Witte bonen in tomatensaus met gehaktballetjes
Vandaag deel ik een gerecht waar ik vroeger gek op was: witte bonen in tomatensaus. Al moet ik bekennen dat ik er inmiddels niet zo gek meer op ben. Voor een artikel op Culy over gerechten met een herinnering (klik hier om dit te lezen) was ik opzoek naar gerechten...Witte bonen in tomatensaus met gehaktballetjes
Bewaren
Vandaag deel ik een gerecht waar ik vroeger gek op was: witte bonen in tomatensaus. Al moet ik bekennen dat ik er inmiddels niet zo gek meer op ben.
Voor een artikel op Culy over gerechten met een herinnering (klik hier om dit te lezen) was ik opzoek naar gerechten van vroeger. En wat ik vroeger dus écht lekker vond waren witte bonen met gehaktballen in tomatensaus. Ik zocht een foto van het gerecht voor bij het artikel, maar kon niet vinden wat ik zocht. Daarom besloot ik het zelf weer een keer te maken zodat ik het kon eten, én meteen een foto kon schieten. Win-win!
Ik heb al zeker 10 (of misschien zelfs al 15 jaar) geen witte bonen meer gegeten. Ik vond het lekker om het weer een keer te eten, maar denk niet dat ik dit weer regelmatig ga eten 😉
De krombekken kwamen uit de grote moestuin van mijn opa. Deze zette mijn moeder de avond van te voren in de week en werden gekookt in de snelkookpan. Natuurlijk hoorde daar ook gehaktballetjes in tomatensaus bij. Mijn moeder gebruikte deze uit blik, ik maak ze nu zelf. Het gerecht werd vroeger royaal bestrooid met suiker. En daarbij aten we augurk en de dare devils (waar ik er verrassend genoeg ook een van was) ook zure haring.
Zijn er gerechten die jullie vroeger heel erg lekker vonden maar nu nooit meer eten?
Witten bonen in tomatensaus met gehaktballetjes
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witte bonen in tomatensaus met gehaktballetjes
Stap 1
Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit dit in een koekenpan aan. Voeg de witte wijnazijn en tomatenpuree toe samen met de tomatenblokjes, basterdsuiker en paprikapoeder. Laat dit 20 minuten sudderen. Pureer de tomatensaus met een staafmixer of blender. Breng op smaak met zout en peper.Stap 2
Meng het gehakt met de paneermeel en de gehaktkruiden en draai er balletjes van ter grootte van kleine pingpongballetjes. Verwarm de gehaktballetjes in de saus, na ongeveer 15 minuten zijn ze gaar.Stap 3
Verwarm de witte bonen in een pannetje.Stap 4
Serveer de witte bonen met de gehaktballetjes in tomatensaus, suiker en stukjes augurk. Ook lekker met zure haring er bij.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witte bonen in tomatensaus met gehaktballetjes
Stap 1
Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit dit in een koekenpan aan. Voeg de witte wijnazijn en tomatenpuree toe samen met de tomatenblokjes, basterdsuiker en paprikapoeder. Laat dit 20 minuten sudderen. Pureer de tomatensaus met een staafmixer of blender. Breng op smaak met zout en peper.Stap 2
Meng het gehakt met de paneermeel en de gehaktkruiden en draai er balletjes van ter grootte van kleine pingpongballetjes. Verwarm de gehaktballetjes in de saus, na ongeveer 15 minuten zijn ze gaar.Stap 3
Verwarm de witte bonen in een pannetje.Stap 4
Serveer de witte bonen met de gehaktballetjes in tomatensaus, suiker en stukjes augurk. Ook lekker met zure haring er bij.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
3 reacties
william
Dat is weer een lange tijd geleden , witte bonen in tomatensaus ...wel uit pot. Staat op de menulijst voor deze week. !!
Conja
Jaaa, boerenkool was mijn favoriet... Maar nu eet ik het liever niet meer (tenzij met een twist).
Marja
Oh dit ga ik proberen! Ik heb zeker ook in geen 15 jaar witte bonen in tomatensaus gegeten. En toen ik pas getrouwd was, 37 jaar geleden, aten we het zeker 2x per week! Zo lekker vonden we dat. En dat werd minder en minder tot we het helemaal niet meer aten. Nou dat is zeker al 15 jaar als het niet nog langer is. Ik ga dit, zelfgemaakt, zeker eens proberen. Wij aten het idd toen ook kant en klaar uit blik of pot. Vers lijkt me zo wie zo al lekkerder. Bedankt voor de trip langs "memory lane"! Groetjes en een knuffel voor Fem. Marja. ????????