Patatas bravas – Spaanse aardappeltjes
De lekkerste Spaanse aardappeltjes. Patatas bravas. Met pikante tomatensaus én aioli-saus. Lekker bij tapas!Patatas bravas – Spaanse aardappeltjes
Bewaren
Aardappeltjes uit de oven, ik ben er dol op! Deze keer gaan we voor Spaanse aardappeltjes, namelijk patatas bravas. Een lekker hapje voor bij de tapas, of bijgerecht bij iedere andere maaltijd. Met pikante tomatensaus en knoflook-mayonaise.
Patatas bravas
Tapas is niet compleet zonder patatas bravas. De kruidige aardappeltjes met pikante tomatensaus. In dit geval serveer ik er zelfs nog een tweede sausje bij: een lekkere knoflookmayonaise.
Hoe maak je patatas bravas?
Ik gebruik voor de patatas bravas het liefst aardappeltjes in schil, maar wees vrij de aardappeltjes te schillen als je dat liever hebt. De aardappeltjes kook ik zes minuten voor zodat ze van binnen mooi zacht blijven. De patatas bravas kruiden we met peper, zout, knoflook en paprikapoeder. Dat zorgt ervoor dat de aardappeltjes extra lekker smaken, want deze kruiden gaan mee de oven in.
Bravas saus
Na het bakken van de patatas bravas verdeel ik de saus erover. En die bravas saus maken de aardappeltjes extra lekker! Het is namelijk een pikante tomatensaus gemaakt van tomatenblokjes met ui, tomaat en sambal.
Houd je niet van pittig? Dan voeg je minder sambal toe, of laat je deze achterwege. Naast de pikante tomatensaus verdeel ik ook nog een beetje knoflook-mayonaise over de aardappeltjes, een soort aioli. Je kunt natuurlijk ook gewoon aioli gebruiken. Om het af te maken bestrooien we de aardappeltjes met verse peterselie. Smullen!
Van tevoren klaarmaken
De aardappeltjes kun je goed vooraf voorbereiden, zodat ze je voor het tapas-diner alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Ideaal! In dat geval kook je de aardappeltjes voor en verdeel je ze met de kruiden over de ovenschaal. Dek de schaal af en bewaar dit op het aanrecht. Beide sauzen kun je ook van te voren maken. Het afbakken en toevoegen van de saus kun je het beste vlak voor het serveren doen. Dan smaken ze het allerlekkerst.
Wat eet je bij patatas bravas?
De Spaanse aardappeltjes in pittige saus zijn heel lekker op zichzelf, maar je kunt de patatas ook eten als onderdeel van een heel tapas-diner. Denk aan Spaanse rijst, gazpacho, kippenvleugeltjes, chorizo, gefrituurde calamares (inktvisringen), gegrilde groenten, een Spaanse tortilla, albondigas (gehaktballetjes), pan con tomate, knoflookgarnalen en manchego kaas. Zó lekker.
–> Klik hier voor een overzicht van alle tapas-recepten.
Ingrediënten
Voor de pittige tomatensaus:
Voor de aioli-saus:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze patatas bravas – spaanse aardappeltjes
Stap 1
Kook de aardappeltjes 6 minuten voor en giet het hierna af.Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 3
Verwarm olie in een koekenpan en fruit hierin de ui met knoflook. Voeg als de ui glazig is de tomatenblokjes, paprikapoeder, cayennepeper, sambal en een snuf zout toe. Laat dit op laag vuur 15 minuten pruttelen.Stap 4
Verdeel de voorgekookte aardappeltjes over de ovenschaal en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de knoflook er samen met de paprikapoeder en olijfolie door. Bak de aardappeltjes 20 minuten in de oven.Stap 5
Pureer de pikante tomatensaus. Verdeel de tomatensaus over de gebakken aardappeltjes, verdeel ook een beetje van de aioli-saus over de aardappeltjes. Garneer tot slot met de gehakte verse peterselie. Serveer de patatas bravas hierna direct.Houd je niet van pittig? Laat de sambal dan achterwege, of voeg minder sambal toe.
Ingrediënten
Voor de pittige tomatensaus:
Voor de aioli-saus:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze patatas bravas – spaanse aardappeltjes
Stap 1
Kook de aardappeltjes 6 minuten voor en giet het hierna af.Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 3
Verwarm olie in een koekenpan en fruit hierin de ui met knoflook. Voeg als de ui glazig is de tomatenblokjes, paprikapoeder, cayennepeper, sambal en een snuf zout toe. Laat dit op laag vuur 15 minuten pruttelen.Stap 4
Verdeel de voorgekookte aardappeltjes over de ovenschaal en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de knoflook er samen met de paprikapoeder en olijfolie door. Bak de aardappeltjes 20 minuten in de oven.Stap 5
Pureer de pikante tomatensaus. Verdeel de tomatensaus over de gebakken aardappeltjes, verdeel ook een beetje van de aioli-saus over de aardappeltjes. Garneer tot slot met de gehakte verse peterselie. Serveer de patatas bravas hierna direct.Houd je niet van pittig? Laat de sambal dan achterwege, of voeg minder sambal toe.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
Edwin
Super lekker!