Ga naar de inhoud
2 beoordelingen

Sliptong met citroenboter

Er staat een super simpel, maar super lekker visreceptje voor jullie klaar vandaag. sliptong met citroenboter. Dat lekker niet moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn bewijst dit ‘recept’. Al weet ik niet zeker of ik het wel een recept mag noemen, zo simpel is het. Sliptong bakken is het enige...
Delen op

Sliptong met citroenboter

Er staat een super simpel, maar super lekker visreceptje voor jullie klaar vandaag. sliptong met citroenboter.

Dat lekker niet moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn bewijst dit ‘recept’. Al weet ik niet zeker of ik het wel een recept mag noemen, zo simpel is het. Sliptong bakken is het enige wat je hoeft te doen.

Sliptong is één van onze favoriete visgerechten. We maken het thuis bijna nooit, maar als we uiteten gaan bestel ik dit graag.

Sliptong met citroenboter

Afgelopen jaar aten we met de kerstdagen twee dagen met familie bij ons thuis. Omdat er met kerst altijd (te) veel gegeten wordt en vlees machtig kan zijn besloten we er tweede kerstdag een vis-menu van te maken. Het hoofdgerecht was sliptong met citroenboter, gebakken aardappeltjes en worteltjes. Het was zo’n topper (zeker kerstwaardig) dat we dit zeker vaker gaan doen als mensen komen eten.

Een bezwaar om sliptong te serveren kan zijn dat de gasten de vis aan tafel zelf moeten fileren. Onder het recept geef ik tips waardoor dit een stuk gemakkelijker wordt.

Tips fileren van de vis:

Omdat je de sliptong op je bord zelf nog moet fileren is niet iedereen hiervan gecharmeerd. Toch is het fileren heel gemakkelijk, een paar tips:

Leg de gebakken sliptong horizontaal op je bord. Duw met je mes de zijkanten van de vis naar buiten, hier zitten graten. Vervolgens kun je aan de bovenkant de twee visfilet eraf pakken met met en vork. Verwijder vervolgens de grote graat, de twee andere visfilets blijven over.

Invriezen sliptong:
Sliptong is geen goedkope vis. Per persoon heb je afhankelijk van de grootte ongeveer 2 tongen nodig. Wij hadden uiteindelijk 1,5 stuk per persoon gebakken omdat ze achteraf toch wel erg groot waren. Wat over is kun je ongebakken goed invriezen. 

Sliptong bakken: 
Sliptong bakken is heel simpel. Je bakt het in een klontje boter in de koekenpan. Doe de sliptong in de pan als de boter goed heet is. Bak de sliptong 2 minuten per kant  op middelhoog vuur. Laat de na het sliptong bakken de vis een paar minuten rusten op een bord op aluminiumfolie. 

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze sliptong met citroenboter

Stap 1
Spoel de vis eventueel onder de kraan af en dep droog met keukenpapier.
2
Stap 2
Bestrooi de vis aan beide kanten met zout en peper en haal door de bloem. Klop het overtollige bloem er af.
3
Stap 3

Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan. Als de boter goed heet is doe je de vis in de pan. Bak de vis 2 minuten per kant op middelhoog vuur. Zorg er voor dat de vis niet op elkaar ligt, bak het anders in meerdere delen.

4
Stap 4
Laat de vis na het bakken een paar minuten rusten op een bord bedekt met aluminiumfolie.
5
Stap 5
Doe onderstussen het sap van een halve citroen bij de boter en verwarm dit kort mee.
6
Stap 6
Leg de sliptong op de borden en verdeel de boterjus erover. Garneer eventueel met verse peterselie.
7
Stap 7
Serveer de gebakken sliptong met een partjes citroen en bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en groente.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Pasta Florentine met zalm
Witlof met brie en spek uit de oven
Krieltjessalade met pesto en tomaatjes
Bahn mi met omelet

8 reacties

Philip Huijts
5/5 sterren

Geweldig recept, klassieke eenvoud!

Laat een bericht achter

Ann
5/5 sterren

Voor het de eerst sliptongetjes gebakken en gegeten. Ze waren heerlijk! Gebakken in de roomboter. Bedankt voor de tip hoe je ze het beste kunt eten zonderv graat .

Laat een bericht achter

Marja

Hoi Brenda, Ik heb nog nooit zelf vis gebakken omdat ik niet zo’n visliefhebber ben. Maar het begint te komen, ik ga steeds meer vissoorten lekker vinden merk ik. Tja, je bent nooit te oud om te leren hè. Zelfs als je 58 bent kun je dingen leren eten. Maar om de een of andere reden is tong altijd een uitzondering geweest. Als we al eens uit eten gaan en er staat gebakken tong op het menu, dan zal ik dat altijd bestellen. Hoe duur het ook is! Dus nu de volgende uitdaging....vis bakken! Daarom ben ik reuze blij met je “recept” of hoe je het ook noemen wilt. Bij deze dus heel erg bedankt voor je recept + tips om te fileren. Met een hartelijke groet en een kusje voor Fem, Marja

Laat een bericht achter

Mieke

Hoi Brenda, in een van jou recepten stond een verwijzing dat je redelijk voordelig vanille stokjes en andere dingen kon bestellen daar had ik mij aangemeld alleen nog niets ontvangen kan het niet terug vinden wil jij deze site nog even doorgeven(zo suf)hartelijk dank mieke

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik denk dat je dit op een andere website gevonden hebt Mieke. Ik heb hier namelijk geen speciaal adresje voor

Marleen

Ha Brenda, doe steeds nieuwe boter in pan als je volgende gaat bakken ( heb geen pan waar 6 visjes in kunnen) of dezelfde boter?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja voeg iedere keer weer wat boter toe. De vis mag wel een beetje zwemmen. Bij mij passen er 2 a 3 sliptongen in een grote koekenpan.

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
2 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op