Witlofschotel met ham en kaassaus
Bewaren
Yum, dit is een van mijn persoonlijke favoriete. Witlof met ham en kaas uit de oven. Deze keer verpakt in een complete ovenschotel, witlofschotel met ham en kaassaus. Een heerlijke smeuïge ovenschotel met witlof en ham en kaas. Dat wordt smullen!
In december deelde ik dit recept via een Instagram Reels. Ik kreeg er hierna zoveel vragen over en het recept was zo’n groot succes dat ik eigenlijk vond dat het hier op de website niet mocht ontbreken. Daarom deel ik hem hier alsnog. Witlofschotel met ham en kaassaus.
Een topper van een makkelijke maaltijd! Zeker als je net als ik gek bent op alle andere varianten van witlof met ham en kaas uit de oven, zoals deze, deze en deze.
Witlofschotel met ham en kaassaus
Een witlofschotel, met ham en kaas. Met een twist want hierbij maak ik ook een heerlijke kaassaus. Witlofschotel met ham en kaassaus dus.
Witlofschotels met ham en kaas heb ik inmiddels in vele variaties gedeeld, maar nog nooit eentje met een kaassaus. Nadat ik de spruitjesschotel had gemaakt bedacht ik me dat deze kaassaus het ook goed zou doen in combinatie met witlof. Witlof en kaas is wat mij betreft namelijk een hele goede match.
De witlofschotel bevat eerst een laagje aardappelpuree. Hierboven verdelen we een laagje kaassaus, dan witlof gerold in ham met daarom nog wat van de kaassaus én een laagje geraspte kaas. Het resultaat is een heerlijke en smeuïge ovenschotel. Echt smullen!
Witlof uitlekken
Waar ik de meeste vragen over kreeg bij de video was hoe ik de witlof liet uitlekken, omdat velen bij het maken van witlof met ham en kaas uit de oven last hebben van te veel vocht in de schotel. Dit is hoe ik het doe en waarbij er bijna geen vocht vrij komt uit de witlof:
- Kook de gehalveerde witlofstronkjes 15 minuten voor
- Haal de witlof hierna uit het water en laat het op zijn kop in een vergiet uitlekken en afkoelen
- Als de witlof is afgekoeld knijp je het vocht eruit
- Hierna rol je dit witlof in de ham en verwerk je het in de schotel.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witlofschotel met ham en kaassaus
Stap 1
Kook de aardappelen en gehalveerde stronken witlof gaar in een pan met water.Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.Stap 3
Verwarm 20 gram boter in een pannetje. Doe de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 4
Haal de witlof uit de pan en laat dit uitlekken. Zet eventueel even op zijn kop in een vergiet. Laat de witlof zo even afkoelen en knijp hierna het overige vocht uit de stronken witlof.Stap 5
Stamp de aardappelen fijn, met een klontje boter. Voeg hierbij de mosterd en breng op smaak met zout en peper.Stap 6
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Verdeel hierover een laagje van de kaassaus. Rol de uitgelekte witlof in plakjes ham en verdeel deze over de ovenschaal. Verdeel hierover nog een beetje kaassaus en bestrooi met geraspte kaas.Stap 7
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven. Serveer de schotel hierna direct.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witlofschotel met ham en kaassaus
Stap 1
Kook de aardappelen en gehalveerde stronken witlof gaar in een pan met water.Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.Stap 3
Verwarm 20 gram boter in een pannetje. Doe de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 4
Haal de witlof uit de pan en laat dit uitlekken. Zet eventueel even op zijn kop in een vergiet. Laat de witlof zo even afkoelen en knijp hierna het overige vocht uit de stronken witlof.Stap 5
Stamp de aardappelen fijn, met een klontje boter. Voeg hierbij de mosterd en breng op smaak met zout en peper.Stap 6
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Verdeel hierover een laagje van de kaassaus. Rol de uitgelekte witlof in plakjes ham en verdeel deze over de ovenschaal. Verdeel hierover nog een beetje kaassaus en bestrooi met geraspte kaas.Stap 7
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven. Serveer de schotel hierna direct.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.