Ga naar de inhoud

How to: Crè­me brûlée

Voor vandaag heb ik een hele lekkere how to gemaakt. Ik ga jullie stap voor stap laten zien hoe je zelf crè­me brûlée maakt. De lekkerste crè­me brûlée zelfs. Meestal als ik bij een restaurant crè­me brûlée neem valt het tegen. Deze niet! Dit recept is van Gordon Ramsey himself....
1 uur Voorbereidingstijd

Ingrediënten

Extra benodigd:

• 8 ramekins of ovenbestendige schaaltjes

• keukenbrander

Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Mix de mascarpone met de slagroom op. Breng dit mengsel samen met de melk en citroenschil in een pan met dikke bodem net onder het kookpunt. Laat het mengsel hierna even afkoelen.
2
Stap 2
Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom. Verwarm de melk opnieuw tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eieren. Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan. Klop de suiker er door. Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.
3
Stap 3
Verwarm de voen voor op 140ºC. Zet de schaaltjes in een ovenslee of vaste ovenschaal en voeg kokend water toe zodat de ramekins er tot halverwege in staan.
4
Stap 4
Verwarm de schaaltjes een uur in de oven. Laat ze hierna afkoelen op een rooster en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. (langer mag ook)
5
Stap 5
Als het tijd is voor het dessert haal je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze gelijkmatig met rietsuiker en karameliseer dat met een keukenbrand of onder een hete grill. Serveer de crè­me brûlée direct.

How to: Crè­me brûlée

how to creme brulee txtVoor vandaag heb ik een hele lekkere how to gemaakt. Ik ga jullie stap voor stap laten zien hoe je zelf crè­me brûlée maakt. De lekkerste crè­me brûlée zelfs. Meestal als ik bij een restaurant crè­me brûlée neem valt het tegen. Deze niet!

Dit recept is van Gordon Ramsey himself. En deze heb ik  inmiddels meerdere keren gemaakt. Ik was van plan een variatie hierop te maken en deze met jullie te delen. Maar waarom zou je iets dat perfect is veranderen? Daarom deel ik vandaag het crè­me brûlée recept van Gordon Ramsey.

Het maken van crè­me brûlée kan lastig zijn. Daarom heb ik tijdens mijn bereiding stap voor stap foto’s gemaakt. Hiermee gaat het jullie ook lukken om tijdens het kerstdiner, of een andere gelegenheid, een overheerlijke crè­me brûlée op tafel te zetten.
p.s. na de stap voor stap foto’s heb ik het recept uitgeschreven.

how to creme brulee 01

Voor je begint is het handig om de ingrediënten alvast klaar te zetten.

Voor 8 personen heb je nodig:

  • 133 gram mascarpone
  • 266 ml ongeslagen slagroom
  • 180 ml melk
  • rasp van 1 citroen
  • 6 eidooiers
  • 75 gram kristalsuiker
  • rietsuiker

Naast de ingrediënten heb je ramekins of kleine ovenschaaltjes nodig, een grote ovenschaal, oven, pan met dikke bodem, mixer, garde, pollepel en eventueel een kerntemperatuurmeter en keukenbrander.

how to creme brulee 02

Mix de mascarpone met de slagroom plaats dit samen met de melk en citroenschil in een pannetje.

how to creme brulee 04

Verwarm dit mengsel tot net onder het kookpunt en laat het hierna even afkoelen.

how to creme brulee 06

Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom.

how to creme brulee 07

Warm de melk opnieuw op tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eidooiers.

how to creme brulee 08

Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan.

how to creme brulee 09

Klop de suiker er door.

how to creme brulee 12

Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.

how to creme brulee 11

Verwarm de oven voor op 140 C.

Vet de ramekins of ovenschaaltjes in en plaats ze in een grotere ovenschaal. Voeg kokend water toe zodat de ramekins tot halverwege in het hete water staan.

how to creme brulee 13

Giet het custardmengsel in de schaaltjes.

how to creme brulee 14

Verwarm de creme brulee 1 uur in de oven.

how to creme brulee 15 how to creme brulee 16

Laat de schaaltjes afkoelen en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Langer mag ook. Je kunt de creme brulee tot dit punt voorbereiden. Je kunt ze ongeveer een dag in de koelkast bewaren.

how to creme brulee 17

Als het tijd is voor het dessert pak je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze met een laagje rietsuiker.

how to creme brulee 18

Karameliseer het laagje rietsuiker met een keukenbrander, of plaats de schaaltjes in de oven even onder de grill. Serveer de crè­me brûlée hierna meteen.

how to creme brulee 21 how to creme brulee 20

Creme brulee

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

Bekijk ook andere recepten
Crumble van nectarine met kersen
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Fruitpizza met koekbodem

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op