Tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme
Ik hoop dat jullie gister allemaal een heerlijk avondje hebben gehad. Ik wil de pret niet bederven, maar we moeten door. Door naar de kerstdagen. Het duurt nog maar 19 dagen tot het kerst is, en daarom deel ik vanaf vandaag lekkere kerstinspiratie met jullie. Want met de kerstdagen willen...Tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme
Bewaren
Ik hoop dat jullie gister allemaal een heerlijk avondje hebben gehad. Ik wil de pret niet bederven, maar we moeten door. Door naar de kerstdagen. Het duurt nog maar 19 dagen tot het kerst is, en daarom deel ik vanaf vandaag lekkere kerstinspiratie met jullie. Want met de kerstdagen willen we wel wat lekkers eten toch? Ik trap af met een lekker toetje: een tarte tatin met peer.
Dit is een lekker fruitig en warm toetje, heerlijk voor in het najaar. Nu dus, of straks als afsluiter van het kerstdiner.
Met deze lekkere tarte tatins met peer, karamel en mascarpone crème steel je de show. Het peer is lekker zacht, bladerdeeg krokant, karamel lekker zoet en de mascarpone crème is heerlijk zacht. Een topper van een combinatie dus!
Tarte tatin met peer, karamel en marcarpone creme
Ingrediënten
Serveer de tarte tatin met mascarponecreme:
Extra benodigd: ovenbestendige schaaltjes
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme
Stap 1
Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd de peren eventueel in repen. Giet de grand marnier en kaneel over de peren en laat dit even staan.Stap 2
Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Verwarm hierin de suiker op medium vuur. Let op roer de suiker niet door. Als de suiker gesmolten is voeg dan de roomboter toe en roer het met een houten lepel door (pas op de karamel is heet!). Voeg de gemarineerde peren bij de karamel en verwarm dit even mee.Stap 3
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de schaaltjes in met boter of olie.Stap 4
Verdeel de gekarameliseerde peren over de schaaltjes. Dek de peren af met bladerdeeg.Stap 5
Vouw de bladerdeeg om de peertjes. Bak de tarte tatin van peer in ongeveer 20 minuten goudbruin.Stap 6
Klop de slagroom met suiker lobbig.Stap 7
Roer de mascarpone los en meng dit met de slagroom.Stap 8
Stort de tarte tatins op een schaaltje of schoteltje zodat de peer bovenop het bladerdeeg ligt.Stap 9
Serveer de tarte tatins met de mascarponecrème en een beetje cacao.Tip: ook lekker met een bolletje ijs
Ingrediënten
Serveer de tarte tatin met mascarponecreme:
Extra benodigd: ovenbestendige schaaltjes
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme
Stap 1
Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd de peren eventueel in repen. Giet de grand marnier en kaneel over de peren en laat dit even staan.Stap 2
Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Verwarm hierin de suiker op medium vuur. Let op roer de suiker niet door. Als de suiker gesmolten is voeg dan de roomboter toe en roer het met een houten lepel door (pas op de karamel is heet!). Voeg de gemarineerde peren bij de karamel en verwarm dit even mee.Stap 3
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de schaaltjes in met boter of olie.Stap 4
Verdeel de gekarameliseerde peren over de schaaltjes. Dek de peren af met bladerdeeg.Stap 5
Vouw de bladerdeeg om de peertjes. Bak de tarte tatin van peer in ongeveer 20 minuten goudbruin.Stap 6
Klop de slagroom met suiker lobbig.Stap 7
Roer de mascarpone los en meng dit met de slagroom.Stap 8
Stort de tarte tatins op een schaaltje of schoteltje zodat de peer bovenop het bladerdeeg ligt.Stap 9
Serveer de tarte tatins met de mascarponecrème en een beetje cacao.Tip: ook lekker met een bolletje ijs
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
13 reacties
Anke
Hallo, Wat kun je hieraan voorbereiden? Ik zou graag tijdens het diner zelf niet meer teveel werk hebben.
Sanne
Hoi Brenda! Heerlijk recept! Dit jaar wil ik het maken voor het kerstdessert. Kan dit ook vooraf worden gemaakt (bijvoorbeeld in de ochtend) en later opgewarmd worden in de oven?
Anne
Hoi Brenda, Ik heb hetzelfde plan en zou ook graag weten of het van tevoren gemaakt kan worden. Is de Grand Marnier vervangbaar voor iets anders of kan het weggelaten worden?
Marlies de Graaf
Mijn karamel gaat steeds schiften. Wat doe ik fout.
Patricia
wat kan ik ipv grand marnier gebruiken?
Lianne
Ziet er leuk uit! Leuk als kerstdessert.
Donna
heb je ook een ander alternatief ipv de grand marnier. Bvd. Groetjes?
Cheese and Chinese
Mmm lekker! Ik heb weleens een tarte tatin met appel gemaakt, maar met peer lijkt me eigenlijk nog lekkerder..
Tilly
Ziet er weer heerlijk uit, zou zo maar eens mijn kerstdessert kunnen worden, maar................waar is de mascarponecremé?
Marja
Die mis ik inderdaad ook, evenals de hoeveelheid slagroom! Omdat er maar 2 theelepeltjes suiker doorgaan zal dat waarschijnlijk niet zoveel zijn, maar ik weet graag hoeveel. Alvast bedankt voor het beantwoorden. Groetjes, Marja. ;-)
Wendy
Ziet er heerlijk uit, maar ik mis de mascarpone in de ingrediëntenlijst.
Marlotte
Oh, helemaal leuk! Ik kan niet wachten op al je leuke kerstgerechten! Ziet er echt weer prachtig uit en ik gok dat het een mooie afsluiter is van een fijn kerstdiner. Deze ga ik onthouden!