Ga naar de inhoud

Rode portsaus recept

De basissaus die niet in je repertoire mag ontbreken. Rode portsaus. Lekker bij een stukje vlees.
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Rode portsaus

Rode portsaus recept

Er zijn van die recepten die altijd goed zijn om achter de hand te hebben. Of erbij te hebben. Het recept voor rode portsaus is daar eentje van. Een feestelijke saus die super lekker is en bij bijna ieder stukje vlees past. Dus ook een hele fijne aanvulling bij het kerstdiner.

In dit artikel delen we het rode portsaus recept van mijn vriendin Jorien, deze saus zet zij ieder etentje weer op tafel. En het is iedere keer een topper!

Rode portsaus

Wat is rode portsaus?

Rode portsaus is een klassieke saus die perfect past bij vele vleesgerechten, van mals rundvlees of een biefstukje tot sappige kip. Het voegt een diepe smaak toe aan je gerechten, waardoor ze meteen een feestelijke uitstraling krijgen.

Het is een veelzijdige saus die bij vele gerechten past. Het is niet voor niets dat wij deze saus altijd direct in een grote batch maken zodat we meer dan genoeg hebben.

Rode portsaus

Rode portsaus recept

Het is eenvoudig om rode portsaus zelf te maken. De basis is rode port met rode wijn en runderbouillon. daarbij voegen we een beetje wat er en suiker toe aan onze versie. Dit laten we even lekker pruttelen in koken zodat een mooi rode saus ontstaat.

Invriezen

Ik maak altijd een meer van de saus dan ik nodig heb wanneer het op het menu staat. Het is zo lekker en maakt een simpel gerecht extra lekker. Met het invriezen heb je altijd een heerlijke saus achter de hand.
Je kunt rode portsaus tot ongeveer 3 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.

Bavette en geroerbakte bimi

We serveren de rode saus bij de foto’s van dit recept bij een stukje bavette met geroerbakte bimi. Maar de heerlijke saus past zoals hierboven ook al verteld bij meerdere gerechten. Het is een topper om in je kookrepertoire te hebben.

Ingrediënten

ml
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze rode portsaus recept

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Doe het water samen met de suiker in een steelpannetje en verwarm dit door. Roer tot de suiker is opgelost in het water.
2
Stap 2

Doe hierna de port en wijn erbij en breng dit aan de kook. Laat het even inkoken, zo’n 20 minuten. Doe hierna de bouillon erbij en breng de saus nogmaals aan de kook. Laat ook dit weer 20 minuten pruttelen zodat het inkookt.

3
Stap 3

Maak een papje van een theelepel maizena en water en doe dit bij de rode port saus. Laat dit nog even meekoken zodat de saus wat dikker wordt.

4
Stap 4
Serveer de rode portsaus met een stukje vlees naar keuze. Maar ook lekker bij een stukje witvis en zelfs bij groenten.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

6 reacties

Melissa

Bij mij bleef de saus ook dun. Zelfs wat langer dan 2 keer 15 minuten laten inkoken zonder deksel op pan. Hoop vocht verdampte, overgebleven saus (was op een gegeven moment niet heel veel meer) bleef dun. In andere portsaus recepten op internet zag ik toevoeging zoals ontbijtkoek of maizena of roomboter aan de saus. Daarom dus op een gegeven moment maar dikker gemaakt met maizena papje. Is wel oppassen met de maizena, omdat er niet veel saus meer over was na inkoken was die iets te dik geworden. Ik zie nu trouwens wel dat het recept is aangepast en er nu toevoeging van maizena bijstaat. De volgende keer ga ik het met toevoeging van ontbijtkoek proberen i.p.v. maizena, want dat lijkt me ook wel lekker erdoor.

Laat een bericht achter

Jos

Volgens het recept zou de saus klaar zijn na het koken maar deze saus heeft dan geen dikte. Het is gewoon nog net zo vloeibaar als de wijn/port/water. Op de foto is de saus toch echt wat dikker. Hoe heb je dat gedaan?

Laat een bericht achter

Laura

Heb het recept exact gevolgd en na half uur inkoken is het nog niet ingedikt. Misschien moet het in een koperen pan of zo?

Peter

Mijn inschatting is dat het dun blijven ligt aan het toevoegen van water (en rode wijn) en het ontbreken van peperkoek in dit recept.

Brenda Hoff

Hoi Jos, Heb je het minimaal 2x een kwartier laten inkoken? (zonder deksel op de pan). Je kunt het nog wat langer laten inkoken. Of eventueel met maizena en water wat dikker maken. Maar dat is bij ons nog nooit nodig geweest moet ik zeggen.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op