Hartige vis crumble
Ik ben gek op vis! Het fijne is dat het lekker licht is en dat ik er niet zo bom-vol van raak als dat met vlees soms het geval is. Meestal eet ik een visfiletje gewoon, gebakken in een koekenpan met wat kruiden. Toch is het juist leuk én lekker om met vis te experimenterenHartige vis crumble
Bewaren
Ik ben gek op vis! Het fijne is dat het lekker licht is en dat ik er niet zo bom-vol van raak als dat met vlees soms het geval is. Meestal eet ik een visfiletje gewoon, gebakken in een koekenpan met wat kruiden. Toch is het juist leuk én lekker om met vis te experimenteren en meer te doen dan het alleen te bakken. In ‘Mijn Franse Keuken‘ van Rachel Khoo kwam ik een hartige vis crumble tegen. Dit leek me een leuk visgerechtje om eens te testen.
Het recept heb ik iets aangepast naar mijn smaak, en het resultaat is een topper! Een lekker potje met romige vis met daarop een krokant laagje.
Hartige vis crumble
Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten oventijd
Ingrediënten voor 3 personen:
Voor de vulling:
- 1 zalmfilet
- 1 witvisfilet (kabeljauw, panga, tilapia kan allemaal, maar ik nam panga)
- 2 tomaten
- 1 prei
- 3 eetlepels kwark
- sap van een halve citroen
- peper en zout
- dille
Voor de crumble:
- 35 gram koude boter
- 30 gram havermout
- 50 gram bloem
- 30 gram pijnboompitjes
- 30 gram geraspte oude kaas
Extra benodigd: 3 ramekins of kleine ovenschaaltjes
Bereiding:
Vet de schaaltjes in en verwarm de oven voor op 180ºC.
Snijd de vis en tomaten in blokjes en de prei in halve ringen. Meng dit met het citroensap, peper en zout, dille en kwark. Verdeel de vulling over de schaaltjes.
Snijd de boter in blokjes en kneed dit met je handen samen met de bloem en meng vervolgens de havermout, pijnboompitjes en kaas erdoor. Verdeel de crumble over de schaaltjes.
Plaats de schaaltjes in de oven (op een bakplaat of ovenschaal zodat het niet erg is als het straks over de rand loopt) en bak het 30 minuten. Als de crumble niet mooi gekleurd is kun je hem de laatste 10 minuten nog even op 200 ºC. zetten.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
12 reacties
Franky Bruneel
Dit gerechtje heb ik vandaag klaargemaakt en het bleek een dikke hit! Omdat wij het niet zo hebben begrepen op zure smaken, liet ik het citroensap achterwege en heb ik de tomaat vervangen door wortel (even wat voorgekookt zodat die zeker zacht zou zijn). In de groentenmix stak ook wat rode paprika en pijpajuin. Ik zocht - en vond - evenwicht tussen het zoete in de groenten en het zure van de kwark. Het is volop het seizoen van de skrei, dus ging deze prachtige witte vis erin. En omdat ik de crumble echt wel crunchy wou, heb ik de havermout vervangen door paneermeel. Als geraspte kaas werd het oude Flandrien. En in de crumble ging ook nog pijpajuin. Iedereen tevreden en voor herhaling vatbaar!
Brenda Hoff
Wat super om te horen Franky!
Roderic
Moet in dit gerecht roomboter?
Paul Driessen
Hoe groot zijn die ramekins (diameter) ?
Wendy
Ik vraag me af in hoeverre dit gerecht al van tevoren is voor te bereiden?
merel
Kan je dit ook een dag van te voren maken
Brenda Kookt
Ja dat kan, al zou ik het gerecht dan wel even voorgaren
Lisa
Moet het verse zalm zijn of kan het ook zalm zijn uit de diepvries?
Brenda Kookt
Je kunt ook zalm uit de diepvries gebruiken. Zorg wel dat het ontdooid is voor je er mee aan de slag gaat.
A.J.
Wat een leuk idee. Ik heb alles in huis voor dit recept. Behalve de havermout. Kan ik dat voor iets anders vervangen? Ik ben erg benieuwd. AJ
Femke
Wat een origineel idee! Lijkt me heerlijk :)
Brenda Kookt
Je kunt ook stukjes koek gebruiken, bijvoorbeeld biscuitjes. Hierdoor krijgt het net even meer crunch.