De lekkerste aardappeltjes uit de oven!

Wij zijn GEK op deze aardappeltjes uit de oven! Met rozemarijn, tijm én knoflook, heerlijke aardappeltjes dus! Het is super simpel om deze aardappeltjes te maken. De aardappeltjes zijn lekker bij een salade (klik voor inspiratie) stukje vlees of vis. Of gewoon met een klodder mayo. 

Aardappeltjes uit de oven txt 2

Ja, je ziet het goed. Deze aardappeltjes schillen we niet. Nee, dat is niet vies, maar juist lekker! Je moet de aardappeltjes gewoon goed wassen. Het schijnt ook zo te zijn dat de vitamines beter in de aardappel (of pieper) blijven als je ze bereid in de schil. Dus toen ik deze mooie schone kleine aardappeltjes zag wist ik meteen dat ze in de oven moesten, met schil.

De aardappels heb ik soms gehalveerd en soms in drieën gesneden. Hoe groter de aardappeltjes zijn, hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn.

Aardappeltjes uit de oven 01

De lekkerste aardappeltjes uit de oven! 

De lekkerste aardappeltjes uit de oven!

15 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram aardappeltjes of aardappelen (of zoveel als je nodig denkt te hebben)
  • flinke theelepel rozemarijn
  • flinke theelepel tijm
  • 2 flinke tenen knoflook
  • halve theelepel kerrie
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de aardappels af, borstel ze schoon en snijd ze zó dat ze ongeveer even groot zijn. (Tip: je kunt de aardappeltjes ook 10 minuten voorkoken zodat ze straks in de oven sneller gaar worden)
  • Maak in een kommetje of kopje een papje van de uitgeperste knoflook, kerrie, peper, zout, tijm en rozemarijn met olijfolie.
  • Verdeel de aardappels in een ovenschaal. Sprenkel de olijfolie met kruiden er over heen en hussel dit door elkaar zodat iedere aardappel met de kruidenolie is bedekt. Desgewenst kun je extra olijfolie over de aardappelen sprenkelen.
  • Bak de aardappelen ongeveer 30 minuten in de oven. (als je ze hebt voorgekookt is 20 minuten voldoende) Controleer of de aardappels mooi gaar zijn voor je ze uit de oven haalt. (even prikken met een vork)
  • Serveer deze lekkerste aardappeltjes met vlees en groenten, of een salade. Of een klodder mayo.
| Afdrukken

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
75 comments
  1. Oh yeah, dit zijn de lekkerste aardappeltjes uit de oven. De 2e keer hebben we ze even voorgekookt, maar eigenlijk maakt dat geen verschil.
    En de tip van Marja met de cajunkruiden ga ik ook zeker eens uitproberen.

    groetjes astrid

  2. Oud artikel, maar via google op gekomen.

    Heb het gemaakt en was zeer lekker, dan met geschilde aardappelen (hou niet zo van de schel). Hij staat opgeschreven wat betekend dat we het absoluut vaker gaan maken maar…. wel met wat minder knoflook, voor ons was dat te heftig!

    Ga snel meer inspiratie opdoen voor het avondeten!

    1. Wat leuk! :)
      Ik vind het juist lekker om de schil er aan te laten. Maar dat verschilt natuurlijk per persoon.
      Kijk maar lekker rond op Brenda Kookt, er staat vast nog meer lekkers voor je tussen.

  3. Hoi Brenda,

    Wij hebben de nieuw piepers in huis en gaan vandaag lekker dit recept maken
    ik ben erg benieuwd hoe ze gaan smaken
    of ze net zo smaken als dat jij ze maak
    gr Natasja

  4. hoi brenda,

    vanavond deze aardappels in de oven gehad. het was ons nog best te pittig maar dat is even uit proberen met de kruiden.
    het enige wat bij ons tegenviel is dat ze door de schil wat taai waren. hoe zou dit komen? heb ze eerst voorgekookt 5 minuten en daarna ongeveer 25 minuten in de oven.
    ik ga het zeker nog eens proberen! bedankt voor het recept.
    groetjes jolien

  5. Superlekker én supersimpel! Vanavond gemaakt met haricots verts, vanrkenshaasje en pepersaus. Feestje op mijn bord! Ga ik zeker regelmatig eten!

  6. Leuk recept als ik alles moet verdelen met kruiden, dan doe ik dat in een plasticzak een beetje lucht erin en dan even schudden. Krijg je alles mooi verdeeld.
    Ga dit recept straks uit proberen. Eet er suikermais bij.

  7. Hallo Brenda,

    Vanavond heb ik je recept uitgeprobeerd. De aardappels had ik in dunne schijfjes gesneden en de knoflook heel fijn gehakt. Daarna de olijfolie met de knoflook en rozemarijn in een kommetje gemengd. Vervolgens de schijfjes aardappel er aan toegevoegd. De schijfjes met het mengsel op een bakplaat gedaan en 20 minuten in de oven. Helaas was na 20 minuten de knoflook een beetje bitter geworden. Hoe voorkom jij dat het bitter wordt met jouw 30 minuten oven?

    Ik hoor het graag van je.

    Groetjes, Roy

    1. Hee Roy,

      Klinkt alsof de knoflook is aangebrand. Je kunt de knoflook er de laatste 10 minuten pas bij doen en de inhoud van de schaal dan even omschudden. Ook zou ik de knoflook niet fijnsnijden, maar grof houden.

      Maarrr.. Als je écht iets lekkers wilt proeven, doe dan dit: schil de knoflooktenen niet en leg ze vanaf het begin gewoon tussen de aardappels. De knoflooksmaak komt er wel in, en de knoflook ‘poft’ in zijn schil, die bovendien bescherming biedt zodat hij niet aanbrandt. Op je bord (of voor het serveren) kun je een teentje ontdoen van zijn schil en dan met je vork platdrukken. Dan krijg je een soort puree. Enjoy!

      1. Vandaag heb ik je recept klaargemaakt in plaats van tijm heb bacilicum gebruikt en heb een pasta van knoflook gemaakt en dit alles goed door elkaar gemengd daarbij gegeten zalm en roergebakken hollandse groente en dat alles smaakte zeer lekker. Bedankt voor je heerlijke recept

  8. Heerlijk zijn deze aardappeltjes! Ik heb ze nu al vaak gemaakt en zins ik een airfryer heb doe ik ze daar in maar dan met maar 1a2 eetlepels olie. Altijd een succes!

  9. Hoi Brenda, ik heb voor vanavond de sperziebonenschotel (zonder aardappelpuree) gemaakt en de aardappeltjes uit de oven in 1 ovenschaal (ze hebben precies dezelfde bereidingstijd, dus perfect!). Ik heb een stuk aluminiumfolie opgevouwen en als barricade tussen de boontjes en spekjes gelegd, zodat de smaken niet met elkaar in aanraking komen :) Het staat te wachten in de koelkast tot etenstijd. ‘n Goede combinatie en bijna geen werk!

  10. Vanavond staan deze superlekkere aardappeltjes weer bij ons op tafel.
    Sinds ik dit ‘Brenda-recept’ heb ontdekt, eten mijn man en ik nauwelijks nog gewoon gekookte aardappelen.
    Deze keer rode krieltjes van de Lidl. Kook ik wel 5 minuutjes voor en ze gaan toch 20 min. in de oven. Mijn ovenschaaltje heeft een deksel, zo kan ik alles voor bereiding goed door elkaar schudden. De deksel gaat natuurlijk NIET mee de oven in.
    Erbij (voor het eerst) visfilet Bretagne (ook van Brenda) …en groenten…ik ben benieuwd.

  11. Hallo Breda,
    Buitengewoon smakelijke krieltjes. Heb ze voor ons (mijn dochter en ik) gemaakt voor ons simpele kerstdiner (kleine rollade, zelf gemaakte jachtsaus, salade en dus de heerlijke krieltjes.
    Bedankt voor dit recept.
    MVG
    Janwillem

  12. Helaas een flinke tegenvaller dit recept.. Na 20 minuten in de oven waren de aardappels nog keihard. toen 5 minuten op 210 graden en nog 5/6 minuten op 220 graden toen begonnen ze gaar te worden maar uiteindelijk heb ik ze in de pan moeten bakken voordat ze gaar waren.. Hierdoor was het vlees hoofdgerecht al droog geworden omdat die hierdoor een kwartier langer in de oven heeft gestaan..

    1. Mijn tip: eerst 5 min. voorkoken en zorgen voor gelijk ‘formaat’. Ik heb al verschillende soorten aardappel gebruikt, maar zo gaat het prima.

  13. Heerlijk! Al heel vaak gemaakt en nu eindelijk een reactie. Bij ons thuis zijn ze favoriet. Klein half uurtje in de oven. Lekker met een stukje zalm (ook uit de oven)

  14. Toprecept! Hier staan ze vanavond weer op tafel. Net al voorgekookt, dus vanavond alleen nog kruiden en hup de oven in. Ook favoriet van man&kids?. Al vele andere recepten als inspiratie hier en op je IG gevonden.

  15. heeey brendie,
    het heeft echt heerlijk gesmaakt… het was nog wat passen en meten maar het was het zeker waard!!!Hopelijk vond je het zelf ook lekker ik in elk geval wel!!! mijn lieve broer vond het ook fantastisch. echt niet normaal lekker. ga ik zeker vaker maken1
    #tip doe het met aardappels en rode kool!#tip#lekker!!!

  16. Bij het zien van al dat lekkers, weet ik echt niet meer waar ik mee zal beginnen !! Je stukjes zijn al leuk om te lezen en de recepten overduidelijk. Mag ik nog wat vragen ?? Weet nooit op welke hoogte ik mijn bakproducten moet schuiven ( koekjes, taart, brood b.v. ) Kun je mij daar mee uit de brand helpen ? Groetjes Ria Scholtes

  17. Ziet er heerlijk uit. Ik wil dit recept combineren met de Beef Wellington. Wij zijn met 8 personen. Kunnen al die aardappelen ook in 1 keer in de oven?

  18. Hoi Brenda,
    Ik heb een vraagje over je aardappels. Wij hebben ze vanavond gegeten, maar zoals altijd krijg ik die dingen niet bruin en knapperig. Ze liggen te sudderen in de ovenschaal. Ik heb ze 20 min 200 graden in de oven gehad en nog 5 min onder de gril. Misschien heb jij een idee?

  19. hallo beste brenda,

    heeft u er wel bij stilgestaan dat uw voorjaarssalade bereid is met paling en dat deze vis aan het uitsterven is?
    kweekpaling bestaat namelijk niet
    ik ben een groot fan van u maar dit schoot even in mijn verkeerde keelgat
    zou u aub dit recept omwille van dit unieke dier (want dat is het, die de mensheid tot uitsterven heeft bedreigt) er af willen halen svp

    mvg johan (geen veganist )

    1. ik bedoel niet (wat er namelijk staat dat de paling de mensheid tot uitsterven zou hebben bedreigd ) maar andersom he dat de mensen de paling heeft bedreigd

    2. Beste Johan,

      Door gebruik te maken van gesloten recirculatiesystemen is het kweekproces van paling goed beheersbaar en milieuvriendelijk. Paling wordt gekweekt door glasaal (soortnaam Anguilla Anguilla ofwel Europese paling) uit natuurlijke bronnen te halen die worden beheerd conform het Europese Aalbeheerplan. Slechts een minderheidsdeel van de glasaalvangst komt in de kwekerijen terecht. Daar groeit ze in een tot anderhalf jaar tijd op tot consumptierijpe palingen. Het visbestandsdeel in palingvoer is overigens afkomstig uit MSC-gecertificeerde visserijen. Kijk op http://www.dupan.nl voor meer informatie over paling en duurzaamheid.

      1. Beste Brenda ,

        Ik wist dat u er mee zou komen heb daarom uw reactie afgewacht
        Glasaal kan en word nooit de redding van de paling
        Dat is een grote leugen ik ben hoogleraar biologie aan de VU in Amsterdam
        Er kan nooit glasbaal gekweekt worden in gevangenschap en zolang dit niet kan is het niet mogelijk paling op een verantwoordelijke mannier aan de consument te verkopen
        Kijk de glasbaal wordt gevangen ( in de vrije natuur)waarom laten ze hem dan opgroeien in gevangenschap?
        Dit doen ze enkel en alleen voor de consument eigenlijk voor de mensen en bedrijven die kosten wat kost geld willen verdienen
        Je moet het zien als een kievietsei
        Stel dat er volwassen exemplaren worden teruggezet planten ze zich nooit meer voort ( omdat de natuurlijke leefomgeving bij geboorte ontbreekt ) daar bedoel ik mee het eerste levensjaar ( jaren)
        Dat kan je nooit nabootsen helaas
        Nee echt als het waar zou zijn wat u denkt zou de paling ( Hollandse binnenwater paling) weer bij AH liggen en dat is niet zo
        Ook zou de paling dan van de lijst af zijn dit is jammerlijk niet zo
        Neen er is ons zand in de ogen gestrooid het is een grote economische leugen ook uw link deugt niet
        Ik zou maar eens gaan grasduinen op een betrouwbare site ik kan u wel iets opsturen maar daarover later meer
        Mvg Johan

      2. Beste Brenda ,

        Het is op welke wijze dan ook onverantwoord om paling ( aal) te consumeren dit omdat de consument niet weet dat bijna alle aal soorten bedreigd zijn
        Je ziet dit nu al ,oh is de reactie zie je wel er is gewoon paling te koop
        En daar zit nu de kneep
        Er zijn nog steeds vissers die binnenwater paling verkopen en dus geen glas aal is
        En als het wel Anguillidae is afkomstig van glasaal is dit eigenlijk veel erger
        Ik hoop dat u mijn college begrijpt
        Ik schrijf dit niet om u de les te lezen hoor
        Maar ik wil dan mensen er over nadenken het is niet verantwoord echt niet
        Mvg Johan

  20. Ik kook graag en veel, het vreemde is dat het mij nog nooit gelukt is om ongekookte aardappels (in welke vorm dan ook ) echt lekker gaar te krijgen in een ovenschotel .

    Toch zie ik voortdurend recepten waar ongekookte piepers in zouden moeten, ik doe het dus nooit , kook ze altijd even voor .

    Kant en klare schijfjes en krieltjes gebruik ik niet , wel eens geprobeerd in een ovenschotel , ook dat was geen succes .

  21. Hey Brenda,

    Heb zojuist jou aardappeltjes uit de oven recept gemaakt met zoete en gewone krieltjes, helemaal geweldig, heb zelden zoiets lekker gehad. Kook wel pas een paar weken, heb sinds kort een eigen huisje en ga je zeker volgen om te zien wat je nog meer publiceert.

    Thom

  22. Behalve aardappelen (in wigvorm gesneden) kun je er nog allerlei andere groenten bijdoen, zoals wortels, courgette, aubergine, champignons, uien, enz. Allemaal in lekkere grote stukken gesneden, want ze zijn allemaal sneller gaar dan de aardappels (evt eerst alleen de aardappels in de oven, en de andere groenten er pas halverwege doorhusselen).

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk