Ga naar de inhoud

Ontbijtrepen van havermout met bessen

Ontbijtrepen van havermout en blauwe bessen. Of havermoutbars. Een heerlijk warm en voedzaam ontbijtje, simpel om zelf te maken!
30 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Ontbijtrepen van havermout en blauwe bessen

Ontbijtrepen van havermout met bessen

We delen hier op de website voornamelijk recepten voor de avondmaaltijd, maar natuurlijk is het ook lekker om voor andere momenten op de dag geïnspireerd te worden. Zoals het ontbijt. Vandaag tippen we je een heerlijk ontbijtrecept. Ontbijtrepen van havermout met bessen.

Dat is weer eens wat anders dan een kommetje kwark of boterham met (pinda)kaas als start van de dag. Simpel om te maken, en ontzettend lekker. En wat ook fijn is: je maakt een batch ontbijtrepen en kan er een aantal invriezen. Zo hoef je deze repen maar 1x in de twee weken te maken om ervan te kunnen genieten. Zo heb je en een heelrijk ontbijt, en hoef je ‘s morgens niet in de keuken te staan 🙂

Ontbijtrepen van havermout en blauwe bessen

Een soortgelijk ontbijtje als deze ontbijtrepen van havermout at ik ooit in mijn favoriete ontbijttentje in Delft: Kek. Havermoutbars heette ze daar, met blauwe bessen en bramen, overgoten met warme havermelk. Zo ontzettend lekker, zeker op een koude winterdag. Dit ontbijtje zelf maken, stond nog steeds op mijn lijstje. En nu is het eindelijke zo ver!

Ontbijtrepen van havermout en blauwe bessen

Ontbijtrepen van havermout met bessen

Toen ik laatst een flinke hoeveelheid rode bessen overhad, besloot ik dat dit hét moment was om deze bars zelf te maken. Want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik weet eigenlijk nooit zo goed waar ik die rode bessen voor kan gebruiken. Voor zo eten vind ik ze te zuur namelijk. Maar ze zitten wel bomvol vitamine C, dus zonde om ze niet te gebruiken. In deze zachte havermoutbars geven ze precies de frisse touch die ik zocht!

Uiteraard kun je ook ander fruit toevoegen aan deze bars. Maak vooral je eigen heerlijke combinatie!

Ontbijtrepen van havermout en blauwe bessen

Ontbijtrepen maken

Het maken van deze ontbijtrepen van havermout met blauwe bessen lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet! In feite zijn het kleine (gezondere) cakejes gemaakt van havermout.

In een kom meng je de havermout met suiker, vanillesuiker, koekkruiden, bakpoeder en snufje zout. Ondertussen klop je in de keukenmachine de eieren tot een romig geheel. Hierna gaat hier melk en gesmolten boter bij voor je de haver-suikermix toevoegt. Noten en bessen erbij en daarna kan de mix zo in een ingevette brownievorm. Na 25 tot 30 minuten haal je heerlijke ontbijtrepen van havermout en bessen uit de oven.

De havermoutrepen snijd je ongeveer even groot als brownies. Op de Kek-manier serveer je ze met 2 stuks in een kommetje en overgiet je ze met warme, opgeklopte melk. Maar natuurlijk kun je het ook zonder melk serveren of met een lepeltje kwark.

Tips: verpak de rest van de ontbijtrepen in porties en vries ze in. Zo heb je altijd een lekker ontbijtje binnen handbereik.

Kun je meer ontbijtinspiratie gebruiken? Neem dan eens een kijkje op deze pagina, hier staan alle ontbijtrecepten bij elkaar.

Ingrediënten

stuks

Extra benodigd

  • brownievorm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze ontbijtrepen van havermout met bessen

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven op 210 graden. Vet de brownievorm in met boter en bekleed de vorm vervolgens met bakpapier.
2
Stap 2
Meng in een kom de havermout, suiker, vanillesuiker, koekkruiden, het bakpoeder en snufje zout.
3
Stap 3
Klop de eieren tot en romig geheel in de keukenmachine. Voeg dan de melk en de gesmolten boter toe en roer door. Voeg dan de droge mix toe en roer goed door.
4
Stap 4
Snijd de noten grof en voeg ze samen met de rode bessen toe. Giet de mix in de brownievorm en zet de vorm in de voorverwarmde oven.
5
Stap 5
Bak de havermoutbars 25 – 30 minuten in de oven. Laat daarna kort afkoelen.
6
Stap 6
Snijd de havermoutbars ongeveer even groot als brownies. Doe er 2 in een kommetje en overgiet ze met warme, opgeklopte melk.
7
Stap 7
De rest van de bars kun je in porties invriezen!
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op