Italiaanse wijnen proeven met Gall&Gall
Bewaren
Gall&Gall organiseert van 23 februari t/m 8 maart Italië weken. Ciao Winter, Hallo Italië! Tijdens deze weken staat het brede assortiment Italiaanse wijnen van Gall&Gall in het zonnetje. Gall&Gall nodigde me uit om de Italiaanse wijnen alvast te proeven. Daar zeg ik geen nee tegen! Lees meer over de wijnproeverij, mijn favoriete wijn (mét recept) en de prijzen die Gall&Gall weggeeft.
Wijnproeverij
Laat ik maar meteen verklappen dat ik geen wijnkenner ben. Ik drink wel wijn, maar als ik eenmaal een lekker wijntje gevonden heb dan blijf ik vaak bij het zelfde hangen en koop ik hem keer op keer. Chardonnay is altijd goed zeg maar 😉 Daarom was ik erg benieuwd naar de wijnproeverij, ik kon er vast iets van leren.
Birthe van Meegeren (de wijnspecialiste van Gall&Gall) heeft ons tijdens de proeverij 9 verschillende Italiaanse wijnen uit het assortiment laten proeven. Ze vertelde de achtergronden van de wijnen, en heeft ons geleerd hoe je wijn proeft, waar je op moet letten. In het kort zijn de stappen van het wijnproeven de volgende:
Kijken, ruiken (draai rond met het glas, hierdoor komt de geur los) en proeven. En spugen. Maar dat laatste hoeft niet per se. Het is niet zo dat je de wijn beter proeft als je het niet doorslikt.
Birthe vertelde ook welke gerechten of producten goed bij de specifieke wijnen passen. Na sommige wijnen namen we een stukje gedroogd vlees, vis of kaas. Ik merkte dat het écht uitmaakt wat je er bij eet, de smaak van de wijn wordt hierdoor versterkt.
Mijn favoriete wijn
Tijdens de proeverij heb ik de wijnen die ik het lekkerste vond genoteerd. Maar liefst 6 van de 9 wijnen vond ik erg lekker. Zo blijkt maar weer dat ik best wel een brede smaak heb qua wijnen 😉
Toch vond ik het niet lastig om de aller lekkerste te kiezen. Mijn favoriet is ‘Fattoria del Cerro Rosso di Montepulciano’. Dit is de fles met een rood etiket en een meisje er op. De wijn is niet te zwaar of te donker, precies goed wat mij betreft. Je drinkt hem heerlijk weg, zeker bij het eten.
Deze Italiaanse rode wijn vond ik het lekkerste, mede doordat Montepulciano me doet denken aan mijn vorige vakantie in Italië. We verbleven in Sienna, ongeveer een uurtje rijden van Montepulciano. Tijdens de vakantie was Montepulciano ons onderwerp van gesprek, het kwam (en komt nog steeds) regelmatig terug. Volgens een collega van onze vriend moesten we dit stadje zeker bezoeken. Uiteindelijk hebben we in Montepulciano heerlijk geluncht en het martelmuseum bezocht. Ik kan me alleen niet herinneren of ik wijn bij de lunch in Montepulciano heb gedronken. De volgende keer doe ik dat zeker wel 😉
Informatie over ‘Fattoria del Cerro Rosso di Montepulciano‘: De Rosso is het jongere broertje van de Vino Nobile de Montepulciano. Deze wijn komt van het grootste wijnhuis uit de Toscaanse wijnstreek, Fattoria del Cerro. De Rosso de Montepulciano heeft minder lang op vat heeft gelegen; dat maakt de wijn minder zwaar. Deze Rosso drink je jong.
Fattoria del Cerro Rosso di Montepulciano is een complexe kruidige wijn en gaat heel goed samen met antipasti, entrecote en rood vlees. Je kunt deze wijn kopen in een van de Gall&Gall winkels of hier direct online bestellen.
Fattoria del Cerro Rosso di Montepulciano past volgens mij goed bij alle Italiaanse gerechten. Maar omdat hij volgens de beschrijving op de Gall&Gall website ook goed bij rood vlees past heb ik de wijn gedronken bij een entrecote met een stroganoffsausje. Ik geef je het recept:
Entrecote met stroganoffsaus
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 entrecotes
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 125 gram champignons
- 1 rode paprika
- 1 theelepel paprika kruiden
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 250 ml runderbouillon
- 2 eetlepels crème fraîche
- peper en zout
- boter om in te bakken
Bereiding
Haal de entrecotes 2 uur van te voren uit de koelkast zodat ze langzaam op temperatuur kunnen komen.
Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Snipper de ui en fruit dit samen met een uitgeperst teentje knoflook eten aan. Snijd de champignons ondertussen in plakjes en de paprika in blokjes. Bak dit even mee. Breng op smaak met peper en zout en voeg de paprikakruiden toe. Bak dit even mee.Voeg de tomatenpuree er bij en de runderbouillon. Roer dit goed door elkaar en laat even zachtjes koken.
Verwarm een klontje boter in een andere koekenpan. Bestrooi de entrecotes met peper en zout en bak ze aan beide kanten een paar minuutjes aan. Tot de gaarheid die jij het liefste ziet (rare, medium of welldone).
Meng de crème fraîche door de saus, laat even mee verwarmen. Serveer de entrecotes met de stroganoffsaus.
Serveer met aardappeltjes uit de oven. (klik voor recept)
Prijzen
De Italië weken van Gall&Gall zijn hét moment om mijn (of jouw) favoriete Italiaanse wijn te bestellen. Er zijn namelijk meerdere prijzen te winnen:
1x Wijnreis voor 2 personen naar Italië
Proef je favoriete Italiaanse wijn van Gall&Gall en laat op de website (of per e-mail aan [email protected]) een review achter. Onder alle ingezonden reviews in de campagneperiode wordt wijnreis naar Italië verloot. Bekijk hier alle Italiaanse wijnen om een review achter te laten.
1x Vespa scooter
Bestel je favoriete Italiaanse wijn in de webshop op gall.nl. Aan het eind van de campagne wordt onder alle Italiaanse aankopen een Vespa scooter verloot. Bekijk hier alle Italiaanse wijnen en bestel ze direct.
10x Smaak van Italië
Onder iedereen die meespeelt voor de wijnreis wordt 5x een abonnement op Smaak van Italië verloot. De andere 5 jaarabonnementen worden verloot onder iedereen die meespeelt voor de Vespa scooter.
Wil je weten welke Italiaanse wijnen van Gall & Gall door echte Italianen als favoriet uitgekozen zijn? Ga dan snel naar italie.gall.nl
Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer