Zalmcocktail
Zalmcocktail. Zo klassiek, ouderwets en zo simpel dat het misschien niet eens blogwaardig is. Bij ons thuis kwam dit ieder jaar met kerst weer tevoorschijn. Én we vonden het super lekker, het was een ware traktatie. Mijn moeder maakt namelijk de allerlekkerste whiskeysaus die je kan bedenken. Verder hield ze...Zalmcocktail
Bewaren
Zalmcocktail. Zo klassiek, ouderwets en zo simpel dat het misschien niet eens blogwaardig is. Bij ons thuis kwam dit ieder jaar met kerst weer tevoorschijn. Én we vonden het super lekker, het was een ware traktatie. Mijn moeder maakt namelijk de allerlekkerste whiskeysaus die je kan bedenken. Verder hield ze de cocktail vrij sober oftewel verder ging er bijna niets doorheen omdat wij bijna niets lustten.
Voor dit recept heb ik mijn moeders whiskeysaus-recept ontfutseld. Daar heb ik een paar extra ingrediënten aan toegevoegd om het net iets meer aan te kleden. Tadaa, mijn simpele versie.
Serveer dit recept als voorgerecht of als amuse met de feestdagen.
Zalmcocktail
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze zalmcocktail
Stap 1
Open de blikjes zalm, giet ze af en verwijder de graatjes. Snijd de gegrilde paprika en repen augurk fijn.Stap 2
Snijd de ijsbergsla fijn.Stap 3
Meng de zalm met peper, zout, paprika en augurk (houd een beetje van de paprika en augurk apart voor de garnering).Stap 4
Meng de Zaanse mayonaise met yoghurt en whiskey naar smaak.Stap 5
Schep een beetje van het zalmmengsel in een glaasje. Verdeel hier een laagje ijsbergsla op. Schep hier weer een laagje zalm op en giet hierover de whiskeysaus.Stap 6
Garneer het glaasje met fijngesneden gegrilde paprika en augurk.Tip: je kunt de paprika zelf grillen, maar dit wordt ook in potten verkocht. Dit staat in de supermarkt vaak bij de augurken in het schap.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze zalmcocktail
Stap 1
Open de blikjes zalm, giet ze af en verwijder de graatjes. Snijd de gegrilde paprika en repen augurk fijn.Stap 2
Snijd de ijsbergsla fijn.Stap 3
Meng de zalm met peper, zout, paprika en augurk (houd een beetje van de paprika en augurk apart voor de garnering).Stap 4
Meng de Zaanse mayonaise met yoghurt en whiskey naar smaak.Stap 5
Schep een beetje van het zalmmengsel in een glaasje. Verdeel hier een laagje ijsbergsla op. Schep hier weer een laagje zalm op en giet hierover de whiskeysaus.Stap 6
Garneer het glaasje met fijngesneden gegrilde paprika en augurk.Tip: je kunt de paprika zelf grillen, maar dit wordt ook in potten verkocht. Dit staat in de supermarkt vaak bij de augurken in het schap.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
7 reacties
Monica
Viel erg goed in de smaak
Nico
Sinds mensheugenis hoort er in dit recept een blaadje kropsla , en misschien ook leuker om het in een cocktailglas te serveren , staat leuker.
Tanja
Jummie, kerstmis heeft niet genoeg dagen om al het lekkers wat je plaatst te maken :-) Maar ik sla de recepten op en maak gewoon een paar feestdagen erbij! :D Mijn gasten, manlief en drie volwassen dochters zijn, net zo als ik, dol op vis! Op bijna alles eigenlijk :-)
petra
Je vernoemd in het recept niet waar de ketchup gebruikt wordt.
Sanne van Veghel
Kun je in plaats van blikjes zalm ook gerookte zalm gebruiken?
Nathalie
Voor hoeveel personen is dit recept?
Brenda Kookt
Hoi Sanne, dat kan zeker. Kijk in dat geval ook eens bij de zalmtartaar: https://brendakookt.nl/2013/07/22/zalmtartaartje-met-limoen/