Quiche lorraine

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier inQuiche lorraine
Bewaren
Quiche lorraine. Een klassieker onder de quiches. Deze Franse hartige taart is gevuld met een romig mengsel van ei en room, spekjes en kaas. Simpel, maar zó lekker. Als makkelijke maaltijd doordeweeks, tijdens een feestje, bij een lunch, de paasbrunch of high tea.
Zelf heb ik vaak een paar punten quiche lorraine in de vriezer liggen. Even ontdooien en opwarmen, en ik heb een heerlijke lunch of een snelle avondmaaltijd voor mezelf. Zó fijn! Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.

Wat is quiche lorraine?
De quiche lorraine komt uit de Franse streek Lotharingen (Lorraine) en is misschien wel de bekendste quiche die er is. De lekkere klassieke vulling bestaat uit gerookte spekjes, ei, room en kaas. In Frankrijk wordt vaak gruyère gebruikt, maar ik vind het net zo lekker om oude kaas te gebruiken. Die geeft wat extra pit en is makkelijker verkrijgbaar.
Het fijne aan deze quiche is dat je hem snel en makkelijk maakt. Binnen 20 minuten staat hij in de oven en daarna doet die het werk. Even wachten tot de bovenkant mooi goudbruin is, en klaar ben je!
Quiche Lorraine maken
Ik vind het leuk om te variëren met quiche-recepten, er staan er dan ook al meerdere op mijn blog (bekijk ze hier). Maar een echte Quiche Lorraine ontbrak nog, tot vandaag! Het is een snelle quiche die je binnen 20 minuten in de oven stopt. De basis ingrediënten zijn natuurlijk eieren, met daarbij spekjes en kaas. In de klassieke variant wordt gruyère kaas gebruikt, in dit geval vind ik het lekker om voor oude kaas te gaan.

Warm en koud serveren
Wat mij betreft kan deze lekkere quiche altijd.
Je kunt hem:
- warm eten als makkelijke avondmaaltijd met een soepje of salade erbij,
- koud meenemen als lunch (handig voor onderweg of op werk),
- of in puntjes serveren tijdens een feestje, buffet of borrel.
Ook voor Pasen, een picknick of een gezellige zondagmiddag is het een ideaal gerecht. En wat ik zelf heel handig vind: je kunt hem van tevoren maken en op het moment zelf alleen nog even opwarmen.
Klassiek quiche lorraine recept
Het is echt niet moeilijk om dit lekkere quiche lorraine recept te maken. Het is niet voor niks een echte klassieker.
Eerst bak je de spekjes goudbruin in een droge koekenpan en snijd je ondertussen de lente-ui in ringen. Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met de deegplakjes. Klop in een grote kom de eieren los en meng dit met de bloem en crème fraîche. Roer vervolgens de lente-ui, geraspte kaas en de uitgebakken spekjes erdoor en breng het geheel op smaak met wat peper.
Giet de vulling in de quichevorm en bak de quiche lorraine in ongeveer 30 minuten gaar, tot de vulling mooi gestold is en het deeg lekker krokant. Et voila!

Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze quiche lorraine
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de quichevorm in.Stap 2
Bak de spekjes uit in een droge koekenpan. Snijd de lente-ui in ringen.Stap 3
Bekleed de bodem en de zijkanten van de quichevorm met de deegplakjes.Stap 4
Roer in een grote kom de eieren los en meng dit met de bloem en crème fraîche. Voeg de lente ui, geraspte kaas en de gebakken spekje toe. Breng op smaak met peper.Stap 5
Giet de vulling in de vorm. Bak de quiche lorraine 30 minuten in de oven tot de vulling gestold is, en het deeg krokant.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze quiche lorraine
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de quichevorm in.Stap 2
Bak de spekjes uit in een droge koekenpan. Snijd de lente-ui in ringen.Stap 3
Bekleed de bodem en de zijkanten van de quichevorm met de deegplakjes.Stap 4
Roer in een grote kom de eieren los en meng dit met de bloem en crème fraîche. Voeg de lente ui, geraspte kaas en de gebakken spekje toe. Breng op smaak met peper.Stap 5
Giet de vulling in de vorm. Bak de quiche lorraine 30 minuten in de oven tot de vulling gestold is, en het deeg krokant.Ben je opzoek naar recept inspiratie?
Meld je gratis aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in5 reacties
sue
erg lekker had beetje prei en 2 tomaten over die erbij gedaan 2 eitjes en creme fraiche extra de prei ook gebakken en 4 champignons had ik ook nog even gebakken krul peterselie had ik nog liggen lol mespuntje gemalen komijn ook erin gedaan echt lekker bedankt voor recept je kunt varieren.
Evelien Bijen
Lijkt me heerlijk voor Pasen de quiche lorraine toe te voegen aan de hapjes.. kan ik deze taart ook van te voren afbakken en daarna opnieuw oppiepen zoiets?
Brenda Hoff
Hoi Evelien, ja dat kan met deze heel goed. Ik zou hem dan de eerste keer wat korter bakken, bijv zodat hij net gaar is. En dan de tweede keer ook even in de oven opwarmen.
Marianne
Hoi Brenda, Kan ik deze quiche lorraine bakken in mijn Crusty Bake Quichevorm Ø 25cm? Mijn sinterklaascadeau. Ik ga dus voor het eerst een quiche bakken vandaar mijn vraag aan jou.
Brenda Hoff
Hoi Marianne, ja dat kan hoor.