Ga naar de inhoud
2 beoordelingen

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Een visrecept met body. Smaakvolle bloemkoolpuree met schelvis en overheerlijke gekarameliseerde uien. Een ware traktatie!

10 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Ben je opzoek naar een visgerecht met smaak? Dan heb je hem bij deze gevonden. Dit gerecht van bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien is zo lekker. Je likt er je vingers bij af!

Vis eet ik bij etentjes vaak liever dan vlees, omdat het minder zwaar op de maag valt. Bij een kerstdiner erg handig, want dan is er vaak veel lekkers te proeven. Een hoofdgerecht met vis mocht dan ook niet ontbreken bij de kerstinspiratie die ik dit jaar met jullie deel.

En mag ik je een tip geven? Kies je er voor dit gerecht niet te eten met kerst? Zet de bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien dan gewoon een andere keer op tafel, het is zo lekker!

Bloemkoolpuree met schelvis

Bloemkoolpuree met schelvis dus. Ik ben dit keer gegaan voor een minder bekende vissoort. Ik was opzoek naar een stevige witvis die na het bakken niet uit elkaar zou vallen. Kabeljauw viel daarom voor mij af. De visboer adviseerde mij voor schelvis te gaan, en dat is zeer goed bevallen. Het is de eerste keer dat ik met schelvis heb gekookt, en dat ga ik zeker vaker doen.

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Voor dit gerecht maak ik een puree van bloemkool dat gegaard wordt in kippenbouillon. Samen met de vis en zoete gekarameliseerde uien vormt dit een hele fijne combinatie.

Het mengsel van gekarameliseerde uien bevat naast de ui ook gedroogde cranberry’s en pijnboompitten. Samen met balsamicoazijn en honing wordt dit kort verwarmd waardoor een lekker mengsel met zoete ondertoon ontstaat. De tijm brengt het gerecht verder op smaak.

De bloemkoolpuree en gekarameliseerde uien kun je vooraf bereiden en opwarmen als je gaat opdienen. Bak de vis last-minute voor je het gerecht serveert.

Kun je meer inspiratie gebruiken met vis? Het aardappeltartaartje met makreel is een lekker voorgerecht dat goed past bij dit gerecht. Opzoek naar een visrecept als spektakelstuk? Dan tip ik je graag zalm en croute. Klik hier voor meer kerstrecepten.

Bloemkoolpuree met schelvis

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Kook de bloemkoolroosjes in de kippenbouillon beetgaar. Giet de bloemkool hierna af, maar bewaar 100 ml van het kookvocht.
2
Stap 2

Pureer de bloemkool fijn, samen met 2 eetlepels van het vocht en 20 gram boter. Breng op smaak met zout en peper.

3
Stap 3
Verwarm olie in een koekenpan en fruit de ui aan op medium vuur. Doe de pijnboompitten en cranberry’s erbij als de ui begint te karamelliseren. Verwarm dit 3 minuten mee voor je de balsamicoazijn en honing toevoegt samen met 2 eetlepels water. Laat dit op zacht vuur nog 5 minuten pruttelen.
4
Stap 4
Verwarm een andere koekenpan op het vuur met de rest van de boter. Dep de schelvis droog en breng op smaak met zout en peper. Bak de vis aan beide kanten 5 minuten aan tot de vis mooi gaar is.
5
Stap 5
Ris de blaadjes van de tijm en roer de helft hiervan door het uienmengsel.
6
Stap 6
Verwarm eventueel de bloemkoolpuree als deze is afgekoeld.
7
Stap 7
Verdeel de bloemkoolpuree over de borden. Leg de vis erbij en verdeel vervolgens het uienmengsel op en rondom het gerecht. Maak het gerecht af door de overige tijmblaadjes over het gerecht te strooien.

Is er geen schelvis verkrijgbaar? Je kunt het vervangen door een andere witvis, bijvoorbeeld kabeljauw. Maar ook panga of tilapia.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige banketletter - pizzaletter
Bloemkoolstoof met tomaat en gegrilde paprika
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade

4 reacties

Sandra

Smaaksensatie ! En geweldig dat je op het bakken van de vis na de rest al eerder klaar kan maken. Top recept !! Ik heb kabeljauw gebruikt

Laat een bericht achter

Rutger
5/5 sterren

Geweldig lekker recept! Wij hebben Heilbot gebruikt in plaats van Schelvis en dat is zeker een aanrader.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat leuk om te horen Rutger

Anita
5/5 sterren

Dit is super lekker en snel klaar. Lekker gezond. Top gerecht !!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
2 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op