Ga naar de inhoud

Margarine VS Roomboter

Margarine vs roomboter

gesponsord artikel

Zoals jullie weten ben ik opzoek gegaan naar wat margarine is en hoe het wordt gemaakt. Ik ging zelfs thuis aan de slag om margarine te maken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen margarine en roomboter? En waarom wordt margarine aan kinderen voorgeschreven door het voedingscentrum? Dat komt in dit artikel aan bod.

In eerdere artikelen heb ik mij vooral gefocust op margarine, nu zet ik margarine en roomboter naast elkaar. Ook vertel ik nog even kort waarom vetten in het algemeen belangrijk voor ons zijn en sluit ik af met mijn conclusie, hoe denk ik er over en wat is volgens mij beter?

Boter en margarine oproep

Margarine VS Roomboter

Heel eerlijk: tot niet zo lang geleden noemde ik margarine ook boter. Maar dat is het niet. Er zijn veel verschillen tussen margarine en roomboter, het zijn twee totaal verschillende producten. En dat terwijl het op het oog zo veel op elkaar lijkt en we het voor dezelfde doeleinden gebruiken.

Laat ik ze even naast elkaar zetten, hierdoor wordt het verschil tussen roomboter en margarine een stuk duidelijker. Zoals je ziet bevatten margarine en roomboter beide andere typen vetten.

BrendaKookt_infographics v2

Margarine

 • Plantaardig
 • Gebaseerd op oliën
 • Relatief veel onverzadigde vetten
 • Bederft niet snel (net als olie)
 • Vitamine E is van nature aanwezig in plantaardige oliën
 • Vitamine A & D toegevoegd
 • Lagere smelttemperatuur
 • Steeds meer margarines zijn geschikt voor veganisten

Roomboter

 • Dierlijk
 • Gebaseerd op melk
 • Relatief veel verzadigd vet
 • Bederft relatief snel buiten de koelkast
 • Vitamine A van nature aanwezig in de melk
 • Geen extra toevoegingen (naast melkzuurbacteriën en soms zout)
 • Smelttemperatuur is hoger
 • Niet veganistisch en meestal niet-lactosevrij

Het belang van vetten

Al eerder heb ik verteld dat vetten een paar belangrijke functies in het lichaam hebben, we kunnen namelijk niet zonder. Vetten zijn een bron van energie, maar vetten zijn ook nodig als bouwstenen voor cellen en de aanmaak van hormonen.

De vetten die ons lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken dienen we uit onze voeding te halen. Dit zijn de zogenoemde essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6), deze vallen onder de meervoudig onverzadigde vetten.Verder is het van belang dat we niet teveel verzadigd vet binnen krijgen (maximaal 10% van de dagelijkse energie inname). De afbeelding hieronder laat zien welke soorten vetten er zijn.

BrendaKookt_infographics v2

Het belang van vetten bij kinderen

Vaak willen ouders hun kind niet te veel vet geven, maar hierdoor is de inname van vetten bij jonge kinderen vaak onder de aanbevolen hoeveelheid. Jonge kinderen maken een enorme groei en ontwikkeling door. Hierbij is het cruciaal dat het lichaam de juiste voeding krijgt. De essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6) zijn belangrijk voor de ontwikkeling. Op de website van het voedingscentrum vind je meer informatie over de hoeveelheid vetten die zowel kinderen als volwassenen nodig hebben.

Om te stimuleren dat kinderen meer goede vetten binnenkrijgen adviseert het voedingscentrum om margarine te smeren. Roomboter, margarine en halvarine bevatten vetoplosbare vitamines in verschillende hoeveelheden. Omdat margarine/halvarine goede, onverzadigde vetten bevat en vitamine A en D, en roomboter minder vitamine D en meer verzadigd vet bevat adviseert het Voedingscentrum om margarine/halvarine aan kinderen te geven. Margarine en halvarine bevatten meer onverzadigd vet (waaronder Omega 3 en 6), welke bekend staan om positieve effecten op de gezondheid. De essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6) spelen namelijk een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van kinderen.

Naast margarine kunnen deze goede vetten ook gehaald worden uit vis, plantaardige oliën, noten, notenpasta en avocado.

Margarine en roomboter

Mijn conclusie: wat is beter?

En wat vind ik er nou van? Zoals je weet sta ik open in dit hele margarine en roomboter verhaal. Ik veroordeel margarine niet, en roomboter ook niet. Ik eet het allebei.

Op het gebied van smaak wint roomboter het voor mij van margarine. Het is rijker en voller van smaak. Veel roomboter eten is niet verstandig omdat er relatief veel verzadigde vetten in zitten. Maar soms is het wel erg lekker om ergens een lik roomboter op te smeren.

Een groot nadeel van roomboter is voor mij dat het niet goed smeerbaar is, en daarom pak ik vaak margarine om op mijn brood te smeren. Uit gemak.

Het wordt aangeraden om voor kleine kinderen margarine op brood te smeren. Al moet ik zeggen dat ik daar voor mijn eigen dochter ook nogal wispelturig in ben. De ene dag eet ze een beetje margarine op brood, andere dag een krentenbol met roomboter en weer een andere dag smeer ik de leverpastei of appelstroop direct op de boterham. Op latere leeftijd wordt margarine geadviseerd om het cholesterol op peil te houden of omlaag te brengen.

Ik denk dat je niet te moeilijk moet doen en dat het belangrijk is waar jij je goed bij voelt, en wat je lekker vindt. En daarbij is te veel nooit goed. Te veel roomboter niet, maar margarine ook niet. Voor mij is afwisseling the key.

Wil je meer weten over margarine? In vorige artikelen deelde ik weetjes over margarine, bezocht ik de margarine fabriek, maakte ik thuis zelf margarine en bakte ik met margarine deze lekkere chocolate chip cake.

Dit artikel is onderdeel van mijn zoektocht naar margarine, dit is een samenwerking met Unilever, lees mijn disclaimer.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op