Ga naar de inhoud

Plaattaart van rode biet en peer – Mysterybox challenge!

Plaattaart van rode biet met peer. Met een frisse touch door het toevoegen van citroen met fijngehakte munt. Een verrassende combinatie die goed past bij het aardse van de rode biet met peer.
15 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Plaattaart van rode biet en peer – Mysterybox challenge!

Eigenlijk is het zonde dat jullie nu al weten welk gerecht ik voor dit artikel gemaakt heb, een plaattaart van rode biet en peer. Dit recept is namelijk ontstaan uit een mysterybox challenge. Ik ga je alles over de challenge vertellen, en natuurlijk over het resultaat: de lekkere plaattaart.

Plaattaart met biet en peer

De mysteriebox is één van mijn favoriete rondes bij Masterchef. Van een paar dezelfde ingrediënten maakt iedere deelnemer een totaal ander gerecht. Zo tof om te zien. Ik vond het daarom extra leuk dat ik voor dit artikel zelf aan de slag mocht met de ingrediënten van een mysterybox.

De ingrediënten

Samen met Claartje van Foodness ging ik aan de slag met deze challenge. We hebben allebei een box met 6 ingrediënten voor elkaar samengesteld. De regels: alle ingrediënten moeten gebruikt worden, eventueel mogen extra ingrediënten worden toegevoegd. En het gerecht moet bereid worden in de nieuwe ATAG 3-in-1 oven.

Ik vond het best wel spannend, zou ik er wel iets lekkers van kunnen maken? En wat nou als er ingrediënten bij zaten waar ik niet bekend mee was? Tijd om uit te vinden wat er in de box zat!

Dit zijn de ingrediënten die Claartje in de mysterybox heeft gestopt:

ATAG 3-in-1-oven

Bladerdeeg, rode biet, peer, citroen, amandelen en verse munt.

Mijn eerste indruk: gelukkig geen ingrediënten die ik niet ken. En ik was erg blij met het bladerdeeg, ik ben namelijk gek op gerechten met bladerdeeg. De combinatie van biet met peer lijkt me lekker, maar amandelen, munt en citroen erbij vond ik lastiger. Deze combinatie zou ik zelf niet direct maken.

Eerst wilde ik aan de slag met een quiche of een rode biet verpakt in bladerdeeg. Bij de quiche vond ik de munt lastig, het leek me niet lekker dit mee te verwarmen. Bij de biet verpakt in bladerdeeg kon ik ook niet alle ingrediënten kwijt. Daarom besloot ik voor een plaattaart te gaan.

ATAG 3-in-1-oven

De ATAG 3-in-1-oven

Één van de belangrijkste spelregels van de challenge is dat we de nieuwe ATAG 3-in-1 oven gebruiken. In dit artikel heb ik jullie eerder over deze oven verteld. Een oven, magnetron en stoomoven in 1!

Naast dat het heel fijn is dat de oven bestaat uit 3 apparaten in 1, bevat de oven ook handige vooringestelde programma’s. Zo heb ik voor het bakken van deze plaattaart het programma ‘Quiche’ gebruikt. Dit combineert een heteluchtprogramma met een klein beetje stoom, en aan het einde wordt de plaattaart nog even gegrild. Hierdoor wordt de korst van de plaattaart extra knapperig.

Ik was eerst bang dat de plaattaart te ver door zou bakken, omdat het nu eenmaal geen quiche is. Maar het resultaat is juist super goed gelukt.

Plaattaart met biet en peer

Plaattaart met rode biet en peer

Uiteindelijk is het me gelukt alle ingrediënten uit de mysterybox te gebruiken. Een bodem van bladerdeeg met daarop plakjes rode biet en peer. Doordat de plakjes rode biet erg dun zijn was het niet nodig de biet vooraf te roosteren. Citroenrasp zorgt voor een frisse smaak, net als de munt die ik na het bakken heb toegevoegd. De amandelen geven een lekkere bite aan het gerecht.

Daarbij heb ik 2 extra ingrediënten toegevoegd, crème fraîche en geitenkaas. Zonder de crème fraîche was ik bang dat de plaattaart te droog zou worden. En geitenkaas past nu eenmaal heel goed bij rode biet, ik ben gek op die combinatie. Dus dat mocht van mij niet ontbreken bij deze plaattaart.

De plaattaart met rode biet en peer is heerlijk. Met een frisse touch door het toevoegen van citroen en fijngehakte munt. Een verrassende combinatie die goed past bij het aardse van de rode biet met peer.

Ben jij benieuwd welke ingrediënten ik heb uitgekozen voor de mysterybox van Claartje en wat zij maakt in de 3-in-1 oven? Klik hier om haar artikel met het recept te bekijken.

Dit artikel schreef ik in samenwerking met ATAG.

 

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze plaattaart van rode biet en peer – mysterybox challenge!

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2
Stap 2
Verdeel het bladerdeeg over de bakplaat en vouw de zijkanten een stukje om zodat er een randje ontstaat. Besmeer de binnenkant van het bakpapier (niet de randjes) met 2 tot 3 eetlepels crème fraîche. Rasp de citroen en verdeel 1/3 van het citroenrasp over de crème fraîche.
3
Stap 3
Beleg het bladerdeeg met de plakjes rode biet en peer. Breng op smaak met zout en peper en verdeel hier weer 1/3 van de citroenrasp over. Besprenkel met sap van een halve citroen. Verdeel tot slot de geitenkaas over de plaattaart.
4
Stap 4

Bestrijk de randen van de plaattaart met losgeroerd ei. Verwarm de plaattaart hierna in de oven: selecteer het Quiche programma op de 3-in-1 oven of bak het 30 minuten in een gewone oven op 200 graden.

5
Stap 5
Maak ondertussen een sausje met de overige crème fraîche. Verdeel hier de overige citroenrasp in en een paar blaadjes fijngesneden munt. Breng op smaak met zout en peper.
6
Stap 6
Verdeel als de plaattaart uit de oven komt de amandelen en fijngehakte munt over de plaattaart. Serveer hierna direct samen met het sausje van crème fraîche, citroen en munt.

In dit geval heb ik de biet en peer in dunne plakjes geschaafd. Hierdoor is de plaattaart dun belegd. Wil je liever wat meer beleg op je plaattaart? Verdubbel de hoeveelheid peer en biet en snijd ze in blokjes/grovere stukken. In dat geval zou ik voorgekookte bieten gebruiken, of de bieten vooraf 10 minuten stomen, of 30 min roosteren in de oven.

Bekijk ook andere recepten
Vanillecake basisrecept
Camembert brûlée uit de oven
Traybake met broccoli en zoete aardappel
Spaghetti met broccolipesto

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op