Ossenhaas met knoflookjus
Bewaren
Vandaag deel ik een lekker kerst-hoofdgerecht. Een heerlijk stuk ossenhaas met knoflookjus. Een heerlijk hoofdgerecht, boordevol smaak. Super simpel om te maken, én superlekker.
De ossenhaas brengen we op smaak met rozemarijn en bakken we vervolgens in de oven (of op de barbecue). Daarbij maken we een knoflookjus die echt heel erg lekker is. Zo’n gevalletje: je wilt je bord het liefst uitlikken. Een aanrader als je graag een vleesgerecht met een lekkere saus serveert met de feestdagen.
Kerst vleesgerecht van ossenhaas met knoflookjus
Ossenhaas is een heerlijk stuk vlees. Met malse textuur en rijke smaak. Ossenhaas is afkomstig van de achtervoet van de koe. Doordat de koe hier niet veel mee beweegt is ossenhaas erg mals.
Een perfect stuk vlees als je opzoek bent naar een kerst vleesgerecht.
Ossenhaas met knoflookjus bereiden
Ossenhaas met knoflookjus is een simpel gerecht waarbij je eigenlijk niet zoveel hoeft te doen. Je kunt de ossenhaas in de oven bereiden, of op de barbecue.
Laat de ossenhaas voor je ermee aan de slag gaat eerst op kamertemperatuur komen. Haal hem een half uurtje vooraf uit de koelkast. Heeft de ossenhaas harde stukken vet? Snijd dit er met een mesje af.
De ossenhaas brengen we op smaak met zout en peper. Daarbij voegen we rozemarijn toe, dit binden we met slagerstouw rondom langs het vlees.
Hoe lang ossenhaas in de oven?
Leg de ossenhaas hierna in een braadslede of ingevette ovenschaal. Verwarm de ossenhaas op 150 graden in de oven (of op de barbecue) tot een kerntemperatuur van 50 tot 52 graden. Dit duurt ongeveer 40 tot 50 minuten. Je kunt hier het beste een vleesthermometer voor gebruiken, het zou zonde zijn als je de ossenhaas te kort of te lang verwarmt.
Wil je de ossenhaas meer doorbakken hebben? Verwarm dan tot 55 en 58 voor medium-rare en tot 60-63 graden voor medium gebakken ossenhaas.
Laat de ossenhaas als je het uit de oven haalt even rusten, een kwartiertje onder aluminiumfolie of een theedoek, voor je hem aansnijdt. Verwijder het keukentouw en de rozemarijn en snijd het vlees in mooie plakken.
Knoflookjus
De saus die we bij het vlees serveren maakt dit gerecht extra lekker. Dit is waardoor je je bord het liefst wilt aflikken als je je laatste hapje hebt genomen.
Bij de ossenhaas serveren we een heerlijke knoflookjus. Deze saus, boordevol smaak past ontzettend goed bij de ossenhaas met rozemarijn. Ik heb deze saus inmiddels al vaak gemaakt. Hij is gebaseerd op het recept van BBQ Proof.
De jus maken we van uitgebakken spekjes, roomboter, ui en (lekker veel) geplette knoflook. Hierbij gaat rode wijn en bouillon. Eventueel binden we de knoflookjus nog een beetje met maizena nadat we het gezeefd hebben.
Serveer tips voor ossenhaas met knoflookjus
Ossenhaas met knoflookjus is te combineren met diverse bijgerechten voor een compleet hoofdgerecht. In dit geval hebben wij het geserveerd met kort gebakken bimi en pompoenpuree met tijm en ui.
Neem een kijkje op deze pagina voor meer bijgerechten waarmee je het gerecht kunt combineren.
Serveer de ossenhaas met knoflookjus met een mooie rode wijn of donker bier.
Ingrediënten
Voor de ossenhaas
Voor de knoflookjus
Extra benodigd
- Keukentouw
- Vleesthermometer
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze ossenhaas met knoflookjus
Stap 1
Heeft de ossenhaas harde stukken vet? Snijd dit er met een mesje af.Stap 2
Bestrooi de ossenhaas met zout en peper en bind met slagerstouw de takjes rozemarijn langs het vlees.
Stap 3
Leg de ossenhaas in een braadslede of ingevette ovenschaal.Stap 4
Verwarm dit op 150 graden tot een kerntemperatuur van 50 tot 52 graden. Wil je de ossenhaas ietsmeer doorbakken hebben? Verwarm dan tot 55 en 58 voor medium-rare en tot 60-63 graden voor medium gebakken ossenhaas.
Voor de knoflookjus
Stap 1
Bereid ondertussen de jus door de spekjes uit de bakken in een pan. Doe hierna de roomboter erbij. Samen met de ui en geplette knoflook. Fruit dit even mee tot de ui glazig ziet. Voeg dan de rode wijn en bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten pruttelen.Stap 2
Zeef de saus hierna zodat een gladde jus ontstaat. Eventueel kun je de jus nog een beetje binden met maïzena opgelost in koud water zodat het wat dikker wordt.
Stap 3
Haal de ossenhaas uit de oven, verwijder het keukentouw en de takjes rozemarijn. Laat de ossenhaas 10 minuten rusten onder aluminiumfolie of een theedoek voor je het aansnijdt.
Stap 4
De ossenhaas met knoflookjus hebben we geserveerd met gebakken bimi en pompoenpuree.
Ingrediënten
Voor de ossenhaas
Voor de knoflookjus
Extra benodigd
- Keukentouw
- Vleesthermometer
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze ossenhaas met knoflookjus
Stap 1
Heeft de ossenhaas harde stukken vet? Snijd dit er met een mesje af.Stap 2
Bestrooi de ossenhaas met zout en peper en bind met slagerstouw de takjes rozemarijn langs het vlees.
Stap 3
Leg de ossenhaas in een braadslede of ingevette ovenschaal.Stap 4
Verwarm dit op 150 graden tot een kerntemperatuur van 50 tot 52 graden. Wil je de ossenhaas ietsmeer doorbakken hebben? Verwarm dan tot 55 en 58 voor medium-rare en tot 60-63 graden voor medium gebakken ossenhaas.
Voor de knoflookjus
Stap 1
Bereid ondertussen de jus door de spekjes uit de bakken in een pan. Doe hierna de roomboter erbij. Samen met de ui en geplette knoflook. Fruit dit even mee tot de ui glazig ziet. Voeg dan de rode wijn en bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten pruttelen.Stap 2
Zeef de saus hierna zodat een gladde jus ontstaat. Eventueel kun je de jus nog een beetje binden met maïzena opgelost in koud water zodat het wat dikker wordt.
Stap 3
Haal de ossenhaas uit de oven, verwijder het keukentouw en de takjes rozemarijn. Laat de ossenhaas 10 minuten rusten onder aluminiumfolie of een theedoek voor je het aansnijdt.
Stap 4
De ossenhaas met knoflookjus hebben we geserveerd met gebakken bimi en pompoenpuree.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
2 reacties
Melissa
De oventijden in dit recept (en je andere recepten) zijn die op basis van boven-onder warmte of hetelucht?
Brenda Hoff
Hoi Melissa, ik gebruik meestal hetelucht. Echter is mij ervaring wel dat iedere oven anders is. Als jouw oven lastig in te schatten is, houdt het de laatste 10-5 minuten dan altijd even in de gate.