Ga naar de inhoud

Menugangen

Zomerse salade van gegrilde groenten met citroen-pestovinaigrette
Filodeegtaart met mascarponetopping en zomerfruit
Foccacia met pesto en gegrilde groenten
Vitello tonnato plank
Groentespiesjes met falafel en tzatziki
Gegrilde groenten met chimichurri en burrata
Venkelsalade met spinazie en grapefruit
Sweet chili pulled chicken
No bake pretzeltaart met aardbeien en basilicum
Kipnuggets met citroen
Mediterrane couscous met zalm
Kiprollade met spinazie en rode pesto
Caprese pastasalade
Parelcouscous met gegrilde groenten
Wrap met spinazie, kip en feta
Pasta Florentine met zalm
Mango kwarktaart
Witlof met brie en spek uit de oven
Krieltjessalade met pesto en tomaatjes
Bahn mi met omelet
Witte asperges met kaassaus uit de oven
Eton Mess recept
No bake cheesecake met witte chocolade en passievrucht
Gevuld picknickbrood met kip en kerriemayo
Loaded fries met chili
3x Bavettespiesjes
Whipped ricotta met groenten uit de oven
Caprese naanpizza's
Snelle lunchsalade met pesto en kip

Menugangen

Iedere menugang een ander type gerecht

Op deze pagina vind je recepten voor alle menugangen terug. Van ontbijt en lunch tot tussendoortjes maar ook voor-, hoofd- en nagerechten. Voor iedere gang zijn er andere type gerechten die erbij passen.

Zo bestaan het ontbijt en lunch vaak uit koude brood, of eiergerechten. Of yoghurt of kwark. Bij de avondmaaltijd worden vaak warme gerechten geserveerd. Al kan een lekkere salade zowel als lunch en avondmaaltijd worden gegeten. Het toetje daarentegen is ook vaak koud, of zelfs bevroren. Klik op de type menugangen in het overzicht om de bijbehorende recepten te bekijken.

Hoe maak je een 3-gangenmenu?

Of beter gezegd, hoe stel je voor een etentje een 3-gangenmenu samen? Waar moet je op letten? Wat kan wel, en wat is beter van niet?

Een 3-gangenmenu bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.
Je kunt gaan voor een menu met vleesgerechten, visgerechten of een vegetarisch menu. Maar je kunt hier ook een combinatie van maken en de menugangen afwisselen. Bijvoorbeeld een voorgerecht met vis en hoofdgerecht met vlees. Of voorgerecht vegetarisch en hoofdgerecht met visgerechten.

Je kunt een 3-gangenmenu ook uitbreiden naar meerdere gangen. 4, 5 of zelfs 7. Bij 4 gangen voeg je een tussengerecht toe, na het voorgerecht. Hiervoor kun je een voorgerecht-recept gebruiken. Ook kun je gaan voor een amuse, een klein hapje dat nog voor het voorgerecht wordt geserveerd. Dit kan een kleine snack zijn of onderdeel van een voorgerecht. Bij 5, 6 of 7 gangen voeg je meerdere hoofdgerechten toe. Denk erom dat je de porties in dat geval wat kleiner maakt. 

Aandachtspunten bij het samenstellen van een menu

Andere dingen om rekening mee te houden:

  • Check of de gasten allergieën of speciale wensen hebben, of dat er iets is dat ze echt niet lusten.
  • Houdt rekening met je gasten, komen er kinderen? Dan ziet het menu er wellicht anders uit dan wanneer er alleen volwassenen aan tafel zitten.
  • Houdt rekening met de seizoenen, welke producten en ingrediënten zijn dit seizoen verkrijgbaar? En welke bereiding past bij het seizoen? Een stoofschotel dot het bijvoorbeeld goed in de herfst en winter, in de zomer zal dit wellicht minder in de smak vallen.
  • Zorg voor afwisseling in het menu, gebruik bij voorkeur niet in meerdere gangen dezelfde (hoofd)ingrediënten. Bijvoorbeeld kippensoep vooraf, en kip als hoofdgerecht.