Tiramisu – basisrecept
Tijd voor een lekker Italiaans toetje: de echte tiramisu. Bij deze deel ik het tiramisu basisrecept. Zoals het hoort met rauwe eieren, koffie en amaretto. Op vakantie in Italië kan ik zo genieten van het lekkere eten. Verse pasta’s, pizza, Italiaanse ijsjes en natuurlijk mag tiramisu ook niet ontbreken. Ook...Tiramisu – basisrecept
Bewaren
Tijd voor een lekker Italiaans toetje: de echte tiramisu. Bij deze deel ik het tiramisu basisrecept. Zoals het hoort met rauwe eieren, koffie en amaretto.
Op vakantie in Italië kan ik zo genieten van het lekkere eten. Verse pasta’s, pizza, Italiaanse ijsjes en natuurlijk mag tiramisu ook niet ontbreken. Ook thuis staat tiramisu regelmatig op tafel als er eters komen. Het fijne is dat je hiermee ook lekker kunt variëren, zo staan er ook al meerdere variaties op de blog. Dit basisrecept heb ik al vaak gemaakt, maar nog nooit publiceerde ik het. Tijd om daar verandering in te brengen.
Tiramisu basisrecept
Deze klassieke versie van tiramisu bevat rauwe eieren, en mag ik als zwangere nu natuurljk niet eten. Maar vlak voor mijn zwangerschap heb ik hier nog ultiem van genoten toen onze ouders kwamen eten.
Ben je ook zwanger, of wil je tiramisu eten met kids? Maak dan bijvoorbeeld deze tiramisu met aardbeien.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze tiramisu – basisrecept
Stap 1
Zet sterke koffie, laat dit afkoelen en meng het met de AmarettoStap 2
Splits de eieren en bewaar de eiwitten en de dooiers in een aparte kom. Zorg ervoor dat je kom en mixer vet vrij zijn (haal er bijvoorbeeld een keukenpapiertje met citroensap langs).Stap 3
Doe een snuf zout bij de eiwitten en klop ze stijf met de keukenmachine of mixer. De eiwitten zijn stijf als je de kom op zijn kop houdt en het er niet uit loopt.Stap 4
Klop de dooiers op met de suiker, tot een romig mengsel. Roer hier de mascarpone door. Als de crème glad is vouw je voorzichtig de geklopte eiwitten erdoor.Stap 5
Bedek een schaal met een laag lange vingers met de suikerlaag naar boven. Besprenkel de helft van de koffie over de lange vingers.Stap 6
Verdeel de helft van het eimengsel over de lange vingers. Bedek dit weer met een laag lange vingers en besprenkel dit met de overige koffie. Verdeel tot slot het laatste eimengsel over de lange vingers.Stap 7
Doe flink wat cacao in een (thee-)zeefje en bestrooi de tiramisu met een dikke laag cacao. Dek de tiramisu af met plasticfolie en laat haar minstens 3 uur in de koelkast staan.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze tiramisu – basisrecept
Stap 1
Zet sterke koffie, laat dit afkoelen en meng het met de AmarettoStap 2
Splits de eieren en bewaar de eiwitten en de dooiers in een aparte kom. Zorg ervoor dat je kom en mixer vet vrij zijn (haal er bijvoorbeeld een keukenpapiertje met citroensap langs).Stap 3
Doe een snuf zout bij de eiwitten en klop ze stijf met de keukenmachine of mixer. De eiwitten zijn stijf als je de kom op zijn kop houdt en het er niet uit loopt.Stap 4
Klop de dooiers op met de suiker, tot een romig mengsel. Roer hier de mascarpone door. Als de crème glad is vouw je voorzichtig de geklopte eiwitten erdoor.Stap 5
Bedek een schaal met een laag lange vingers met de suikerlaag naar boven. Besprenkel de helft van de koffie over de lange vingers.Stap 6
Verdeel de helft van het eimengsel over de lange vingers. Bedek dit weer met een laag lange vingers en besprenkel dit met de overige koffie. Verdeel tot slot het laatste eimengsel over de lange vingers.Stap 7
Doe flink wat cacao in een (thee-)zeefje en bestrooi de tiramisu met een dikke laag cacao. Dek de tiramisu af met plasticfolie en laat haar minstens 3 uur in de koelkast staan.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
44 reacties
jaap
lekker recept ik heb als variatie een keer versie crepe suzette tiramisu gemaakt dus ipv amaretto en koffie de saus van crepe suzette met grand marnier, echt een aanrader!
Vincent
Ondanks alle tips is het bij mij ook soep geworden. Ik kan best wel koken (al zeg ik het zelf) maar met dit recept lijkt de tiramisu gedoemd te mislukken. Ik heb de stappen allemaal doorlopen maar het lukt gewoon niet. Ik vraag me wel af of eiwit wel thuis hoort in een tiramisu. Is het niet tijd om dit recept eens te herzien?
Mascha
Aan alle die 'Tiramisoep' krijgen. Alleen het eigeel en het eiwit met de mixer kloppen, niet de mascarpone! De mascarpone dus alleen met de hand verroeren. Dan krijg je geen soep. Nog een tip: voeg wat geraspte citroenschil (natuurlijk bio) toe. Maakt het heerlijk fris.
Frank
Smaak is super. Echter bij mij ook de soep variant. Komt waarschijnlijk door de eidooiers met de suiker. Tip: Klop de dooiers met de suiker tot een zeer romig mengsel, dit duurt zeker 5 minuten.
Theo-Henk
Mijn tip doe de koffie en de likeur in een bakje. En laat de lange vinger 5 seconden max vol zuigen. Dan krijg je geen soep.
Alexander
In één woord GEWELDIG! Wij maken het regelmatig precies volgens receptuur met als resultaat tiramisu zoals je die alleen in Italië krijgt. De hele familie geniet ervan. Italiaanse vrienden van ons zijn altijd zeer complimenteus als ze onze tiramisu proeven. Ze komen graag bij ons eten, zolang we maar met deze tiramisu afsluiten! We hebben wel recentelijk de tip overgenomen van Laura (zie hierboven) om de niet gesuikerde kant van de lange vinger even in de koffie te dopen door het daarna om te draaien en op de gesuikerde kant te leggen, hierdoor “druppelt’ de koffie door naar beneden en voorkom je dat de tiramisu te nat wordt. Super receptuur Brenda
Brenda Hoff
Wat super om te horen Alexander!
Anita
Als je dit recept volgt dan krijg je geen stevige crème maar een soort soep. Zoals al vaker wordt genoemd hier. Helaas, deze gaan we niet meer maken. De volgende keer minder suiker en minder eiwit.
Brenda Hoff
Hoi Anita, dit komt waarschijnlijk doordat je de eieren niet goed gescheiden hebt? Als je het recept volgt ontstaat er geen vla, maar en dikkere substantie/creme.
Marita
Fijn recept. Eerste keer dat ik het maakte voor kerst, was het zoals al meer mensen beschrijven, soep geworden. Gelukkig was de smaak wel goed. Ik denk dat dit komt doordat er in het recept staat dat het eigeel met de suiker moet worden opgeklopt. Dit was bij niet meer te roeren, suiker is een veel te groot deel. Ik heb net nog een keer geprobeerd en het eigeel stevig opgeklopt met een klein deel van de suiker en daarna met de rest van de suiker en mascarpone nog even geklopt, daarna eiwitten er doorheen gevouwen. Nu kreeg ik een stevige crème. Straks proeven
Jeanette
1e keer super goed gelukt en echt heerlijk! 2e en 3e keer word het inderdaad een soort van soep. Het dooier mengsel blijft te dun, heel vreemd. Iemand de oplossing?
Mirjam Hoogerwaard
De tiramisu wordt vloeibaar doordat hier staat dat je koffie er overheen moet sprenkelen. Daardoor wordt het vloeibaar. De lange vingers dopen in het koffiemengsel. De mijne was ook mislukt hierdoor. Jammer, het was het kerstdesert. ☹️ Misschien de moeite waard om aan te passen Brenda?
Brenda Hoff
Bedankt voor je reactie Mirjam. Dat is inderdaad niet de bedoeling. Ik ga dit recept onder de loep nemen.
Jacqueline
Geweldig ! Recept...Voor 10 personen... Alle 10 super blij mee .Ga het nu voor de Kerst maken ,maak een dubbel recept , en ga het uit delen aan de buren ,hebben ze een heerlijk toetje... Ik noem het Troostvoer'" ..Lekker op de bank ,filmpje , bak Tiramisu op schoot .....mmmmmmmmmmmmmmm.....
Brenda Hoff
Wat tof om te horen Jacqueline
Juul
Gister voor de tweede keer gemaakt, was weer heerlijk. De lange vingers van de tweede laag kwamen naar boven drijven, maar met een flinke laag cacao eroverheen was dat helemaal niet te zien, en het smaakte weer heerlijk!
Laura
Lekker recept! TIP: doop de niet gesuikerde kant van de lange vinger even kort in de koffie (niet kleddernat maken) en daarna draai je ze om en leg je ze met de gesuikerde kant naar beneden. Op die manier wordt het niet te nat. De truc is om de niet gesuikerde kant van de lange vinger maar even in de koffie te dopen. Door het daarna om te draaien en op de gesuikerde kant te leggen, 'druppelt' de koffie toch door naar beneden. De lange vinger (en dus de tiramisu) wordt dan niet te nat. Ik gebruik altijd poedersuiker ipv gewone suiker. Vind ik persoonlijk lekkerder. Zoet, maar niet te zoet zoals dat vaak gebeurt met gewone suiker.
erwin
Was bij mij de eerste keer ook. Ik had de eiwitten niet vast genoeg geslagen.
Martijn
Ik heb het recept gevolgd en de tiramisu lijkt net soep... Geen idee wat er mis is gegaan
Ania
Gebruik poedersuiker ipv kristalsuiker!
Ania
Ik gebruik poeder -suiker ipv kristalsuiker en het lukt altijd!
Meindert
Recept is bijna goed: in "de echte Tiramisu" gaat geen eiwit. Alleen de dooiers worden gebruikt, opgeklopt met suiker en daarna de Mascarpone erdoor scheppen.
Tamara
Ik heb de tiramisu deze week gemaakt met licor 43 en hij was super goed gelukt en lekker. Ik ga deze zeker met de kerstdagen nog een keer maken.
Brenda Kookt
Wat super leuk om te horen Tamara
Esther
Mijn ei-mascarpone mengsel is ook vrij dun, misschien de mascarpone te veel losgeroerd? Zou dat kunnen? Staat nu in de koelkast maar heb er een hard hoofd in dat het op gaat stijven. Eiwitten waren goed stevig en mengsel ei/suiker goed romig. Kristalsuiker blijf je wel qua structuur voelen. Ik heb nog even getwijfeld om ei/suiker mengsel au bain marie te kloppen maar toch maar niet gedaan. Fingers crossedX
Hanna
Hallo Brenda, Gisteren de tiramisu gemaakt. Het mascarpone mengsel was niet stijf geworden. Ik heb rietsuiker gebruikt ipv gewone kristalsuiker. Merkte bij het opkloppen van het eigeel al dat de suiker niet goed opgenomen werd. Zou dat het probleem kunnen zijn? Het was wel lekker ondanks dat het nog vloeibaar was :) Lieve groet, Hanna
Anniek
Bij mij blijft het ook drijven. Ondanks dat de eiwitten stijf waren en het eigeel met suiker goed romig. Wat een drama. Het is denk ik niet meer te redden? Heb vanvond een etentje..
Leonie
Bedankt voor dit recept. Er zit wel weinig suiker in, klopt dat wel?
Brenda Kookt
Wat goed gezien! Moet idd 200 gram zijn, een 0 te weinig
Marieke
Hallo Brenda, ik heb 10 jaar lang een relatie ( lees huwelijk en twee kinderen) met een chef-kok gehad. En ik heb in die tijd veel geleerd over eten. Maar echt leuk koken ben ik pas begonnen toen ik 2 jaar gescheiden was. Nu merk ik dat als ik een recept zoek ik vaak op jou site terecht kom omdat de recepten goed zijn en zelden mislukken. Bedankt voor de inspiratie en hulp! Groeten Marieke
Natascha
Erg lekker! En niet ingewikkeld om klaar te maken. Bedankt voor je recept.
Nienke
M’n lange vingers komen boven drijven! Help?
Brenda Kookt
Hoi Nienke, drijven ze in de koffie, of in het mascarpone/ei mengsel? Heb je het ei wel opgeklopt?
Margreet
Elke woensdag kook ik voor dochter, schoonzoon en kleindochter (en mijzelf) en af en toe tracteer ik ons op een nagerecht. Gisteren maakte ik deze tiramisu, voor het kleinkind zonder amaretto, voor de rest mét. Waanzinnig lekker! Dit ga ik absoluut nog een keer maken.
Brenda Kookt
Wat heerlijk Margreet, echt een traktatie!
Hashtageva
Ik wil al zo lang zelf tiramisu maken. Als ik tijd heb (en de ingrediënten natuurlijk) dan ga ik je recept zeker uitproberen :)
Elly
Moet er perse folie over als je 'm in de koelkast laat stijven? De schaal zit tot de rand vol, dus dat lukt eigenlijk niet.