Ga naar de inhoud

Menugangen

Vanillecake basisrecept
Camembert brûlée uit de oven
Traybake met broccoli en zoete aardappel
Spaghetti met broccolipesto
Wortelcake met havermout
Citroen-Parmezaan aardappeltjes
Truffelrisotto met champignons
Zalmteriyaki met mie en sperziebonen
Plaattaart met courgette, oregano, pesto en mozzarella
Tandoorizalm met frisse salade
Pastasalade caprese met perzik
Tortizza met pulled chicken
Couscous met perzik en kersen
Sperziebonensalade met feta en citroendressing
Artisjoksalade met cherrytomaten en kikkererwten
Pasta pesto met zalm en feta
Zomerse panzanella met perzik en aardbeien
Capreseplank met pesto
Mosselen in tomatensaus
Flammkuchen met aardbei en burrata
Chocolate chip cookies met kersen
Citroenkip met groene asperges
BBQ Chicken plaattaart
Pitapizza's met tzatziki
Caponata met toast en mozzarella
Mosselen met knoflook en peterselie
Krokante kip wraps
Courgettesalade met geroosterde feta
Aardappelspies met spek en courgette
Tuinerwten-pestospread met citroen en burrata

Menugangen

Iedere menugang een ander type gerecht

Op deze pagina vind je recepten voor alle menugangen terug. Van ontbijt en lunch tot tussendoortjes maar ook voor-, hoofd- en nagerechten. Voor iedere gang zijn er andere type gerechten die erbij passen.

Zo bestaan het ontbijt en lunch vaak uit koude brood, of eiergerechten. Of yoghurt of kwark. Bij de avondmaaltijd worden vaak warme gerechten geserveerd. Al kan een lekkere salade zowel als lunch en avondmaaltijd worden gegeten. Het toetje daarentegen is ook vaak koud, of zelfs bevroren. Klik op de type menugangen in het overzicht om de bijbehorende recepten te bekijken.

Hoe maak je een 3-gangenmenu?

Of beter gezegd, hoe stel je voor een etentje een 3-gangenmenu samen? Waar moet je op letten? Wat kan wel, en wat is beter van niet?

Een 3-gangenmenu bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.
Je kunt gaan voor een menu met vleesgerechten, visgerechten of een vegetarisch menu. Maar je kunt hier ook een combinatie van maken en de menugangen afwisselen. Bijvoorbeeld een voorgerecht met vis en hoofdgerecht met vlees. Of voorgerecht vegetarisch en hoofdgerecht met visgerechten.

Je kunt een 3-gangenmenu ook uitbreiden naar meerdere gangen. 4, 5 of zelfs 7. Bij 4 gangen voeg je een tussengerecht toe, na het voorgerecht. Hiervoor kun je een voorgerecht-recept gebruiken. Ook kun je gaan voor een amuse, een klein hapje dat nog voor het voorgerecht wordt geserveerd. Dit kan een kleine snack zijn of onderdeel van een voorgerecht. Bij 5, 6 of 7 gangen voeg je meerdere hoofdgerechten toe. Denk erom dat je de porties in dat geval wat kleiner maakt. 

Aandachtspunten bij het samenstellen van een menu

Andere dingen om rekening mee te houden:

  • Check of de gasten allergieën of speciale wensen hebben, of dat er iets is dat ze echt niet lusten.
  • Houdt rekening met je gasten, komen er kinderen? Dan ziet het menu er wellicht anders uit dan wanneer er alleen volwassenen aan tafel zitten.
  • Houdt rekening met de seizoenen, welke producten en ingrediënten zijn dit seizoen verkrijgbaar? En welke bereiding past bij het seizoen? Een stoofschotel dot het bijvoorbeeld goed in de herfst en winter, in de zomer zal dit wellicht minder in de smak vallen.
  • Zorg voor afwisseling in het menu, gebruik bij voorkeur niet in meerdere gangen dezelfde (hoofd)ingrediënten. Bijvoorbeeld kippensoep vooraf, en kip als hoofdgerecht.