Hot cross buns-cake
Bewaren
In onder andere Engeland zijn ze heel bekend: hot cross buns. Deze zoete broodjes worden op veel plekken traditioneel gegeten op Goede Vrijdag. Hier in Nederland kennen we wel het paasbrood, maar deze broodjes met rozijnen zijn hier een stuk minder bekend. Zonde! Want deze fluffy broodjes zijn echt lekker! Dus vond ik het tijd om deze hot cross buns een keer te maken! En ik gaf er meteen een twist aan: omdat wij in Nederland wel het paasbrood kennen, maakte ik er een brood van, een hot cross buns-cake. Zo heb je toch een soort van bekend brood op tafel!
Hot cross buns-cake
Het maken van dit paasbrood kost je wel wat tijd: het deeg moet maar liefst 2x een uur rijzen. Begin dus wel op tijd met je voorbereidingen. Dit zijn geen broodjes die je zo even in elkaar zet. Wil je liever kleine broodjes? Dat kan ook! Bak de kleinere broodjes 20-25 min in de oven op dezelfde temperatuur.
Ben je op zoek naar meer paasrecepten? Neem een kijkje op deze pagina waar alle paasrecepten bij elkaar staan.
Ingrediënten
Extra benodigd
- Keukenmachine
- broodvorm of cakevorm van 25cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hot cross buns-cake
Stap 1
Rasp de sinaasappel en pers ‘m vervolgens uit. Meng het rasp en het sap met de rozijnen en laat zo even staan.Stap 2
Doe de melk, de eieren, eidooier, de specerijen, de gist, het bakpoeder, het zout, de honing en de bloem in de keukenmachine. Mix dit minimaal 10 minuten totdat je een geheel hebt. Het deeg blijft redelijk zacht.Stap 3
Meng de rozijnen en het sap door het deeg en mix het nog enkele minuten.Stap 4
Vet een grote kom in met olie en doe het deeg hierin. Laat het afgedekt minimaal 1 uur rijzen.Stap 5
Sla na het rijzen de lucht uit het deeg en vorm 6 broodjes van het deeg. Vet de broodvorm in met wat olie en doe de broodjes rechtopstaand in de vorm.Stap 6
Dek de vorm weer af en laat het brood 1 uur rijzen.Stap 7
Verwarm in de tussentijd de oven op 180 graden. Zet de broodvorm na het rijzen in de oven en bak het brood in 1 uur af. Laat het daarna afkoelen.Stap 8
Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met de melk. Maak met dit glazuur een kruis op ieder van de 6 bolletjes in het brood.Stap 9
Serveer met boter of een andere topping.Ingrediënten
Extra benodigd
- Keukenmachine
- broodvorm of cakevorm van 25cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hot cross buns-cake
Stap 1
Rasp de sinaasappel en pers ‘m vervolgens uit. Meng het rasp en het sap met de rozijnen en laat zo even staan.Stap 2
Doe de melk, de eieren, eidooier, de specerijen, de gist, het bakpoeder, het zout, de honing en de bloem in de keukenmachine. Mix dit minimaal 10 minuten totdat je een geheel hebt. Het deeg blijft redelijk zacht.Stap 3
Meng de rozijnen en het sap door het deeg en mix het nog enkele minuten.Stap 4
Vet een grote kom in met olie en doe het deeg hierin. Laat het afgedekt minimaal 1 uur rijzen.Stap 5
Sla na het rijzen de lucht uit het deeg en vorm 6 broodjes van het deeg. Vet de broodvorm in met wat olie en doe de broodjes rechtopstaand in de vorm.Stap 6
Dek de vorm weer af en laat het brood 1 uur rijzen.Stap 7
Verwarm in de tussentijd de oven op 180 graden. Zet de broodvorm na het rijzen in de oven en bak het brood in 1 uur af. Laat het daarna afkoelen.Stap 8
Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met de melk. Maak met dit glazuur een kruis op ieder van de 6 bolletjes in het brood.Stap 9
Serveer met boter of een andere topping.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
Mitu
Het ziet er heerlijk uit zeg, ideaal voor in het Paasweekend. Ben benieuwd of ik dit recept ook zonder ei kan maken.