Ga naar de inhoud

Jambalaya met kip en chorizo

Jambalaya is een eenvoudig eenpansgerecht uit Amerika, het lijkt op paella. Deze versie van Jambalaya met kip en chorizo is lekker kruidig.

20 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Jambalaya met kip en chorizo

Jambalaya met kip en chorizo: een Amerikaans rijstgerecht dat lijkt op paella. Deze smakelijke en kleurrijke schotel komt rechtstreeks uit de Creoolse keuken. En lekker dat ‘ie is! Vandaag deel ik mijn versie van dit jambalaya recept met kip en chorizo.

Kip jambalaya

Al jaren geleden zag ik een filmpje van Rudolph op 24Kitchen waarin hij kip jambalaya maakte. Ik heb het destijds genoteerd op mijn kooklijstje en er niets mee gedaan. Tot ik trek had in ‘iets met rijst‘. Ik wilde iets nieuws. Dus pakte ik mijn kooklijstje erbij. Kip jambalaya werd het uitverkoren recept.

Jambalaya met kip en chorizo

Wat is jambalaya?

Jambalaya is een lekker gerecht dat zijn oorsprong vindt in het zuiden van de Verenigde Staten, met name in de staten Louisiana en Mississippi. Het is een rijstgerecht met groenten, en in dit geval ook kip en chorizo. Deze rijstschotel is een ware smeltkroes van smaken en culturen, en daarmee ook geliefd bij mensen over de hele wereld.

Zo is het ontstaan

De geschiedenis van jambalaya is net zo kleurrijk als het gerecht zelf. Het woord “jambalaya” komt van het Provençaalse woord “jambalaia,” wat grofweg “mengelmoes” betekent. Dit weerspiegelt meteen de diversiteit van ingrediënten en invloeden die samenkomen in dit gerecht. Het gerecht heeft namelijk Franse, Spaanse, West-Afrikaanse, en inheemse Amerikaanse invloeden. Door de jaren heen heeft het zich verder ontwikkeld en het is nu een onmisbaar onderdeel van de Creoolse en Cajun-keukens.

Jambalaya met kip en chorizo

Jambalaya met kip en chorizo

Net als paella bereid je bij dit jambalaya recept de rijst in de pan met groenten en het vlees (of de vis). De kip is gekruid met cajunkruiden, ook voeg ik gedroogde basilicum en tijm toe en een lepeltje Worcestershiresaus. De chorizo zorgt voor een beetje extra pit. Al kun je als extraatje ook nog een pepertje toevoegen. Hoe pittig dit rijstgerecht is kun je dus zelf bepalen.

Twee keukens, twee manieren

Het gerecht is populair in de Creoolse- en Cajun-keukens. Er zijn dus ook twee manieren om het gerecht te maken.

Creoolse jambalaya

In de Creoolse keuken is rijst de basis van het gerecht, met tomaten als belangrijk ingrediënt. Zo krijgt het een mooie rode kleur. Vaak wordt het bereid met garnalen, kip, worst, en soms zelfs ham. Kruiden zoals oregano, tijm, en paprika geven het een extra lekkere smaak

Cajun jambalaya

In de Cajun keuken is rijst ook de basis, maar worden er geen tomaten toegevoegd. Zo heeft het gerecht een bruine kleur. Het wordt meestal met kip, worst, en soms eend of ander wild vlees bereid. Kruiden zoals cayennepeper, witte peper, en zwarte peper geven het gerecht een pittige kick.

Het gerecht kan op veel manieren worden gemaakt, maar ik vind deze versie lekker en kruidig. Net de combinatie van beide keukens maken het gerecht helemaal af.

Jambalaya met kip en chorizo

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze jambalaya met kip en chorizo

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Fruit de ui met bleekselderij en knoflook aan in een hapjespan met olie. Doe hierna de kipfilet met cajunkruiden erbij en bak dit mee tot de kip rondom is aangebakken. Voeg hierna de blokjes paprika toe en bak dit nog 5 minuten mee.
2
Stap 2

Breng op smaak met zout, peper en de tijm en basilicum met worcestershire saus. Roer door elkaar en voeg hierna de tomatenblokjes en bouillon toe. Roer even door elkaar voor je de rijst en chorizo toevoegt. Roer nogmaals door zodat de rijst in het vocht ligt.

3
Stap 3
Laat dit alles op laag vuur, met deksel op de pan 25 minuten pruttelen. Roer de kip jambalaya tussentijds even door.
4
Stap 4
Garneer met gehakte peterselie en serveer hierna direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

18 reacties

Niek

Lekker gerechtje, maar kijk wel uit met de hoeveelheid rijst want die neemt heel veel vocht op. Voor je het weet heb je een blok beton in de pan. Gelukkig had ik nog een pot bouillon staan, anders was het fout gegaan :D

Laat een bericht achter

Gesine

Heerlijk, maak het geregeld. Ipv bleekselderij met champignons. En wat extra kruiden van Jonnie Boer, Caribbean Spice :)

Laat een bericht achter

Els van Duijnhoven

Had dit al eerder gemaakt en er werd weer om gevraagd door jongste zoon. Dus nu maar aangemeld en recept opgeslagen.

Laat een bericht achter

Maja

Hallo, lijkt mij een heerlijk recept alleen lust ik absoluut geen bleekselderij. Is dat erg als ik dat er niet in doe

Laat een bericht achter

John

Rauw is bleekselderij niet te hachelen vind ik. Ik ben zelf een bleekselderij "hater" maar in de jambalaya zou ik het zeker niet weglaten, want hier komt de smaak van de selderij helemaal tot z'n recht.

Maria

Dit lijkt me een heerlijk recept; ik ga het deze week maken. Ik heb één opmerking: Heel fijn dat je het aantal personen kunt aanpassen, maar jammer dat vervolgens bij het printen weer "4 personen" opduikt en je dat niet kunt veranderen.

Laat een bericht achter

Rinus

Hallo. Ik wil het graag gaan maken maar: Wat of hoeveel is een blik tomatenblokjes?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Rinus, een bik tomatenblokjes is 400 ml.

Anita

Ik heb het recept net gemaakt. Het staat te pruttelen. Ik ben benieuwd. Het ruikt al heerlijk.

Laat een bericht achter

Lotte

hoi brenda, De smaak was heerlijk, maar klopt het dat de rijst een beetje 'smotsig ' / nat blijft?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Lotte, bij mij was de rijst niet te nat, maar het is wel natter dan wanneer je zilvervliesrijst kookt bijvoorbeeld.

Bosco Smit

Ben het recept nu aan het maken , het ruikt al erg lekker.

Laat een bericht achter

Hannes

Net gemaakt.. Het smaakte erg goed! Bedankt.... Ik heb de chorizo eerst kort apart gebakken en tijdens het koken van de rijst erbij gegooid..

Laat een bericht achter

Denise

Dit ziet er heel erg goed uit Brenda. De foto's spreken voor zich!

Laat een bericht achter

Wil

Ik wil het recept heel graag proberen. Alleen hou ik niet van paprika , wat kan ik doorboor in de plaats gebruiken?

Laat een bericht achter

Frans

Dit is zo lekker ben er dol op Ze hebben hét uit de schappen gegooid om dat het te weinig gegeten werd door de mensen Mijn vriendin maakte dit regelmatig nu zijn we vaak rond aan het kijken op internet maar kunnen niet meer de zakjes vinden zó jammer als je het vers wilt maken krijg je nooit de zelfde smaak meer terug

Anne

Hoi Brenda, misschien lees ik er compleet overheen, maar klopt het dat je de chorizoblokjes niet noemt in de bereiding? Ik bak de blokjes chorizo altijd even apart uit, ben je het overtollige vet kwijt en ze worden wat krokant. Mijn dank voor het recept. Groetjes.

Laat een bericht achter

Ilke

Bij stap 2 staat: "Roer even door elkaar voor je de rijst en chorizo toevoegt". Ik moest ook even zoeken...

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op