Ga naar de inhoud

Tunesische Couscous

  Een recept voor Tunesische Couscous op een blog van iemand die nog nooit in Tunesië is geweest. Je vraagt je misschien af hoe dat zo komt? Nou, ik hoorde van onze reisadviseur dat ze laatst de lekkerste couscous ooit heeft gegeten in Tunesië. Deze couscous zou ze graag thuis ook nog eens kunnen maken.
Delen op

Tunesische Couscous

Tunesische couscous txt

 

Een recept voor Tunesische Couscous op een blog van iemand die nog nooit in Tunesië is geweest. Je vraagt je misschien af hoe dat zo komt? Nou, ik hoorde van onze reisadviseur dat ze laatst de lekkerste couscous ooit heeft gegeten in Tunesië. Deze couscous zou ze graag thuis ook nog eens kunnen maken. Daarom ging ik opzoek naar een recept voor Tunesische couscous.

De couscous heb ik in bouillon met groenten laten wellen omdat ik niet zoveel tijd had. Als je couscous stoomt wordt het echter nog zachter en ook groter qua volume. Het lijkt dan meer op de couscous die ze in Tunesië serveren.

Ga bij het stomen als volgt te werk: Wel de couscous eerst even in koud water (100 ml water op 100 gram couscous). Giet de couscous af en maak de couscous los met een vork. Stoom de couscous   door het 20 minuten in een zeef in een pan met heet water (of bijvoorbeeld bouillon) te hangen.  De couscous mag het water/kookvocht niet raken. Dek de pan af met een theedoek.
Maak de couscous na de eerste stoombeurt los in een schaal en schenk er een kop van het kookvocht over. Laat dit weer even staan en maak de couscous los. Hierna stoom je de couscous nogmaals 20 minuten.

In Tunesië eten ze couscous vaak met lamsvlees of merquez worstjes. Aan dit recept heb ik gehaktballetjes toegevoegd. Als je geen vlees eet kun je de gehaktballetjes weglaten.

Tunesische couscous 2

Tunesische Couscous

Ingrediënten voor 6-8 personen:

  • wortel
  • courgette
  • rode ui
  • rode en gele paprika
  • 5 champignons
  • 950 ml groentebouillon
  • ½ theelepel gerookte zoete paprikapoeder
  • ¼ theelepel gemalen kardemom
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel gemalen koriander
  • 1 blik kikkererwten (450 gram)
  • 2 tomaten
  • 350 gram couscous

Voor de gehaktballetjes:

  • 400 gram gehakt
  • 3 eetlepels paneermeel of 2 verkruimelde beschuitjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree of ketchup
  • 2 theelepels Ras al Hanout (kruiden)

Voor de garnering:

  • Parmezaanse kaas
  • paprikapoeder
  • geroosterde pijnboompitjes

Bereiding:

Kneed het gehakt met paneermeel (of beschuit), tomatenpuree en ras al hanout door elkaar. Maak hier mooie ronde balletjes van, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met olijfolie op matig vuur gaar.

Snijd de courgette, wortel, ui en paprika’s in gelijke blokjes (ongeveer 1 bij 1 cm) en de champignons en tomaten in plakjes.

Bak de ui, courgette en wortel aan in een (kook)pan met olie. Roer dit af en toe door tot de ui zacht en glanzend begint te worden. Roer hierna de paprika en champignons erdoor. Bak dit een paar minuutjes mee.

Schenk de groentebouillon bij de groenten. Voeg de paprikapoeder, kardemom en koriander erbij. Breng dit aan de kook en zet het vuur laag. Roer de tomatenplakjes en kikkererwten erdoor. Voeg de couscous langzaam aan bij het mengsel en roer dit goed door. Haal de pan van het vuur, laat dit met deksel op de pan 5 minuten staan. Roer de couscous hierna met een vork door.

Serveer de couscous op kamertemperatuur, met de gehaktballetjes, geraspte Parmezaan, paprikapoeder en geroosterde pijnboompitjes.

Gebaseerd op een recept van AllRecipes

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten

9 reacties

Marleen

Mmmm...leuk recept zeg! In plaats van gehaktballetjes kun je falafel toevoegen.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Goed idee!

Wahid

Ziet er superheerlijk uit, alleen Tunesische couscous? Dacht het niet :-)

Laat een bericht achter

Merijn

Vandaag deze gemaakt. De quick en easy versie weliswaar. Ik had niet zoveel tijd. Worstjes had ik gekocht. Wortel weggelaten. Ook al dat gestoom van de couscous had ik geen tijd voor. Sorry. Het leek me nl wel erg lekker. Wat overbleef was: groenten gebakken boulion gemaakt, die bij de groente, en daarna de couscous erbij. Wel minder boulion gebruikt. Het was toch erg lekker. Ik ben blij dat ik je blog gevonden heb.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Klinkt als een heerlijke snelle versie Merijn! :)

Rosie

Hmm dit klinkt echt heerlijk! Ik at eerst nooit couscous, heb het nu echt een beetje ontdekt en wissel er lekker mee af. Dit lijkt me ook echt een fijn recept, dankjewel voor het delen! Liefs van Rosie

Laat een bericht achter

Marja

Dat klinkt erg lekker! Heb het nog nooit gegeten maar het lijkt me op deze manier heerlijk! Ik kopiëren voor mijn map in mijn keuken. Recepten die ik ooit nog maken wil! Hij is al aardig dik! Nog een fijne dag verder,groetjes Brenda!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Zeker een keer proberen, ik vond het erg lekker. Al ben ik nog nooit in Tunesië geweest ;-)

Sabine

Oh wauw, dit ziet er lekker uit! Ik ben helemaal niet zo'n fan van couscous, maar op deze manier lijkt het me wel erg lekker. Ik sla 'm op :)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op