Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Snack: Spicy Geroosterde Kikkererwten

Spicy_geroosterde_kikkererwten_txt

Vorige week ging ik naar de bioscoop, en als ik aan de bios denk dan denk ik ook meteen aan chips, popcorn en M&M’s.  Maar dat was deze keer in verband met de detox natuurlijk niet de bedoeling. Aangezien ik veel knagende mensen om mijn heen verwachtte besloot ik mezelf in te dekken en ook iets te knabbelen klaar te maken. Het werden spicy geroosterde kikkererwten.

De geroosterde kikkererwten zie ik als een soort semi-knapperige borrelnootjes, maar dan zonder de noten. Omdat ik wel van pittig houd heb ik een beetje pittige kruiden gekozen om de kikkererwten op smaak te brengen. Hier kun je natuurlijk lekker mee variëren zodat je het aanpast aan jouw smaak. De geroosterde kikkererwten zijn niet alleen lekker als snack maar kunnen ook als croutons door de salade worden verwerkt en ze zijn ook lekker in de knolselderijsoep.

Spicy_geroosterde_kikkererwten_02

Spicy Geroosterde Kikkererwten

Bereidingstijd 5 minuten plus 30 minuten om de kikkererwten te roosteren

Ingrediënten:

 • 400 gram kikkererwten in blik of pot
 • 1 eetlepel olijfolie
 • sap van een halve limoen
 • 1/2 theelepel korianderpoeder
 • 1/2 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1/2 theelepel chilipoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200ºC en bedek een bakplaat met bakpapier.

Spoel de kikkererwten af, laat ze uitlekken en dep ze droog. Meng in een kom de kikkererwten met olijfolie, limoensap en kruiden. Meng dit goed door elkaar en zorg ervoor dat de kikkererwten goed bedekt zijn met een laagje kruiden. Spreid de kikkererwten over het bakpapier en bak dit 30 minuten in de oven tot ze knapperig zijn (schep de erwten tussendoor een keer om). Zijn de kikkererwten nog niet knapperig, bak ze dan iets langer (bij mij was dit wel nodig) . Bewaar de spicy erwtjes in een afgesloten trommeltje.

Tips:

 • geroosterde kikkererwten zijn niet alleen lekker als snack maar kunnen ook als croutons door de salade worden verwerkt, en ook in de soep.
 • bewaar de geroosterde kikkererwten in een afgesloten trommeltje, ze worden wel iets minder knapperig als je ze niet meteen op eet.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

18 Reacties

 1. Ina 21 februari 2014 om 08:12

  Dit lijkt me lekker kruidig! Maar omdat mijn oven kapot is, ga ik ze proberen op het vuur te bakken. Dat moet toch mogelijk zijn?

  1. Brenda Kookt 21 februari 2014 om 14:23

   Ja, dat zou moeten kunnen. Het duurt dan wel iets langer voor de erwtjes lekker knapperig zijn. Succes! (en eet smakelijk)

 2. LNNK 21 februari 2014 om 12:22

  Ik heb dit al vaker gemaakt en vind het heerlijk. Jouw kruidencombinatie lijkt me erg lekker dus die ga ik ook eens proberen.

  1. Brenda Kookt 21 februari 2014 om 14:22

   Wat goed zeg, welke kruiden gebruik je meestal om de kikkererwten op smaak te brengen? Misschien kan ik jou combi ook eens proberen :)

 3. astrid 21 februari 2014 om 14:12

  Ha Brenda,
  Denk dat ik dit deze week maar eens ga proberen, goede tip om wat minder chips te eten:)

 4. Nathalie 21 februari 2014 om 17:42

  Ik ben ook die hard fan van deze lekkernij :)
  Ik hou er vooral van als ze net-niet super crunchy zijn maar binnenin nog een tikje zacht… en dan eten als ze nog een beetje warm zijn. Soooo good.

  Om ze perfect te krijgen zoals ik ze graag heb doe ik:
  Oven eerst op 200 graden, daar de kikkererwten in (op een bakplaat bedenkt met alluminumfolie), zonder dat er al iets op zit qua olie of kruiding. Dit 20 min.
  Na de 20 min haal ik ze er even uit, giet ik ze over in een kommetje met daarin 2 tl olijolie, naar smaak zout, peper, chili, paprikapoeder.Even goed mengen zodat ze allemaal goed gecoat zijn en dan terug de oven in. Nog eens 20 min maar dan op 175 (of op 200 als je ze echt wat harder wil).

  Heeeerlijk.

 5. Marijke 24 april 2014 om 19:01

  Heerlijk recept, ben dol op kikkererwten en op spicy, maar bij mij “poppen” of “ontploffen” sommige na 20 minuten, wat doe ik fout?

  1. Brenda Kookt 27 april 2014 om 20:41

   Wat vreemd. Heb je ze gewoon op 200 graden gedaan? Ik heb die van mij de tweede keer zelfs nog langer geroosterd, ook hier ontplofte ze niet.
   Had je gedroogde kikkererwten of uit blik?

   1. Marijke 29 juli 2014 om 19:56

    Hola Brenda, nou, ik ben eruit!
    De reden dat de eerste twee pogingen alleen maar “poppen” en “ontploffingen” leidde, komt volgens mij door het vliesje. Heb het zojuist weer geprobeerd, maar wanneer je hier kikkererwten koopt (Spanje) uit blik of pot en je wast ze, zit er zo’n dun vliesje omheen. Heb al die vliesje eraf gehaald deze keer (wel ‘n rot klus trouwens) en nu heerlijke knapperige kikkererwten als snack, ‘t eindelijk gelukt!

    Maar, hoe is dat bij jullie dan, daar zit toch ook nog steeds dat dof transparante vliesje omheen wanneer het uit blik komt? Halen jullie dat er ook eerst af? Want dat veroorzaakte die ontploffingtjes dus, naar het bleek.

    Hoe dan ook, eindelijk gelukt! Maar wel gedoe….

    Groeten uit een heel warm Spanje, Marijke

    1. Brenda Kookt 30 juli 2014 om 09:21

     Hi Marijke, wat goed dat je de oorzaak hebt gevonden! Lijkt me een heel werk om de vliesjes er af te krijgen.
     Volgens mij zitten er bij ons geen vliesjes om de kikkererwten. Ik heb gister toevallig iets met kikkererwten gemaakt en toen zaten er ook geen vliesjes omheen.
     Ik ga het even in de gaten houden de volgende keer als ik kikkererwten gebruik. Groetjes, Brenda

     1. Maya 30 augustus 2016 om 19:24

      Ja hoor, bij ons zitten ook vliesjes om de kikkererwten. Je krijgt de meest lekkere en romige hummus door na het koken eerst de vliesjes eraf te halen. Wel even een werkje, maar zeker de moeite waard. vrgr Maya

 6. Chantal 8 mei 2014 om 12:58

  Lekker, Had een soortgelijk idee! Ga ze vanmiddag maken als snack en voor door de salade vanavond!

  1. Brenda Kookt 8 mei 2014 om 14:35

   Wat leuk Chantal, door de salade zijn ze ook heerlijk. En ook door de soep ;)

  2. Marijke 11 mei 2014 om 22:08

   Hallo Brenda, gewoon voorgekookt uit een pot (niet blik, maar dat lijkt me hetzelfde, toch?) Misschien lag het aan de oven stand, inderdaad 0′ 200 graden, maar misschien kan ik beter voor alleen de gril kiezen? Ga het zeker nog ‘ns proberen! Dankje

 7. Brigitte 13 mei 2014 om 22:11

  Hoi,
  Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je ze dan eerst een nacht weken en koken en dan roosteren?
  Of alleen weken en en dan roosteren?

  1. Brenda Kookt 14 mei 2014 om 08:51

   Gedroogde kikkererwten moet je eerst weken en daarna koken. Na het koken kun je ze roosteren.

 8. Anke 9 mei 2016 om 03:17

  Kan je ze maken in de microgolfoven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *