Ga naar de inhoud

Kabeljauw met limoen en groene asperges – stoomoven

Een lichte maaltijd bereid in de stoomoven. Kabeljauw met limoen en groene asperges. Bereid in de nieuwe 3in1 oven van ATAG.
15 minuten Bereidingstijd
Delen op

Kabeljauw met limoen en groene asperges – stoomoven

Een licht gerecht met een zomers tintje. Kabeljauw met limoen en groene asperges. Uit de stoomoven. En niet zomaar een stoomoven, de komende periode mag ik de nieuwe 3-in-1 oven van ATAG testen. Ik vertel jullie hier alles over, en natuurlijk geef ik jullie het recept van de kabeljauw met limoen.

Kabeljauw met limoen en groene asperges – stoomoven recept

Drie jaar geleden zijn we verhuisd naar ons huidige huis. Eén droom van ons was om een grote woonkeuken in ons huis te hebben, en dat hebben wij hier dan ook gerealiseerd. Naast een fijne plek met ons gezin, familie en vrienden is het ook mijn werkplek. De keuken wordt iedere dag volop gebruikt. Als ik niet aan het koken ben, dan houd ik kantoor aan de grote eettafel.

Destijds hebben we gekozen voor de inbouwapparatuur van ATAG in mijn keuken. We hebben voor ATAG gekozen omdat het design ons aansprak, de apparatuur vele handige (en extra) functies bevat en het voor ons goed paste in het plaatje. Inmiddels weet ik ook dat ik over de kwaliteit zeer te spreken ben.

Kabeljauw met limoen en groene asperges – stoomoven recept

ATAG 3-in-1 oven

Naast een koelkast, afwasmachine en inbouw koffieautomaat hebben we ook een inductie-kookplaat, combi-magnetron en combi-stoomoven van ATAG in onze keuken. De komende periode test ik een nieuwe oven van ATAG, de 3-in-1 oven.

Deze oven bevat naast de reguliere bakfunctie een magnetron-functie én is ook een volwaardige stoomoven. Deze functies kun je ook met elkaar combineren. Zoals bij het fase-bakken waarbij je gerechten in verschillende fases bakt. Vlees kun je bijvoorbeeld eerst grillen, daarna verwarmen met hetelucht en daarna nagaren met stoom. Hierdoor wordt het malser en krokanter. Klik hier voor alle informatie over de 3-in-1 oven.

De 3-in-1 oven is afgelopen week bij mij thuis geïnstalleerd. De komende maanden ga ik jullie hier alles over vertellen. Eerst ben ik gaan testen met de stoomfunctie, ik bereidde kabeljauw met limoen en groene asperges. En aardappelen en broccoli voor de kids. Allemaal tegelijkertijd in de stoomoven.

Kabeljauw met limoen en groene asperges – stoomoven recept

Koken met de stoomfunctie

Omdat de gerechten niet direct in aanraking met water komen blijven voedingsstoffen, vitamines, kleur en vorm van de ingrediënten goed intact. Daarbij hoef je ook geen vet, boter of olie te gebruiken.

Het makkelijke aan de stoomfunctie is dat je de ingrediënten erin schuift, en er tot het wekkertje gaat geen omkijken meer naar hebt. Je kunt ook gemakkelijke hele maaltijden bereiden. Hierbij gaan ingrediënten met een langere kookduur eerst in de oven, ingrediënten die minder tijd nodig hebben voeg je later toe.

Voor het ontdooien of opwarmen van maaltijden is het ook ideaal. Zo houd ik niet van pasta dat opgewarmd wordt in de magnetron, omdat het dan vaak droog wordt. Bij een stoomoven is dat niet het geval. De pasta blijft zacht en vers.

Kabeljauw met limoen

Kabeljauw heb ik in dit geval op smaak gebracht met limoen. Daarbij heb ik ook honing en sojasaus toegevoegd met knoflook en gember. Verse kabeljauw is met 6 minuten garen in de stoomoven al klaar. Hierbij heb ik ook groene asperges en basmatirijst mee gestoomd.

De rijst verdeel ik in een dichte schaal met 1,5 keer de hoeveelheid water. Na 15 minuten is deze gaar. Ik stoom in dit geval eerst 10 minuten de rijst, voor ik de kabeljauw met limoen en  groene asperges toevoeg.

Omdat onze meiden niet zo gek zijn op rijst heb ik in dit geval ook aardappelen en broccoli gestoomd. Dit alles kon tegelijkertijd in de stoomoven en was tegelijkertijd klaar. Ideaal!

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van de 3-in-1 oven is goed. Het is heel fijn dat je 1 apparaat nodig hebt voor 3 verschillende functies. De functies apart heb ik allemaal inmiddels gebruikt, deze werken heel fijn. De bediening van de oven is alles behalve ingewikkeld, juist simpel. Je kunt de verschillende functies gemakkelijk vinden. Ik ben erg benieuwd hoe de oven werkt als je verschillende functies combineert, daar ga ik een volgende keer mee aan de slag.

Wil je meer receptinspiratie voor de stoomoven? Dit recept van risotto met zalm en citroen deelde ik eerder.

Kabeljauw met limoen en groene asperges – stoomoven recept

Dit artikel schreef ik in samenwerking met ATAG.

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • ATAG 3-in-1 oven of stoomoven
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze kabeljauw met limoen en groene asperges – stoomoven

Bereiding: 15 minuten
Stap 1
Verwarm de stoomoven voor op 100 graden.
2
Stap 2
Rasp 1 limoen. Breng de vis op smaak met zout en peper, en verdeel de limoenrasp erover.
3
Stap 3
Meng in een kommetje 2 eetlepels sojasaus met 2 eetlepels honing, sap van 1 limoen met knoflook en gember.
4
Stap 4
Bestrijk de kabeljauw met het limoen/honingmengsel en leg het in een ovenschaal of dichte schaal van de stoomoven. Snijd een limoen in plakjes en verdeel dit op de kabeljauwfilets.
5
Stap 5
Verwijder de uiteinden van de groene asperges en verdeel de asperges over de schaal met gaatjes van de stoomoven.
6
Stap 6
Stoom de vis en de groene asperges in 6-8 minuten gaar.
7
Stap 7
Meng de overige sojasaus met de resterende honing en sap van 1 limoen.
8
Stap 8
Garneer de gestoomde kabeljauw met fijngesneden munt en sesamzaadjes en serveer met de gestoomde asperges. Serveer het sausje ernaast.
9
Stap 9
Voor een complete maaltijd serveer je rijst of aardappelen bij de kabeljauw met asperges.

Bereiding bijgerechten:

1
Stap 1
Basmatirijst uit de stoomoven 1 deel rijst met 1,5 deel water. 15 minuten in de stoomoven op 100 graden (in een dichte schaal) .
2
Stap 2
Aardappelen uit de stoomoven: 30 minuten op 100 graden op de schaal met gaatjes.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Loaded fries met chili
3x Bavettespiesjes
Whipped ricotta met groenten uit de oven
Caprese naanpizza's

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op