Friese Oranjekoek
Bewaren
Ik kon het toch niet laten een oranje lekkernij met jullie te delen. Dit had natuurlijk perfect geweest voor Koningsdag en het WK, wat allemaal niet doorgaat. Toch wilde ik zo graag een keer zelf Friese Oranjekoek maken dat ik er gewoon voor ben gegaan.
Vandaag deel ik dit feestelijke recept met jullie, een ware traktatie. Hier wil je toch direct je tanden in zetten?
Friese Oranjekoek maken
Als een van mijn collega’s jarig was trakteerde hij altijd de echte Friese Oranjekoek. ‘s Morgens in alle vroegte werd dit vers bij de bakker gehaald. Zo lekker! Al lang stond het op mijn lijstje om eens zelf te maken.
Simpel recept
Voor deze koeken (of eigenlijk zijn het ware gebakjes) ben ik op zoek gegaan naar een simpel recept. Zonder gekonfijte sinaasappelschill. Voor dit recept gebruik je sinaasappelrasp, anijszaad en nootmuskaat. Dit zorgt in combinatie van de vulling van amandelspijs voor een kruidige smaak. Deze homemade Oranjekoek is een topper, net zo lekker als van de bakker.
Waarom heet oranjekoek ‘oranjekoek’?
Wist je dat het glazuur bij de echte Oranjekoek niet oranje maar roze is? Voor deze gelegenheid ben ik gegaan voor een oranje glazuur, maar officieel hoort dit dus roze te zijn. De naam van het gebakje verwijst namelijk naar de geraspte sinaasappel die in de koek wordt meegebakken. Deze sinaasappelschil wordt vaak in dunne snippers geraspt en toegevoegd aan het deeg voordat de koek wordt gebakken.
Waarom is oranjekoek roze?
Oorspronkelijk wordt het glazuur van de koek gemaakt van suiker, water Ʃn bietensap. Dat laatste ingrediƫnt geeft het glazuur een mooie roze kleur. Maar je kunt hier dus helemaal je eigen kleur aan geven!
Oranjekoeken recept
Dit oranjekoek recept is heerlijk en simpel om zelf te maken. Minstens net zo lekker als van de bakker, beloofd.
Friese koek maken
Ingrediƫnten
Voor het deeg
Overige
Extra benodigd
- Brownievorm van 21x21 cm
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze friese oranjekoek
Stap 1
Meng in een kom de sinaasappelrasp met anijszaad en nootmuskaat met zout. Meng in een andere kom het ei met zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, boter en 50 ml water.
Stap 2
Doe de inhoud van beide kommen bij elkaar en kneed het door. Is het te droog? Voeg dan extra water toe. Verdeel het deeg hierna in twee delen.
Stap 3
Bereid ondertussen de amandelspijs.
Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm of bakplaat met bakpapier.
Stap 5
Rol een deel van het deeg uit tot een vierkante lap en verdeel dit in de vorm. Verdeel hierover een laagje amandelspijs. Rol van het overige deeg ook een lap en leg hier de tweede lap deeg op.
Stap 6
Bak de oranjekoek 30 minuten in de oven. Laat de koek hierna afkoelen op een rooster. Door het bakpapier op te tillen kun je de oranjekoek uit de vorm halen, laat het afkoelen op een rooster.
Stap 7
Maak ondertussen glazuur door de poedersuiker te mengen met 1 eetlepel vocht. Breng eventueel extra op kleur met kleurstof. Ik heb hiervoor rode en gele kleurstof voor gebruikt.
Stap 8
Bestrijk de koek met het glazuur, dit kan hele goed met een nat mes.
Stap 9
Snijd de oranjekoek in vierkante stukken en spuit op ieder stuk een toef slagroom. Garneer eventueel met sprinkels.
Ingrediƫnten
Voor het deeg
Overige
Extra benodigd
- Brownievorm van 21x21 cm
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze friese oranjekoek
Stap 1
Meng in een kom de sinaasappelrasp met anijszaad en nootmuskaat met zout. Meng in een andere kom het ei met zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, boter en 50 ml water.
Stap 2
Doe de inhoud van beide kommen bij elkaar en kneed het door. Is het te droog? Voeg dan extra water toe. Verdeel het deeg hierna in twee delen.
Stap 3
Bereid ondertussen de amandelspijs.
Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm of bakplaat met bakpapier.
Stap 5
Rol een deel van het deeg uit tot een vierkante lap en verdeel dit in de vorm. Verdeel hierover een laagje amandelspijs. Rol van het overige deeg ook een lap en leg hier de tweede lap deeg op.
Stap 6
Bak de oranjekoek 30 minuten in de oven. Laat de koek hierna afkoelen op een rooster. Door het bakpapier op te tillen kun je de oranjekoek uit de vorm halen, laat het afkoelen op een rooster.
Stap 7
Maak ondertussen glazuur door de poedersuiker te mengen met 1 eetlepel vocht. Breng eventueel extra op kleur met kleurstof. Ik heb hiervoor rode en gele kleurstof voor gebruikt.
Stap 8
Bestrijk de koek met het glazuur, dit kan hele goed met een nat mes.
Stap 9
Snijd de oranjekoek in vierkante stukken en spuit op ieder stuk een toef slagroom. Garneer eventueel met sprinkels.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
4 reacties
Danielle
Gisteren gemaakt, hij viel helaas tegen. Ik heb me goed aan de ove temperatuur en baktijd gehouden, maar hij is vrij hard geworden, kwam er bijna niet doorheen met snijden. Wel te eten, maar helaas niet vergelijkbaar met echte Friese oranje koek. Misschien moet de oven lager, aangezien het hete lucht is?
Brenda Hoff
Wat jammer om te horen Danielle. Ik gebruik ook een hetelucht oven. Maar geen een oven is het zelfde, heb je de ervaring dat jouw oven vaak wat sneller/harder gaat? In dat geval zou ik hier bij bakrecepten rekening mee houden.