binnenkant heerlijk zacht en de buitenkant lekker knapperig. Deze techniek kun je op heel veel verschillende soorten groenten toepassen en dus ook op de pompoen!

Tip: om ervoor te zorgen dat je de hasselbackpompoen niet helemaal doorsnijdt kun je aan beide kanten van de gehalveerde pompoen die je gaat insnijden een pollepel leggen. Zo snijd je niet verder dan de dikte van de pollepel.

Om de hasselbackpompoen op smaak te brengen gebruiken we een klassieke combinatie, pompoen met salie. Twee smaken die heel goed samengaan, ze passen zo goed bij elkaar! Ik besloot er een knoflookboter bij te maken en die gesmolten boter bij het serveren als sausje te gebruiken. Verder voeg je cranberries voor een friszuur accent en pompoenpitten voor de crunch toe. Zo gemaakt en echt fantastisch op tafel!

Serveer de hasselbackpompoen met knoflookboter en salie als vegetarisch hoofdgerecht, of als bijgerecht.

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Vegetarisch kerstmenu

Bij een vegetarisch kerstmenu zijn er vele opties, vele opties waarbij je toch een showstopper kunt serveren en het vlees niet mist. Zoals bij deze hasselbackpompoen. Ik tip je een aantal gerechten om je vegetarische kerstmenu compleet te maken:

 

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

 

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Bekijk ook andere recepten
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Fruitpizza met koekbodem
Huzarensalade

3 reacties

Jeroen

Schil.je de pompoen ??

Laat een bericht achter

Sylvie

Gaat de schil van de pompoen er wel of niet af?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

In dit geval hebben we de pompoen inderdaad geschild, zal het er direct bij zetten.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op