Bolognesesaus!
Bewaren
Dit recept is een van de eerste recepten op het blog. En dit is de eerste pastasaus die ik (inmiddels alweer jaren geleden) helemaal zelf maakte. Een mijlpaal, en een extra lekkere bolognesesaus.
Eigenlijk is het maken van deze pastasaus heel simpel. In fases “gooi” je ingrediënten in de pan, af en toe roer je wat… en op een gegeven moment is het klaar en kun je genieten van een heerlijke bolognesesaus
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bolognesesaus!
Stap 1
Pel en snipper de ui. Schraap de wortel, borstel de champignons en was de paprika.
Stap 2
Snijd de wortel en paprika in stukjes en de champignons in plakjes. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Stap 3
Pers de knoflook en snijd het pepertje fijn (ik heb geen zaadjes gebruikt).Stap 4
Verhit de boter in een pan (wok) en bak de ui, knoflook en peper even aan.
Stap 5
Voeg het gehakt toe, roerbak dit circa 4 minuten rul.
Stap 6
Voeg de tijm, wortel en tomaat toe en bak dit even mee.
Stap 7
Schenk de wijn bij het gehaktmengsel. Laat de vloeistof op hoog vuur al roerende inkoken tot het vocht vrijwel verdampt is (bij mij lukte dit niet helemaal).
Stap 8
Voeg de tomatenpuree, bouillon en zout naar smaak toe.
Stap 9
Breng de saus op hoog vuur aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer dit af en toe door.Stap 10
Voeg de champignons en paprika bij de saus en laat dit nog 10 minuten pruttelen.Stap 11
Roer de slagroom door de gehaktsaus, verwarm de saus al roerende.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bolognesesaus!
Stap 1
Pel en snipper de ui. Schraap de wortel, borstel de champignons en was de paprika.
Stap 2
Snijd de wortel en paprika in stukjes en de champignons in plakjes. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Stap 3
Pers de knoflook en snijd het pepertje fijn (ik heb geen zaadjes gebruikt).Stap 4
Verhit de boter in een pan (wok) en bak de ui, knoflook en peper even aan.
Stap 5
Voeg het gehakt toe, roerbak dit circa 4 minuten rul.
Stap 6
Voeg de tijm, wortel en tomaat toe en bak dit even mee.
Stap 7
Schenk de wijn bij het gehaktmengsel. Laat de vloeistof op hoog vuur al roerende inkoken tot het vocht vrijwel verdampt is (bij mij lukte dit niet helemaal).
Stap 8
Voeg de tomatenpuree, bouillon en zout naar smaak toe.
Stap 9
Breng de saus op hoog vuur aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer dit af en toe door.Stap 10
Voeg de champignons en paprika bij de saus en laat dit nog 10 minuten pruttelen.Stap 11
Roer de slagroom door de gehaktsaus, verwarm de saus al roerende.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
22 reacties
Jeanine
Wat een heerlijk recept, ook de kinderen vonden het heerlijk. Ik was de room vergeten, dus dat moeten we nog eens proberen. Ik ben benieuwd wanneer de nootmuskaat in de pan moet.
Joop
Dag Brenda, We gebruiken regelmatig jou leuke recepten , deze is vanavond super gelukt en was erg lekker.
Debby
Hoi Brenda, Ik zie nootmuskaat in het ingrediëntenlijstje staan, maar dat komt niet terug in het recept. Is het lekker om dat toe te voegen, en zo ja, hoeveel en wanneer? Alvast bedankt!
Marleen
Zalig deze gauwe ouwe........ zojuist ontdekt en schoon op!
Jorrin
Extra tip, laat m langer doorkoken, 2 tot wel 8 uur (zoals eigenlijk hoort bij een authentieke bolognese), wordt ie nog veel lekkerder van.
Marisa
Hoi Brenda, Ik heb sinds kort je site ontdekt, wat een geweldige recepten. Ik heb drie kleine kinderen en ze vinden alles wat ik van jouw site maak lekker! (dit zegt wat ;-)) Kan ik in dit recept de wijn gewoon weglaten of vervangen voor iets anders? Groetjes Marisa
Marja
Wat een ontzettend leuke illustratie! Ik heb er ook een paar in het Engels van Jamie Oliver. Die zijn in dezelfde stijl. Zo grappig om op die manier het recept te volgen. Ik houd enorm van zulke dingen en zou als het gratis was, mijn keuken volhangen met zulke prenten. Echt wel. Ik vind ze zò leuk. Ik ga proberen om hem uit te printen en kijken of het dan nog leesbaar is. Bedankt voor dit enorm leuke recept! Groetjes en een knuffeltje voor Fem. ???????
Marcel
Hoeveel tijm moet ik gebruiken voor deze saus ? Hoor het graag , wil het vanavond maken
Brenda Kookt
Hi Marcel, ongeveer een theelepel gedroogde tijm. Ik heb het zojuist aangevuld in het recept. Eet smakelijk vanavond :)
Debbie
Hallo, Ik heb zojuist deze saus gemaakt. Maar is dit ook in te vriezen? Vond het behoorlijk wat werk (dubbel portie). Vandaar deze vraag. Hij is overigens wel heeel erg lekker :D
Priscilla
Goeiedag! Ik heb dit recept een tijdje terug gemaakt en hij was heerlijk! Ik had alleen courgette toegevoegd i.p.v. wortel (hier hou ik niet zo van) en volgens mij had ik geen slagroom gebruikt. Ik weet ook niet meer of ik dat had vervangen voor iets anders of gewoon compleet heb weggelaten... Heb jij daar eventueel een alternatief voor? Misschien crème fraîche? Bedankt, en je hebt echt heerlijke recepten hier staan!
Aniek
Beste bolognesesaus EVER! Ik heb nog nooit geweten dat ik zo lekker kon koken! :)
Brenda Kookt
Dit is de leukste reactie op mijn blog, EVER! :)
Maritam
Hoi Brenda, Die saus ziet er super lekker uit, en wat denk je....? Hij staat nu te pruttelen en ruikt voortreffelijk, benieuw of hij ook zo lekker smaakt en of de heren hier in huis het ook vinden. Heb nu al trek...
M.Michels
Ik maak hem met wat vers spek erin en bleekselderij ! Smaak versterken! En de volgende dag is hij nóg lekkerder. Ook kun je hem uitstekend invriezen !
yvon
Super lekker, al meerdere malen gemaakt! Bedankt!
Friday Five: 5 keer pasta!! « Brenda Kookt!
[...] Pasta Bolognese Ik begin met een pasta met heerlijke zelfgemaakte bolognesesaus. Deze blijft altijd lekker! [...]
brendakookt
'@ Wilma: bedankt voor de tip! (neem het mee voor de keer dat ik zelf pasta ga maken) @ Nienke: bedankt voor het compliment en de tips! De kaneel ga ik de volgende keer doen! (ben benieuwd naar het effect ;-)) En basilicum is inderdaad ook heerlijk! Leuk dat je zo enthousiast bent! Ik hoop dat je saus goed gelukt is! (al twijfel ik daar uiteraard niet aan!)
Nienke
Ha Brenda.. ziet er heerlijk uit joh! Eerlijk gezegd maak ik niets uit pakjes dus echt schokkend is je gedachte niet voor mij. Ik mis nog wel de kruiden ;-) De beste tip die ik ooit kreeg is om twee eetlepels kaneel aan de saus toe te voegen (geheim van de italiaanse kok..) en als de saus klaar is verse basilicum toe te voegen.. Mjam.. drie keer raden wat wij vanavond gaan eten! Je bent zo inspirerend!
kookgekwilma
Brenda, zelf pasta maken is niet zo moeilijk, wel heel lekker. Gebruik wel Semola di Grano Duro van De Cecco ipv gewone bloem, hoewel dat ook kan hoor. Succes!