Ga naar de inhoud

Ei pocheren

Het klinkt lastig en het ziet er misschien ook ingewikkeld uit, maar dat is het niet: een ei pocheren. Een gepocheerd ei is een heerlijk en elegant gerecht dat vaak wordt geassocieerd met luxe ontbijtjes en brunches. Wat is een gepocheerd ei? Een gepocheerd ei is een ei dat zonder schaal...
Delen op

Ei pocheren

Het klinkt lastig en het ziet er misschien ook ingewikkeld uit, maar dat is het niet: een ei pocheren. Een gepocheerd ei is een heerlijk en elegant gerecht dat vaak wordt geassocieerd met luxe ontbijtjes en brunches.

Ei pocheren

Wat is een gepocheerd ei?

Een gepocheerd ei is een ei dat zonder schaal wordt gekookt in water, waarbij het eiwit zich rond de dooier vouwt, waardoor een zachte en romige textuur ontstaat. Het is bovendien ook een gezonde kookmethode, omdat er geen olie of boter wordt gebruikt.

Hoe ei pocheren?

Het begint allemaal met het kiezen van lekkere verse eieren. Versere eieren hebben een steviger eiwit, wat heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat het eiwit goed samenblijft tijdens het pocheren. Oudere eieren hebben vaak een dunner eiwit dat zich moeilijker rond de dooier vormt.

Vul de pan met ruim water en breng het aan de kook. Een tip: voeg geen zout of azijn toe aan het water. Hoewel zout en azijn het eiwit kunnen helpen coaguleren, kunnen ze ook de smaak van het ei beïnvloeden. Een ei pocheren zonder azijn of zout, dus.

Breek vervolgens voorzichtig een ei in een kleine kom. Dit helpt om te voorkomen dat eventuele schaalstukjes in het kokende water belanden. En dan begint het leukste gedeelte: creëer een draaikolk in het water! Roer met een lepel in het kokende water om een draaikolk te creëren. Dit helpt het eiwit tijdens het pocheren rond de dooier te wikkelen voor een mooi gevormd gepocheerd ei.

Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden

Houd het kommetje met het ei dicht bij het wateroppervlak en laat het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. De draaikolk helpt het eiwit rond de dooier te draaien.

Laat het ei voor ongeveer 3-4 minuten pocheren, afhankelijk van hoe gaar je de dooier wilt hebben. Als je een stevigere dooier wilt, kun je het ei een beetje langer pocheren.

Gebruik een lepel om het gepocheerde ei voorzichtig uit het water te scheppen en laat het uitlekken op een keukenpapier om overtollig water te verwijderen.

Tip: ei pocheren met een boterhamzakje

Een boterhamzakje kan helpen bij het pocheren van een ei en wordt soms gebruikt als een handige methode om het ei te pocheren zonder dat het eiwit verspreidt in het kokende water.

 1. Neem een boterhamzakje en vouw het open, zodat het een beetje lijkt op een klein kommetje. Smeer de binnenkant van het zakje lichtjes in met olie of boter om te voorkomen dat het eiwit blijft plakken.
 2. Giet het ei voorzichtig in het boterhamzakje.
 3. Knijp voorzichtig in het zakje om overtollige lucht eruit te halen en knoop het zakje stevig dicht. Zorg ervoor dat er geen lucht in het zakje achterblijft, omdat dit het zakje kan laten drijven en het pocheren bemoeilijkt.
 4. Plaats het boterhamzakje voorzichtig in het kokende water en pocheer het ei gedurende ongeveer 3-4 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de dooier wilt hebben en de grootte van het ei. Controleer de gaarheid door voorzichtig in het zakje te knijpen om te voelen of het eiwit stevig is en het ei de gewenste gaarheid heeft bereikt.
 5. Haal het boterhamzakje voorzichtig uit het water en gebruik een schaar om het zakje voorzichtig open te knippen. Laat het gepocheerde ei voorzichtig op een bord of keukenpapier glijden om overtollig water te verwijderen.

Video met tips: ei pocheren

In deze video laat ik je zien hoe je gemakkelijk en ei pocheert, en daarbij geef ik je extra tips. Hiermee kan iedereen een lekker eitje pocheren.

Klik hier als je de video niet kunt zien. Klik hier om mijn andere filmpjes te bekijken, en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn video’s als eerste bekijken.

Hoe lang ei pocheren?

Het pocheren van een ei duurt meestal tussen de 3 en 4 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de dooier wilt hebben en de grootte van het ei. Je kunt het volgende schema aanhouden:

 • Zachte, romige dooier: ongeveer 3 minuten.
 • Halfvaste dooier: ongeveer 3,5 minuten.
 • Stevigere dooier: ongeveer 4 minuten.

Een handige tip om te controleren of een gepocheerd ei klaar is, is door voorzichtig met een lepel tegen het eiwit te tikken. Als het eiwit stevig aanvoelt maar toch enigszins wiebelig, is het ei klaar. Maar voor een nauwkeurige timing is het aan te raden om een kookwekker te gebruiken en het ei in de gaten te houden terwijl het pocheert.

Ei pocheren in de magnetron

Je kunt een ei pocheren in de magnetron, maar het vergt iets meer voorzichtigheid en precisie dan het pocheren op het fornuis. Zo pocheer je een ei in de magnetron:

 1. Vul een magnetronbestendige kom met water tot ongeveer halverwege.
 2. Voeg een snufje zout toe aan het water. Het zout helpt het eiwit te coaguleren en helpt bij het vormen van een mooi gepocheerd ei.
 3. Verwarm het water in de magnetron tot het bijna aan de kook is. Dit duurt meestal ongeveer 1-2 minuten, afhankelijk van het vermogen van je magnetron.
 4. Breek voorzichtig een vers ei in een klein kommetje.
 5. Maak een draaikolk in het hete water door het water voorzichtig te roeren met een lepel.
 6. Laat het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk in het water glijden. Dit helpt het eiwit rond de dooier te draaien voor een mooi gevormd gepocheerd ei.
 7. Bedek de kom met een magnetronbestendig deksel of een magnetronveilig bord om spatten te voorkomen.
 8. Pocheren in de magnetron duurt meestal tussen de 1 en 2 minuten, afhankelijk van de kracht van je magnetron en hoe gaar je de dooier wilt hebben. Begin met 1 minuut en controleer daarna om de 15 seconden tot het ei de gewenste gaarheid heeft bereikt.
 9. Haal voorzichtig de kom uit de magnetron en gebruik een lepel om het gepocheerde ei voorzichtig uit het water te scheppen. Laat het uitlekken op een keukenpapier om overtollig water te verwijderen.

Let op: Pocheren in de magnetron kan lastig zijn omdat de kooktijden variëren op basis van het vermogen van de magnetron en de grootte van het ei. Bovendien kan het ei onregelmatig koken, waardoor het moeilijker kan zijn om een perfect gevormd gepocheerd ei te krijgen zoals bij de traditionele kookmethode op het fornuis.

Ei pocheren in de oven

Je kan ook een ei pocheren in de oven. Dit is bijvoorbeeld handig als je meerdere gepocheerde eieren tegelijk wilt maken voor bijvoorbeeld een grotere groep mensen. Zo pocheer je een ei in de oven:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en breng een pan met water aan de kook op het fornuis.
 2. Breek voorzichtig elk ei in individuele kleine kommetjes of kopjes.
 3. Vet kleine ovenschaaltjes of bakvormpjes lichtjes in met olie of boter om te voorkomen dat de eieren blijven plakken.
 4. Giet een laagje van het hete water in de ovenschaaltjes.
 5. Plaats de ovenschaaltjes voorzichtig in de voorverwarmde oven en pocheer de eieren gedurende ongeveer 8-12 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de dooier wilt hebben en de grootte van het ei. Begin met 8 minuten en controleer daarna om de paar minuten tot het ei de gewenste gaarheid heeft bereikt.
 6. Haal voorzichtig de ovenschaaltjes uit de oven en gebruik een lepel om de gepocheerde eieren voorzichtig uit het water te scheppen.

Het pocheren van eieren in de oven is dus een makkelijke en efficiënte manier om meerdere eieren tegelijkertijd te bereiden. Probeer deze methode uit en geniet van perfect gepocheerde eieren bij je volgende ontbijt of brunch!

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze ei pocheren

Stap 1
Giet heet water in een pan. Giet een scheutje azijn in het water. Draai het gas onder de pan op medium.
2
Stap 2
Maak met een lepel een draaikolk in de pan. Breek een ei in een kommetje en laat dit in het midden van de draaikolk ‘vallen’. Door de draaikolk vouwt het eiwit zich om de dooier.
3
Stap 3
Laat het ei ongeveer 2-3 minuten in het water garen.
4
Stap 4
Lepel het ei voorzichtig uit de pan met een theezeefje en laat het even uitlekken op keukenpapier.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Gevuld picknickbrood met kip en kerriemayo
Loaded fries met chili
Whipped ricotta met groenten uit de oven
Caprese naanpizza's

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op