Hele kip uit de oven – met citroen, tijm en rozemarijn
Ben je opzoek naar een lekker gerecht waarbij je kleine moeite hoeft te doen maar groots resultaat op tafel zet? Dan ga je voor dit recept van een hele kip uit de oven. Goed gekruid met citroen, tijm en rozemarijn maar ook een beetje honing waardoor het nóg lekkerder is....Hele kip uit de oven – met citroen, tijm en rozemarijn
Bewaren
Ben je opzoek naar een lekker gerecht waarbij je kleine moeite hoeft te doen maar groots resultaat op tafel zet? Dan ga je voor dit recept van een hele kip uit de oven. Goed gekruid met citroen, tijm en rozemarijn maar ook een beetje honing waardoor het nóg lekkerder is. Het ideale gerecht als er gasten komen eten.
Als we met ons gezinnetje eten kost het me weinig moeite om iets op tafel te zetten wat iedereen super lekker vindt. Maar als er mensen komen eten wordt het toch lastiger, dan wil ik het graag goed doen en ervoor zorgen dat er voor iedereen wat lekkers bij zit. Bij de voorgerechten en toetjes kom ik er wel uit, vooral het hoofdgerecht vind ik lastig. Inmiddels heb ik een altijd-goed recept dat ik al meerdere keren heb gemaakt, maar nog nooit op de foto heb gezet om te delen. Dat gaat namelijk lastig als gasten al aan het aan het wachten zijn op eten.
Samen een kip kopen
We eten thuis minder vlees, en als we voor vlees gaan dan nemen we een goed stuk vlees. Zodat we er optimaal van kunnen genieten. Bij sameneenkipkopen.nl ben je hiervoor aan het goede adres. De dieren van SamenEenKipKopen, SamenEenVarkenKopen en KamenEenKoeKopen (SEKK) hebben een goed leven gehad. Het is eerlijk vlees dat 100% traceerbaar is. En wat ik persoonlijk heel goed vind: de dieren worden pas geslacht nadat het verkocht is. Er wordt dus niets verwerkt dat niet verkocht is.
Bij SEKK bestel je scharrel maiskip of biologische landhoen, in dit geval ben ik voor de landhoen gegaan. Ook heel handig: je bepaald zelf hoe je je kip versneden wilt hebben. Deze hele kip heb ik in zijn geheel besteld, maar je kunt ook kiezen voor verschillende samenstellingen. De hele kip of de verschillende porties worden apart vacuüm verpakt thuisbezorgd, waardoor je het in de vriezer nog tot 1 jaar kunt bewaren.
Hele kip uit de oven
Wat mij betreft is dit de lekkerste hele kip uit de oven. Gevuld met citroen, tijm, rozemarijn en knoflook. Maar het geheim zit hem in de ‘rub’, het mengsel dat ik over de kip heen smeer. Dit zorgt voor nog meer smaak. Een mengsel van boter met citroen, tijm en rozemarijn. Knoflook mag ook niet ontbreken, maar honing en mosterd zorgen voor de verrassende twist. Hierdoor wordt de kip super lekker.
En wat ook heel erg lekker is: alle sappen die van de kip afkomen dat beland op de aardappeltjes. Waardoor deze ook super lekker op smaak zijn. Win-win dus!
De Biologische Landhoen die ik voor dit recept gebruikte is een topper qua smaak. Het vlees is mooi zacht en lekker mals. Ook de porties versneden kip die ik heb besteld zijn zo mooi zacht en mals, en super van smaak. Ook als het ingevroren is geweest.
Tip: Je kunt dit gerecht heel goed voorbereiden en even wegzetten in de koelkast of op een andere koele plek. 1,5 uur voor je gaat eten schuif je het in de oven dus als je gasten gearriveerd zijn heb je er geen omkijken meer naar.
Dit artikel schreef ik in samenwerking met SamenEenKoeKopen, lees mijn disclaimer.
Dit artikel bevat affiliate-links
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hele kip uit de oven – met citroen, tijm en rozemarijn
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C, vet een braadslede in.Stap 2
Halveer de aardappels, of snijd in kwarten als ze groter zijn en verdeel deze over bodem van de braadslede. Bestrooi met zout en peper en 3 leg er gehalveerde teentjes knoflook bij.Stap 3
Pers de knoflook en rasp de citroen en meng dit met boter, honing, mosterd en zout en peper. Hak de blaadjes van 2 takjes tijm en 1 takje rozemarijn fijn en meng dit door het botermengsel.Stap 4
Smeer de kip aan de bovenkant in met het boter-kruidenmengsel.Stap 5
Halveer de citroen. Vul de kip met de overgebleven tenen knoflook, takjes tijm en rozemarijn en de halve citroenen.Stap 6
Bind de poten van de kip met keukentouw bij elkaar zodat de vulling er in blijft zitten.Stap 7
Zet een rooster op de braadslede met aardappels en leg de gekruide en gevulde kip hierop.Stap 8
Verwarm de kip ongeveer 1,5 uur in de oven tot hij mooi gaar is.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hele kip uit de oven – met citroen, tijm en rozemarijn
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C, vet een braadslede in.Stap 2
Halveer de aardappels, of snijd in kwarten als ze groter zijn en verdeel deze over bodem van de braadslede. Bestrooi met zout en peper en 3 leg er gehalveerde teentjes knoflook bij.Stap 3
Pers de knoflook en rasp de citroen en meng dit met boter, honing, mosterd en zout en peper. Hak de blaadjes van 2 takjes tijm en 1 takje rozemarijn fijn en meng dit door het botermengsel.Stap 4
Smeer de kip aan de bovenkant in met het boter-kruidenmengsel.Stap 5
Halveer de citroen. Vul de kip met de overgebleven tenen knoflook, takjes tijm en rozemarijn en de halve citroenen.Stap 6
Bind de poten van de kip met keukentouw bij elkaar zodat de vulling er in blijft zitten.Stap 7
Zet een rooster op de braadslede met aardappels en leg de gekruide en gevulde kip hierop.Stap 8
Verwarm de kip ongeveer 1,5 uur in de oven tot hij mooi gaar is.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
MFV
Heerlijk! En zo simpel. Hij is hier favoriet.