Snack: Spicy Geroosterde Kikkererwten

Spicy_geroosterde_kikkererwten_txt

Vorige week ging ik naar de bioscoop, en als ik aan de bios denk dan denk ik ook meteen aan chips, popcorn en M&M’s.  Maar dat was deze keer in verband met de detox natuurlijk niet de bedoeling. Aangezien ik veel knagende mensen om mijn heen verwachtte besloot ik mezelf in te dekken en ook iets te knabbelen klaar te maken. Het werden spicy geroosterde kikkererwten.

De geroosterde kikkererwten zie ik als een soort semi-knapperige borrelnootjes, maar dan zonder de noten. Omdat ik wel van pittig houd heb ik een beetje pittige kruiden gekozen om de kikkererwten op smaak te brengen. Hier kun je natuurlijk lekker mee variëren zodat je het aanpast aan jouw smaak. De geroosterde kikkererwten zijn niet alleen lekker als snack maar kunnen ook als croutons door de salade worden verwerkt en ze zijn ook lekker in de knolselderijsoep.

Spicy_geroosterde_kikkererwten_02

Spicy Geroosterde Kikkererwten

Bereidingstijd 5 minuten plus 30 minuten om de kikkererwten te roosteren

Ingrediënten:

 • 400 gram kikkererwten in blik of pot
 • 1 eetlepel olijfolie
 • sap van een halve limoen
 • 1/2 theelepel korianderpoeder
 • 1/2 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1/2 theelepel chilipoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200ºC en bedek een bakplaat met bakpapier.

Spoel de kikkererwten af, laat ze uitlekken en dep ze droog. Meng in een kom de kikkererwten met olijfolie, limoensap en kruiden. Meng dit goed door elkaar en zorg ervoor dat de kikkererwten goed bedekt zijn met een laagje kruiden. Spreid de kikkererwten over het bakpapier en bak dit 30 minuten in de oven tot ze knapperig zijn (schep de erwten tussendoor een keer om). Zijn de kikkererwten nog niet knapperig, bak ze dan iets langer (bij mij was dit wel nodig) . Bewaar de spicy erwtjes in een afgesloten trommeltje.

Tips:

 • geroosterde kikkererwten zijn niet alleen lekker als snack maar kunnen ook als croutons door de salade worden verwerkt, en ook in de soep.
 • bewaar de geroosterde kikkererwten in een afgesloten trommeltje, ze worden wel iets minder knapperig als je ze niet meteen op eet.

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
18 comments
 1. Ik ben ook die hard fan van deze lekkernij :)
  Ik hou er vooral van als ze net-niet super crunchy zijn maar binnenin nog een tikje zacht… en dan eten als ze nog een beetje warm zijn. Soooo good.

  Om ze perfect te krijgen zoals ik ze graag heb doe ik:
  Oven eerst op 200 graden, daar de kikkererwten in (op een bakplaat bedenkt met alluminumfolie), zonder dat er al iets op zit qua olie of kruiding. Dit 20 min.
  Na de 20 min haal ik ze er even uit, giet ik ze over in een kommetje met daarin 2 tl olijolie, naar smaak zout, peper, chili, paprikapoeder.Even goed mengen zodat ze allemaal goed gecoat zijn en dan terug de oven in. Nog eens 20 min maar dan op 175 (of op 200 als je ze echt wat harder wil).

  Heeeerlijk.

  1. Wat vreemd. Heb je ze gewoon op 200 graden gedaan? Ik heb die van mij de tweede keer zelfs nog langer geroosterd, ook hier ontplofte ze niet.
   Had je gedroogde kikkererwten of uit blik?

   1. Hola Brenda, nou, ik ben eruit!
    De reden dat de eerste twee pogingen alleen maar “poppen” en “ontploffingen” leidde, komt volgens mij door het vliesje. Heb het zojuist weer geprobeerd, maar wanneer je hier kikkererwten koopt (Spanje) uit blik of pot en je wast ze, zit er zo’n dun vliesje omheen. Heb al die vliesje eraf gehaald deze keer (wel ‘n rot klus trouwens) en nu heerlijke knapperige kikkererwten als snack, ‘t eindelijk gelukt!

    Maar, hoe is dat bij jullie dan, daar zit toch ook nog steeds dat dof transparante vliesje omheen wanneer het uit blik komt? Halen jullie dat er ook eerst af? Want dat veroorzaakte die ontploffingtjes dus, naar het bleek.

    Hoe dan ook, eindelijk gelukt! Maar wel gedoe….

    Groeten uit een heel warm Spanje, Marijke

    1. Hi Marijke, wat goed dat je de oorzaak hebt gevonden! Lijkt me een heel werk om de vliesjes er af te krijgen.
     Volgens mij zitten er bij ons geen vliesjes om de kikkererwten. Ik heb gister toevallig iets met kikkererwten gemaakt en toen zaten er ook geen vliesjes omheen.
     Ik ga het even in de gaten houden de volgende keer als ik kikkererwten gebruik. Groetjes, Brenda

     1. Ja hoor, bij ons zitten ook vliesjes om de kikkererwten. Je krijgt de meest lekkere en romige hummus door na het koken eerst de vliesjes eraf te halen. Wel even een werkje, maar zeker de moeite waard. vrgr Maya

  1. Hallo Brenda, gewoon voorgekookt uit een pot (niet blik, maar dat lijkt me hetzelfde, toch?) Misschien lag het aan de oven stand, inderdaad 0′ 200 graden, maar misschien kan ik beter voor alleen de gril kiezen? Ga het zeker nog ‘ns proberen! Dankje

 2. Hoi,
  Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je ze dan eerst een nacht weken en koken en dan roosteren?
  Of alleen weken en en dan roosteren?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk