How to: Crème brûlée
Voor vandaag heb ik een hele lekkere how to gemaakt. Ik ga jullie stap voor stap laten zien hoe je zelf crème brûlée maakt. De lekkerste crème brûlée zelfs. Meestal als ik bij een restaurant crème brûlée neem valt het tegen. Deze niet! Dit recept is van Gordon Ramsey himself....How to: Crème brûlée
Bewaren
Voor vandaag heb ik een hele lekkere how to gemaakt. Ik ga jullie stap voor stap laten zien hoe je zelf crème brûlée maakt. De lekkerste crème brûlée zelfs. Meestal als ik bij een restaurant crème brûlée neem valt het tegen. Deze niet!
Dit recept is van Gordon Ramsey himself. En deze heb ik inmiddels meerdere keren gemaakt. Ik was van plan een variatie hierop te maken en deze met jullie te delen. Maar waarom zou je iets dat perfect is veranderen? Daarom deel ik vandaag het crème brûlée recept van Gordon Ramsey.
Het maken van crème brûlée kan lastig zijn. Daarom heb ik tijdens mijn bereiding stap voor stap foto’s gemaakt. Hiermee gaat het jullie ook lukken om tijdens het kerstdiner, of een andere gelegenheid, een overheerlijke crème brûlée op tafel te zetten.
p.s. na de stap voor stap foto’s heb ik het recept uitgeschreven.
Voor je begint is het handig om de ingrediënten alvast klaar te zetten.
Voor 8 personen heb je nodig:
- 133 gram mascarpone
- 266 ml ongeslagen slagroom
- 180 ml melk
- rasp van 1 citroen
- 6 eidooiers
- 75 gram kristalsuiker
- rietsuiker
Naast de ingrediënten heb je ramekins of kleine ovenschaaltjes nodig, een grote ovenschaal, oven, pan met dikke bodem, mixer, garde, pollepel en eventueel een kerntemperatuurmeter en keukenbrander.
Mix de mascarpone met de slagroom plaats dit samen met de melk en citroenschil in een pannetje.
Verwarm dit mengsel tot net onder het kookpunt en laat het hierna even afkoelen.
Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom.
Warm de melk opnieuw op tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eidooiers.
Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan.
Klop de suiker er door.
Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.
Verwarm de oven voor op 140 C.
Vet de ramekins of ovenschaaltjes in en plaats ze in een grotere ovenschaal. Voeg kokend water toe zodat de ramekins tot halverwege in het hete water staan.
Giet het custardmengsel in de schaaltjes.
Verwarm de creme brulee 1 uur in de oven.
Laat de schaaltjes afkoelen en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Langer mag ook. Je kunt de creme brulee tot dit punt voorbereiden. Je kunt ze ongeveer een dag in de koelkast bewaren.
Als het tijd is voor het dessert pak je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze met een laagje rietsuiker.
Karameliseer het laagje rietsuiker met een keukenbrander, of plaats de schaaltjes in de oven even onder de grill. Serveer de crème brûlée hierna meteen.
Creme brulee
Ingrediënten
Extra benodigd:
• 8 ramekins of ovenbestendige schaaltjes
• keukenbrander
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze how to: crème brûlée
Stap 1
Mix de mascarpone met de slagroom op. Breng dit mengsel samen met de melk en citroenschil in een pan met dikke bodem net onder het kookpunt. Laat het mengsel hierna even afkoelen.Stap 2
Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom. Verwarm de melk opnieuw tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eieren. Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan. Klop de suiker er door. Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.Stap 3
Verwarm de voen voor op 140ºC. Zet de schaaltjes in een ovenslee of vaste ovenschaal en voeg kokend water toe zodat de ramekins er tot halverwege in staan.Stap 4
Verwarm de schaaltjes een uur in de oven. Laat ze hierna afkoelen op een rooster en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. (langer mag ook)Stap 5
Als het tijd is voor het dessert haal je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze gelijkmatig met rietsuiker en karameliseer dat met een keukenbrand of onder een hete grill. Serveer de crème brûlée direct.Ingrediënten
Extra benodigd:
• 8 ramekins of ovenbestendige schaaltjes
• keukenbrander
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze how to: crème brûlée
Stap 1
Mix de mascarpone met de slagroom op. Breng dit mengsel samen met de melk en citroenschil in een pan met dikke bodem net onder het kookpunt. Laat het mengsel hierna even afkoelen.Stap 2
Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom. Verwarm de melk opnieuw tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eieren. Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan. Klop de suiker er door. Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.Stap 3
Verwarm de voen voor op 140ºC. Zet de schaaltjes in een ovenslee of vaste ovenschaal en voeg kokend water toe zodat de ramekins er tot halverwege in staan.Stap 4
Verwarm de schaaltjes een uur in de oven. Laat ze hierna afkoelen op een rooster en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. (langer mag ook)Stap 5
Als het tijd is voor het dessert haal je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze gelijkmatig met rietsuiker en karameliseer dat met een keukenbrand of onder een hete grill. Serveer de crème brûlée direct.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.