Witlof ovenschotel met ham en kaassaus
Bewaren
Yes, dit is mijn persoonlijke favoriet hoor. Witlof ovenschotel met ham en kaassaus. Een romig witloflaagje met daarop aardappelpuree gegratineerd met kaas. Smullen!Ā
Dit recept ontwikkelde ik afgelopen jaar voor Beemster kaas. Ik heb dit recept gedeeld in een video op Instagram en TikTok. Omdat het zo’n topper is vind ik dat hij niet mag ontbreken hier op de website.
Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept van de witlof ovenschotel met ham en kaassaus.
Witlof uit de oven
Ik ben dus dol op witlof met ham en kaas uit de oven. Zacht gegaarde witlof omwikkeld met ham en daarop een lekker krokant kaaskorstje. Mij mag je ervoor wakker maken.
Voor Beemster kaas ontwikkelde ik een nieuwe variant op mijn favoriet uit de oven. Met aardappelpuree en Beemster kaassaus.
Witlof ovenschotel met ham en kaassaus
Wat mij betreft is dit de ultieme witlof ovenschotel met kaas. Van Beemster Belegen maken we met ham en bieslook maken we niet alleen een lekkere kaassaus, ook gebruiken we het om de schotel te gratineren.
Wat goed is om te weten: het duurt misschien iets langer om deze witlof ovenschotel met ham en kaassaus te maken dan je van mij gewend bent. Maar ik zeg je, het is het waard. De kaassaus past perfect bij de gebakken witlof en aardappelpuree.
Witlof ovenschotel met ham en kaassaus maken
De aardappelpuree maken we eigenlijk heel simpel van gekookte aardappelen met mosterd en zout en peper. Reepjes witlof bakken we in een pan met olie rondom aan.
Ondertussen maken we de saus door boter te smelten in een pannetje. Hier gaat de bloem bij en dit roeren we door tot een roux ontstaat. Beetje bij beetje voegen we de melk toe tot een saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en roer de geraspte kaas door de saus samen met reepjes ham en fijngesneden bieslook.
De gebakken witlof verdelen we over de bodem van een ingevette ovenschaal. Hieroverheen verdelen we de kaassaus en daarop de aardappelpuree. Maak de schotel af met extra plakjes kaas.
Gratineer de schotel 25 minuten in de oven, en serveer de schotel hierna direct. Ik zou zeggen, geniet ervan!
Ingrediƫnten
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witlof ovenschotel met ham en kaassaus
Stap 1
Kook de aardappelen gaar in een pan met water.Stap 2
Verwijderd de harde kern van de witlof en snijd de witlof in fijne reepjes. Verwarm olie in een pan en bak daarin de reepjes witlof rondom aan.Stap 3
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.Stap 4
Verwarm 20 gram boter in een pannetje. Doe de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur.Stap 5
Roer hier de geraspte kaas door samen met de reepjes ham en een eetlepel fijngesneden bieslook. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 6
Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met mosterd en zout en peper.Stap 7
Verdeel de gebakken witlof over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de kaassaus. Verdeel de aardappelpuree over de witlof-laag. Verdeel hierover plakjes kaas.Stap 8
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven. Serveer de schotel hierna direct.Ingrediƫnten
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witlof ovenschotel met ham en kaassaus
Stap 1
Kook de aardappelen gaar in een pan met water.Stap 2
Verwijderd de harde kern van de witlof en snijd de witlof in fijne reepjes. Verwarm olie in een pan en bak daarin de reepjes witlof rondom aan.Stap 3
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.Stap 4
Verwarm 20 gram boter in een pannetje. Doe de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur.Stap 5
Roer hier de geraspte kaas door samen met de reepjes ham en een eetlepel fijngesneden bieslook. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 6
Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met mosterd en zout en peper.Stap 7
Verdeel de gebakken witlof over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de kaassaus. Verdeel de aardappelpuree over de witlof-laag. Verdeel hierover plakjes kaas.Stap 8
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven. Serveer de schotel hierna direct.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.