Ready? Set. Detox!

Detox_collage_01

Al enige tijd was ik van plan om eens (of ooit) een detox te volgen en nu heb ik besloten het gewoon te doen. En ik begin vandaag. Ik ga detoxen door 4 weken (28 dagen) gezond en puur te eten, drinken en te bewegen. Ik ga niet detoxen om af te vallen, dat vind ik namelijk niet (meer) nodig, maar ik zie de detox als een experiment.  Ik ben benieuwd wat het doet met mijn energielevel, huid, haren en wat de gevolgen zijn voor mijn darmen (bijvoorbeeld een minder opgeblazen gevoel).

Omdat het de eerste keer is dat ik dit ga doen, doe ik het niet in mijn uppie maar met behulp van BeBio. BeBio geeft tips en een duidelijk overzicht van wat je wel en niet mag tijdens de detox. Ideaal als je (net als ik) nog niet eerder een detox hebt gedaan.

Wat is een detox?

Detox betekent letterlijk ontgiften of grondige reiniging, het ontdoen van de giftige stoffen in je lichaam. Dit kan op verschillende manieren welke allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk het lichaam gezonder en sterker te maken. Met een detoxkuur kun je je lichaam weer in conditie krijgen door het eten van goede voeding en/of sappen. Eventueel kun je dit doen in combinatie met een darmspoeling, maar deze laat ik achterwege ;-) Door een maand het lichaam te ontlasten van ‘giftige stoffen’ en zware voeding die je lichaam meer energie kost dan het oplevert kun je je beter, gezonder, gelukkiger en fitter voelen. Ik ben ontzettend benieuwd of dit ook echt het geval gaat zijn.

Detox_collage_03

Wat mag ik wel eten?

Bij deze detox staan gezonde, onbewerkte voeding en sappen centraal. Ik mag zoveel eten als ik wil, maar dus geen bewerkte voeding nuttigen. Daarnaast eet ik tijdens de detox geen cafeïne, suiker en vlees. En ook bijna geen gluten en tarwe, dus niet de zwaardere (moeilijke verteerbare) soorten zoals brood en pasta.

Er zal vooral veel groente en fruit op het menu staan maar ook nootjes. Daarnaast ‘mag’ ik wel ronde zilvervliesrijst, boekweit, quinoa en bulgur en bijvoorbeeld zelfgemaakte smeerseltjes zoals humus. Eieren zijn ook toegestaan en bijvoorbeeld ook geitenkaas. En ik gebruik deze maand geen boter maar wel olijfolie of kokosvet om in te bakken.
Klik hier voor meer informatie over de richtlijnen die ik volg.

Voorbereidingen

De eerste voorbereiding was de planning, wanneer ga ik de detox doen? Ik wilde 1 februari beginnen, echter stonden er voor de eerste twee weekenden in februari alweer gezellige etentjes gepland. Etentjes  die ik niet wilde missen en waarbij ik gewoon mee wilde doen. De komende vier weken stonden er nog geen etentjes in restaurants gepland en tot nu toe heb ik dat ook keurig afgewimpeld. Al kan ik natuurlijk wel eten bij anderen, dan zorg ik dat er voor mij iets is wat ik ook mag eten. In een restaurant lijkt me dat knap lastig.

Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom heb ik alvast recepten opgezocht en bedacht (zelfs al twee recepten getest). Ook denk ik dat het belangrijk is om voldoende gezonde ingrediënten in huis (en bij me) te hebben zodat ik altijd iets kan pakken als ik honger heb. Ik kan daar heel slecht tegen, als ik eten moet dan moet ik ook eten, anders word ik licht in mijn hoofd en humeurig. Door altijd iets bij me te hebben zijn verleidingen ook beter te weerstaan hoop ik.

Ik ben ontzettend benieuwd hoe de komende detox-weken mij vergaan. Natuurlijk houd ik je wekelijks (op dinsdag) op de hoogte van mijn detox avontuur, ook plaats ik de komende weken een aantal detox-proof recepten die ik deze maand heb gegeten.

Wil je niets missen van mijn detox avontuur? Volg me dan via Instagram, ook deel ik detox-tips via  Facebook & Twitter.

De detox is inmiddels voorbij lees hier de detox updates terug:


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
20 comments
 1. Hi Brenda, ik ben heel benieuwd hoe je de Detox zal ervaringen. Volgens mij ook 28 dagen zonder koffie? Dat zou ik denk ik het moeilijkst vinden. Succes en ik zal je ervaringen volgen.

 2. Heel veel succes!! En probeer daarna die leefstijl vast te houden, voel je je echt top bij :)

  Kijk trouwens nog even naar je glutenvrije (pseudo) granen; bulgur is van tarwe en bevat wel degelijk gluten.

   1. Nou eigenlijk heb ik nog nooit een detox gedaan… :) Maar ik eet heel bewust en veel gezonde dingen, en natuurlijk af en toe ook eens niet hoor, maar ik merk hoeveel fitter ik mij daarvan voel. Dus eigenlijk ben ik bijna altijd aan het ‘detoxen’ :D

 3. Hi Brenda,

  als detoxer weet ik waar jij straks door heen gaat.
  Ik wens je heel veel succes en heb de moed om door te zetten (ook als het even niet gaat)
  Je zult je daarna echt alleen maar beter gaan voelen :-)

  Groetjes,
  Betty

 4. Wat goed ! Ik ben ook bezig met een soort van detox, het is meer een suikerdetox bij mij, want ik eet soms veel te veel snoep, koekjes, chocolade, … Probleem is vooral als ik éénmaal begin, ik het volledig zakje opeet. Voor de rest eet ik heel gezond!
  Ben nu een weekje bezig en heb al een aantal keer gezondigd :( Had in het weekend 2 etentjes en heb het dessert toch mee opgegeten, maar hé ik bel wel trots hoor want meestal offer ik me op om de overschot van de dessert ook nog op te eten en heb het mooi bij 1 stukje gelaten :-)
  Ben benieuwd naar jouw recepten.
  Groetjes Julie

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk