Ga naar de inhoud

Invriezen van kliekjes

Tips invriezen van kliekjes

Regelmatig krijg ik van bezoekers vragen over het invriezen van kliekjes of restjes eten. Wat kan wel en wat kan niet? Hoe vries je kliekjes in, hoe ontdooi je het en hoe warm je het weer op? In dit artikel vertel ik je hoe ik dat doe.

Ik kook regelmatig voor meer dan 2 personen. Bij het koken van bijvoorbeeld een ovenschotel, hartige taart, nasi of pasta kook ik vaak grotere porties en vries ik een deel in. Mijn kleine vriezertje (3 lades) puilt hierdoor altijd uit. Maar dat is niet erg, ik vind het ontzettend handig om wat eten achter de hand te hebben. Zeker wanneer ik een dag geen tijd of zin heb om te koken komt dit me goed uit. Zo doe ik regelmatig lekker makkelijk en hoef ik ‘s ochtends alleen een bakje eten uit de vriezer te halen en dit later op te warmen.

Invriezen

Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten. Maar bijvoorbeeld ook restjes gerookte zalm, boerenkool, paprika, zelfgemaakte kruidenboter of gehakt kun je invriezen.

Invriezen kan in bakjes, maar deze nemen soms onnodig veel ruimte in beslag. Zo kun je pastasaus, soep of nasi ook heel goed in diepvrieszakjes invriezen. Hierdoor neemt het de minimale ruimte in beslag. Je kunt het diepvrieszakje zelfs de vorm geven die je wilt zodat het nog precies op dat ene plekje in de vriezer past. Denk er wel om dat vloeibare producten zoals soep vaak in volume toeneemt.

Zorg ervoor dat het eten voor je het in gaat vriezen al in porties is verdeeld. Dit kan bij kleine vloeibare hoeveelheden bijvoorbeeld ook met ijsklontvormpjes. En zorg er voor dat het kliekje diepgevroren wordt in de hoeveelheid die je nodig hebt. Iets dat bevroren is, is moeilijk door te snijden. Zorg er dus voor dat de pastasaus in porties van 2 personen (of 4, of 6 net met hoeveel je bent thuis) verpakt is zodat je er een deel uit kunt laten en de rest in de vriezer kunt laten. Bij soep geldt hetzelfde. Hartige taarten en ovenschotels kun je heel goed per persoon/per portie invriezen. Hierdoor heeft het minder tijd nodig om te ontdooien, en daarna weer op te warmen.

Het is het beste om gelijk nadat je een maaltijd bereid hebt een deel ervan opzij te zetten om in te vriezen. Zorg ervoor dat je kliekje binnen een uur afkoelt, verpak het in een bakje of zakje en zet het hierna meteen weg in de vriezer. Zet op alles wat je invriest een datum. Schrijf als het in een bakje zit ook op wat er in zit. Zo kun je niet in de war raken en weet je precies welk bakje je uit de vriezer moet pakken.

Ontdooien

Nadeel aan maaltijden uit de vriezer is dat het tijd nodig heeft om te ontdooien voor je het gaat eten of opwarmen. Je kunt het er niet uit pakken en meteen opeten. (of je bent gek op ijsjes en ijskoud en keihard voedsel.. ;)) Het beste is om de maaltijden rustig te laten ontdooien. Bijvoorbeeld door het de ochtend (of zelfs nacht) voor je het gaat opeten in de koelkast te zetten. Zo is het ontdooid als je het ‘s avonds gaat eten. Zorg er wel dat een product dat je ontdooid altijd afgedekt is, dit in verband met bacteriën.

Mocht je het toch sneller nodig hebben kun je veel producten ook ontdooien door het bakje of zakje in een kom met lauw-warm water de leggen. Veel elektrische ovens hebben tegenwoordig ook een ‘ontdooistand’ die je kunt gebruiken.

Vries producten na het ontdooien nooit opnieuw in. Bij de tweede keer ontdooien kunnen bacteriën zich snel ontwikkelen en kun je voedselvergiftiging oplopen.

Opwarmen

Als het kliekje is ontdooid kun je het opwarmen. Per kliekje of type gerecht is het verschillend hoe je dit het beste kunt doen. Bijvoorbeeld in een pannetje, koekenpan, magnetron of oven. Een paar tips:

Gerechten met bladerdeeg zoals hartige taarten en quiches kun je het beste in de oven opwarmen. Als je bladerdeeg in de magnetron opwarmt wordt het erg klef en niet meer lekker krokant. Ook ovenschotels en lasagne kun je heel goed in de oven opwarmen, dit geeft vaak het lekkerste resultaat.

Zorg er wel voor dat je gerecht in een oven-bestendig bakje zit, plaats het kliekje voor je het in de oven plaats bijvoorbeeld in een ovenschaal. Diepvriesbakjes smelten namelijk vaak in de oven, en dan kun je er niets mee mee. Niet met het bakje en het eten is ook niet bepaald lekker meer.

Soep en (pasta)sauzen kun je in een pannetje opwarmen. Nasi  (maar bijvoorbeeld ook stamppot) kun je heel goed opbakken in een koekenpan of wok.

Confession: sommige gerechten vinden wij na het invriezen nog lekkerder. Lasagne en spitskoolschotel met bladerdeeg vinden wij nadat het is ingevroren en weer in de oven opgewarmd vaak nog lekkerder. Dit geldt ook voor nasi, extra lekker als het weer is opgebakken. 

12 reacties

Madelief

Soep kun je allerhandigst invriezen in stevige, rechte, dikke glazen theebekers, mèt een oor (bijv die van de hema voor 1 euro). Je haalt de bekers met soep uit de vriezer (precies het aantal bekers voor het aantal personen dat het wil eten), laat ze eventueel 4 uur ontdooien en verwamt ze dan in de magnetron (het oor van de beker wordt niet heet). Je kunt nu eenvoudig de soep eten, zonder extra afwas.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat een leuke tip Madelief!

Patricia

Hoe warm ik t beste een quiche kliekje op in de oven?

Laat een bericht achter

Tanja

Hele handige tips, ik sla deze meteen op in de map: Brenda kookt :-)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat tof dat je dat mapje hebt :)

Lisa

Echt super handig! Bedankt voor je tips, ik ga nu m'n heerlijke overschotel kliekjes invriezen!

Laat een bericht achter

Nathalie

Oh kan je afbakbroodjes invriezen? Wist ik niet!

Laat een bericht achter

Iris

Moet eerlijk bekennen dat opgebakken basi mn favoriete gerecht is ?

Laat een bericht achter

Bas

Wellicht nog een tip; er wordt altijd gezegd dat je gerechten met spinazie niet mag invriezen. Dit is een fabeltje. Zorg ervoor dat als je een gerecht hebt gegeten waar spinazie in zit (bijv. een ovenschotel of quiche) dat je deze snel laat afkoelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de schaal in (ijs)koud water te plaatsen zodat de temperatuur snel afneemt. Daarna kan en mag je het gewoon invriezen!

Laat een bericht achter

Karlien

Handige tips! Laatst was ik in een restaurant en kregen mijn vriendin en ik onze <a href="http://www.restaurantdeborgh.nl/" rel="nofollow ugc">hoofdgerechten</a> niet op.. Deze kregen wij mee om thuis in te vriezen zodat we er later nog lekker van konden genieten! Super tof.

Laat een bericht achter

Cheese and Chinese

Super handig artikel!

Laat een bericht achter

Marlotte

Goede tips, die sla ik eventjes op!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op