Broodkrans met cranberry – Kerstbrood
Bewaren
Na al veel inspiratie voor het kerstdiner te hebben gedeeld ga ik vandaag voor een lekker recept voor het kerstontbijt, of de kerstbrunch of -lunch. Een lekker kerstbrood dat helemaal niet moeilijk is om te maken. Deze broodkrans met cranberry is niet alleen heel erg lekker, het ziet er ook nog eens spectaculair uit!
Misschien is er niets zo lekker als zelfgebakken warm brood. Het ruikt super lekker en is super zacht. Eigenlijk heeft het niets nodig, al is en lik boter wel erg lekker. Bij zelf broodbakken denk ik altijd meteen dat het veel tijd kost en ingewikkeld is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dat bewijst dit lekkere kerstbrood.
Broodkrans met cranberry – Kerstbrood
Cranberry’s zijn één van de ingrediënten die voor mij écht bij kerst horen. Het leek me daarom leuk om de besjes ook dit jaar weer te verwerken in een van de recepten. Deze keer in een kerstbrood. Door het deeg meng ik gedroogde cranberry’s maar dat is niet alles. Het deeg besmeer ik ook nog met cranberryjam. Hierdoor wordt het een lekker licht-zoet kerstbrood. Een echte traktatie.
Het kerstbrood met cranberry’s maak ik in dit geval in de vorm van een kerstkrans, een broodkrans dus. Hierdoor ziet het er nog feestelijker uit op de kersttafel. Ik rol het brood in een grote rol waarna ik de rol halveer. Hierdoor ontstaan er 2 strengen waar je de jam doorheen ziet. Deze draai je in elkaar waarna je een mooie krans kunt maken. Als het uit de oven komt is d broodkrans met cranberry een plaatje om te zien!
Tip: is er geen cranberryjam voorhanden? Vervang het dan door frambozenjam.
Wil je meer inspiratie voor het kerstontbijt? Deze hot cross Buns cake is een topper, en de kerstbabka ziet er spectaculair uit. Heb je niet zoveel tijd? Maak dan deze snelle kerststol.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze broodkrans met cranberry – kerstbrood
Stap 1
Bereid het deeg door de gist samen met de kristalsuiker, water en melk in een kom te mengen. Zet dit voor 5 minuten op een warme plek tot de gist begint te werken en bubbeltjes ontstaan.Stap 2
Doe de bloem, zout, olie, gedroogde cranberry’s, sinaasappelrasp en kaneel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe het gistmengsel erbij en kneed een grof deeg. Kneed het hierna nog 5-6 minuten door tot een elastisch deeg ontstaat.Stap 3
Doe het deeg in een met olie bedekte kom en dek dit af met een schone theedoek. Zet dit op een warme plek in de keuken 1 uur weg om te rijzen.Stap 4
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 5
Rol het deeg uit op een met bloem bedekte werkbank. Rol uit tot een vierkant van ongeveer 25x55 cm. Besmeer het deeg met de cranberryjam en rol het in de lange kant op. Zodat een lange rol ontstaat. Halveer de rol in de lengte, zodat twee strengen ontstaan.Stap 6
Leg de 2 stukken bij elkaar en leg dit in een krans op de bakplaat door ze een beetje om elkaar heen te draaien.Stap 7
Smeer het brood in met melk en bestrooi met poedersuiker. Bak het kerstbrood 15 tot 20 minuten tot het goudbruin is.Is er geen cranberryjam voorhanden? Gebruik in dat geval frambozenjam als vervanger.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze broodkrans met cranberry – kerstbrood
Stap 1
Bereid het deeg door de gist samen met de kristalsuiker, water en melk in een kom te mengen. Zet dit voor 5 minuten op een warme plek tot de gist begint te werken en bubbeltjes ontstaan.Stap 2
Doe de bloem, zout, olie, gedroogde cranberry’s, sinaasappelrasp en kaneel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe het gistmengsel erbij en kneed een grof deeg. Kneed het hierna nog 5-6 minuten door tot een elastisch deeg ontstaat.Stap 3
Doe het deeg in een met olie bedekte kom en dek dit af met een schone theedoek. Zet dit op een warme plek in de keuken 1 uur weg om te rijzen.Stap 4
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 5
Rol het deeg uit op een met bloem bedekte werkbank. Rol uit tot een vierkant van ongeveer 25x55 cm. Besmeer het deeg met de cranberryjam en rol het in de lange kant op. Zodat een lange rol ontstaat. Halveer de rol in de lengte, zodat twee strengen ontstaan.Stap 6
Leg de 2 stukken bij elkaar en leg dit in een krans op de bakplaat door ze een beetje om elkaar heen te draaien.Stap 7
Smeer het brood in met melk en bestrooi met poedersuiker. Bak het kerstbrood 15 tot 20 minuten tot het goudbruin is.Is er geen cranberryjam voorhanden? Gebruik in dat geval frambozenjam als vervanger.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.