Spruitjes zijn niet mijn favoriete wintergroenten, toch kan ik het niet laten een paar keer per jaar een netje spruitjes mee te nemen. Je kunt namelijk zeker iets lekkers maken van oer Hollandse spruitjes. Wist je trouwens dat spruiten (brussel sprouts genoemd) in Amerika ontzettend populair zijn? Ze eten het zelfs in salades en op een pizza. In New York kun je in veel restaurants ook spruiten bestellen als bijgerecht.
Omdat ik in New York spruiten was tegengekomen besloot ik weer eens een netje mee te nemen en ermee aan de slag te gaan. Het werd een hartige taart. Een hartige taart die ideaal is voor de winter.
Spruitjestaart
Bereidingstijd 60 minuten
Ingrediënten:
- 900 tot 1000 gram spruitjes
- 125 gram champignons
- 1 ui
- 250 gram spekjes
- 6 plakjes hartige taartdeeg
- Peper en zout
- 5 eieren
- 50 gram bloem
- 2 eetlepels crème fraîche
- 2 theelepels tijm
- 1 theelepel kerriepoeder
Bereiding:
Snijd de uiteinden van de spruitjes en verwijder de lelijke blaadjes. Was de spruitjes en kook ze hierna 10 minuten voor.
Snijd de ui in halve ringen en de champignons in plakjes. Bak dit in een koekenpan aan. Leg de gebakken ui en champignons even apart en bak de spekjes uit.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Meng de eieren met bloem, crème fraîche, peper en zout en breng dit mengsel op smaak met kerrie, tijm, peper en zout. Meng de spruitjes, spekjes en groenten door het ei-mengsel. Vet een quiche of taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Zorg ervoor dat het deeg goed aan elkaar zit. Giet het spruitjesmengsel op het deeg en bak dit 30 minuten in de oven.