Ga naar de inhoud

Zelf pitabroodjes maken

Pitabroodjes stonden al tijden op mijn to cook list. Iedere keer kwam het er niet van om ze te maken. Stiekem dacht ik namelijk dat het een hele klus zou zijn om zelf pitabroodjes te maken. Laatst besloot ik dat het er maar eens van moest gaan komen en ging ik aan de slag. En ik
Delen op

Zelf pitabroodjes maken

Pitabroodjes txt

Pitabroodjes stonden al tijden op mijn to cook list. Iedere keer kwam het er niet van om ze te maken. Stiekem dacht ik namelijk dat het een hele klus zou zijn om zelf pitabroodjes te maken. Laatst besloot ik dat het er maar eens van moest gaan komen en ging ik aan de slag. En ik moet je zeggen dat het me alles is meegevallen. Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf overheerlijke pita’s te maken.

Het recept dat ik gebruik is die van Esmee. Via twitter kwam ik dit recept telkens tegen en daarom besloot ik dat dit ook recept zou zijn dat ik ging gebruiken. Mijn pita’s zijn goed gelukt, al lukte het me in het begin niet om ze heel goed bollend te bakken. Je moet het moment van uit de oven halen even goed timen. De pita’s hoeven namelijk maar een paar minuten gebakken te worden.

Ik kan je zeggen als je eenmaal echte verse pita’s hebt gegeten de afbak pita’s uit de supermarkt een stuk minder smakelijk zijn. De homemade pita’s zijn zelfs lekker met een beetje boter of gesmolten kaas er op. Maar natuurlijk smaken ze ook uitstekend met shoarma, sushi en ieder andere vulling die jij lekker vindt.

Pitabroodjes 02

Pita broodjes

Bereidingstijd 30 minuten bereiden, 90 minuten rijzen, 15 minuten bereiden en een paar minuten bakken in de oven

Ingrediënten voor 6 pitabroodjes

  • 576 gram bloem
  • 340 gram water (let op in grammen)
  • 6 gram gist
  • 60 gram honing
  • 9 gram zout
  • 40 gram olie (olijfolie of zonnebloemolie)

Bereiding:

Meng het bloem met water, gist en honing door elkaar toch het een bal vormt. De bal hoeft niet mooi glad te zijn.
Laat dit mengsel 10 minuten rusten.

Kneed het zout en de olie door de bal, kneed tot het een soepel deeg is. Vorm het deeg weer tot een bol.
Vet een kom in met olie en leeg de bol deeg hierin. Keer het deeg om zodat het aan alle kanten bedekt is met olie.
Dek de kom af met vershoudfolie en laat dit 90 minuten rijzen. (of tot het ongeveer 2 keer zo groot is, hoe lang dit duurt is afhankelijk van omgevingstemperatuur)

Verwarm de oven voor, liefst op de hoogste stand. Leg de bakplaat er tijdens het verwarmen in zodat deze ook goed heet is en bekleed hem met bakpapier.
Bestrooi je werkvlak met bloem zodat het deeg straks niet plakt.

Haal het deeg uit de kom zodra deze goed gerezen is. Druk het plan en vorm er 6 bolletjes deeg van.
Rol de bolletjes deeg uit tot ze ongeveer een doorsnede van 16 cm hebben.
Als het uitrollen lastig gaat omdat het deeg steeds terugrolt kun je het even laten rusten en verder gaan met een ander stukje deeg.

Bak de pitabroodjes kort in de hete oven, ze zijn klaar zodra ze opbollen (dit is binnen een paar minuten). Haal de pita’s hierna uit de oven en laat ze afkoelen.

Snijd de pita broodjes op en vul met de vulling die jij het lekkerste vind.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

8 reacties

Patricia

leuk!! wat als je ze van volkorenmeel wilt maken, meer water oid?

Laat een bericht achter

Ashley

Hallo, Leuk recept om te gaan proberen. Moet er bankpapier op de bakplaat? Plakken ze anders niet vast? Groetjes!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat heb ik wel gedaan inderdaad. Scherp van je :)

nicole

Ze staan al een tijdje op mijn lijstje, nu moet het er maar eens van komen!

Laat een bericht achter

Stephanie | Kookles Thuis

Leuk! Ik heb ze ook wel een paar keer zelf gemaakt. Laatst ook met speltmeel geprobeerd, lekker met falafel erin. Het enige probleem is dat mijn broodjes vaak niet opbollen en dus lastiger te vullen zijn. Enig idee waar dat aan ligt?

Laat een bericht achter

Anne

Ohhhhhhh!!!!!!!!!!!! Super. Dank je wel, dat ga ik absoluut maken!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Daar kan ik je denk ik niet bij helpen. Misschien langer kneden of laten rijzen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Echt doen hoor!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op