Gado Gado recept
Bewaren
Een klassieker, zonder twist deze keer. Ik deel een lekker gado gado recept. Groenten met rijst, pindasaus en een eitje. Dat maakt samen een heerlijke makkelijke maaltijd. Lekker met kroepoek erbij.
Wat is gado gado?
Gado gado is een vegetarisch Indonesisch gerecht met verschillende groenten. Het betekent ook wel mix mix, dit staat niet voor de verschillende gemixte groenten die worden gebruikt, maar het feit dat de groenten worden geserveerd met (pinda)saus die door de groenten wordt gemengd. Daarbij wordt vaak een eitje geserveerd (gebakken of gekookt) samen met rijst.
Vegetarisch gerecht
Het wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht of als bijgerecht bij rijst. Het is een vegetarisch gerecht en kan ook veganistisch worden gemaakt, door de eieren weg te laten of te vervangen door een veganistische optie.
Wat zit er in gado gado?
De groenten die vaak worden gebruikt in gado gado zijn sperziebonen, taugé, witte kool, komkommer en wortels, hoewel andere groenten ook kunnen worden toegevoegd. De groenten worden meestal gestoomd of kort gekookt en vervolgens geserveerd met plakjes hardgekookt ei, gebakken tofu en een dikke, hartige pindasaus. Soms worden er ook gefrituurde uitjes en kroepoek aan toegevoegd.
Gek genoeg hebben we hier op de site in al die jaren nog geen basisrecept gepubliceerd zoals ik het zelf altijd maak, wel een recept voor gado gado met tempeh. Ga je liever voor de klassieke versie, zonder tempeh, scroll dan snel naar beneden, dan vertel ik je er alles over.
Gado gado recept
Deze keer dus dit heerlijke Indonesische gerecht, op mijn manier. En eigenlijk heb ik dit recept wel al eerder gedeeld, namelijk in mijn eerste kookboek Snelle klassiekers met een twist (dit kookboek is inmiddels niet meer verkrijgbaar). Het recept is bijna gelijk, met een kleine aanpassing.
Voor de klassieke variant kook je de rijst gaar, en eieren hard. Ook de sperziebonen kook ik kort in water. Spitskool en taugé roerbak ik kort in een wok met olie. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het bereiden van de pindasaus of satésaus. Dat mag natuurlijk niet ontbreken.
Maak het gerecht op een grote serveerschaal op, of maak eenspersoonsporties op de borden. Verdeel de rijst en groenten over de borden. Serveer met gehalveerde of in partjes gesneden gekookte eitjes en de satésaus. Lekker met een beetje kroepoek ernaast.
Je kunt het zowel koud als warm eten. Restjes kun je dus ook prima bewaren en de volgende dag eten als lunch.
Ingrediënten
Voor de satésaus
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gado gado recept
Stap 1
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren hard.Stap 2
Verwarm voor de satésaus een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de ui en het knoflook aan. Voeg de overige ingrediënten toe, roer dit met een garde goed door en breng aan de kook. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.Stap 3
Kook de sperziebonen in ruim water 10 minuten. Giet het hierna af.Stap 4
Verwarm een koekenpan met olie en bak hierin de spitskool 5 minuten. Doe hierna de taugé erbij en bak deze nog 1 minuut mee.Stap 5
Verdeel de gekookte rijst over de borden en verdeel daarover de groenten. Halveer de eieren en leg ze erbij.Stap 6
Maak de gado gado af met satésaus en bestrooi met de gebakken uitjes en pinda’s.Je kunt het zowel koud als warm eten. Restjes doen het ook prima als lunch.
Ingrediënten
Voor de satésaus
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gado gado recept
Stap 1
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren hard.Stap 2
Verwarm voor de satésaus een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de ui en het knoflook aan. Voeg de overige ingrediënten toe, roer dit met een garde goed door en breng aan de kook. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.Stap 3
Kook de sperziebonen in ruim water 10 minuten. Giet het hierna af.Stap 4
Verwarm een koekenpan met olie en bak hierin de spitskool 5 minuten. Doe hierna de taugé erbij en bak deze nog 1 minuut mee.Stap 5
Verdeel de gekookte rijst over de borden en verdeel daarover de groenten. Halveer de eieren en leg ze erbij.Stap 6
Maak de gado gado af met satésaus en bestrooi met de gebakken uitjes en pinda’s.Je kunt het zowel koud als warm eten. Restjes doen het ook prima als lunch.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.