Burritobowl met chipotlekip en limoen
Bewaren
Het is helemaal hip om uit een kommetje te eten. En het is niet alleen hip, maar ook super lekker en relaxed. Dat zag Denise Kortlever ook en daarom besloot zij na haar All day breakfast kookboek een boek te maken waarbij alle recepten in een kommetje gegeten worden. Het prachtige All-day bowls is hiervan het resultaat.
All-day bowls laat zien dat eten uit een kommetje ook ontzettend gevarieerd kan zijn. Van ontbijtkommen, soepkommen, naar hippe pokebowls, blissbowls, saladebowls en falafelbowls naar crumble en rabarbertaartjes. Denise laat zien dat ieder gerecht omgetoverd kan worden naar een kommetjes-variant.
De sfeer in All-day bowls is warm en cozy. Alsof je naast Denise op de bank zit met je warme trui aan en een kommetje in je hand. De fotografie is prachtig (door Denise zelf gedaan) en de recepten zijn zoals ik hierboven al aangaf ontzettend gevarieerd. Voor iedere mood en moment van de dag vind je een geschikt recept. Klik hier voor meer informatie over All-day bowls.
Deze burritobowl viel me de eerste keer dat ik door het boek bladerde direct op. Ik kreeg er meteen trek in. De quinoa had ik niet verwacht in een burritobowl en daarom was ik er nieuwsgeirig naar.
De burritobowl van de Amerikaanse keten Chipotle is volgens Denise misschien wel een van de bekendste bowls van dit moment. De kommen waarbij de vulling van een Mexicaanse burrito niet in een tortilla maar in een kommetje wordt geserveerd zijn razend populair. Zelfs president Obama zou er fan van zijn.
In de versie van Denise wordt deze bowl gevuld met pittige gemarineerde kippendij, snelle guacamole en rokerige chorizo met kort geroosterde quinoa. Houdt er wel rekening mee dat de kip volgens het recept minimaal een uur gemarineerd moet worden, zo heeft hij het meeste smaak en komt hij het beste tot zijn recht. De combinatie van de licht-pittige kip met romige guacamole, gebakken chorizo en limoen is verrassend en erg lekker.
De chipotle in adobosaus is bij mij in het dorp en omgeving niet verkrijgbaar en ik had geen tijd meer om dit te bestellen. Daarom heb ik de tip van Denise opgevolgd en het vervangen door gerookte paprikapoeder en een snufje chili.
Ingrediënten
Voor de kip
Voor de guacamole
Voor de quinoa
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze burritobowl met chipotlekip en limoen
Stap 1
Snijd een paar inkepingen in de bovenkant van de kippendijfilets. Meng de olie, chipotle en limoensap (op 2 eetlepels na) in een kommetje en marineer hier de kip in. (dit gaat handig in een diepvrieszakje met sluiting) Laat de kip een uur, maar liever langer in de koelkast marineren.Stap 2
Maak de guacamole. Prak de avocado grof met een vork en voeg de ui, tomaat en zure room toe. Breng op smaak met de overgebleven eetlepel limoensap en flink veel peper en zout.Stap 3
Rooster de quinoa 2 minuten in een droge koekenpan. Doe er 500 ml water bij en kook de quinoa in ongeveer 15 minuten gaar (als het droogkookt voeg je extra water toe). Bak intussen de chorizo 4 minuten in de olijfolie in een koekenpan, tot de plakjes bruinen en licht krullen. Doe de gebakken chorizo bij de gare quinoa en bak de kip in het braadvet van de chorizo.Stap 4
Voeg het paprikapoeder, peterselie, zout en peper naar smaak toe aan de quinoa. Rasp de limoen er boven uit en voeg het limoensap toe.Stap 5
Schep de quinoa in 4 kommen. Verdeel de gebakken kip en tomaatjes erover en schep er wat guacamole naast. Bestrooi met de overgebleven peterselie.* Te koop bij Mexicaanse winkels, delicatessezaken of online. Vervang het door gerookt paprikapoeder en een snufje chilli
Ingrediënten
Voor de kip
Voor de guacamole
Voor de quinoa
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze burritobowl met chipotlekip en limoen
Stap 1
Snijd een paar inkepingen in de bovenkant van de kippendijfilets. Meng de olie, chipotle en limoensap (op 2 eetlepels na) in een kommetje en marineer hier de kip in. (dit gaat handig in een diepvrieszakje met sluiting) Laat de kip een uur, maar liever langer in de koelkast marineren.Stap 2
Maak de guacamole. Prak de avocado grof met een vork en voeg de ui, tomaat en zure room toe. Breng op smaak met de overgebleven eetlepel limoensap en flink veel peper en zout.Stap 3
Rooster de quinoa 2 minuten in een droge koekenpan. Doe er 500 ml water bij en kook de quinoa in ongeveer 15 minuten gaar (als het droogkookt voeg je extra water toe). Bak intussen de chorizo 4 minuten in de olijfolie in een koekenpan, tot de plakjes bruinen en licht krullen. Doe de gebakken chorizo bij de gare quinoa en bak de kip in het braadvet van de chorizo.Stap 4
Voeg het paprikapoeder, peterselie, zout en peper naar smaak toe aan de quinoa. Rasp de limoen er boven uit en voeg het limoensap toe.Stap 5
Schep de quinoa in 4 kommen. Verdeel de gebakken kip en tomaatjes erover en schep er wat guacamole naast. Bestrooi met de overgebleven peterselie.* Te koop bij Mexicaanse winkels, delicatessezaken of online. Vervang het door gerookt paprikapoeder en een snufje chilli
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
4 reacties
Marja
Dit lijkt me een erg lekker gerecht en ga het dus idd binnenkort uitproberen. Het ziet er zeer smakelijk uit zeg. Maar ik zou alleen iets krokants missen geloof ik. Maar daar is vast wel iets op te bedenken. Bedankt voor het recept Brenda. Groetjes en tot een volgende keer, Marja. ????????
Silvia Jansen
Heerlijk, dit ga ik zeker maken, dank je wel! Tip: Bij Pit & Pit heb ik online chipotle pepers gekocht en in deze webwinkel staat onder de pepers ook het recept om zelf chipotle in adobosaus te maken. Is niet moeilijk. Dus ik ga eerst de saus zelf maken. :)
Demi | StudioKOOK
Ziet er heerlijk uit! Ik zou zelf nog een krokantje toevoegen, misschien huisgemaakte tortillachips.