Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Detox Update 4/4

Detox 44 01

Ik heb het gedaan! Mijn 4 detox-weken zitten er op. In deze laatste detox update vertel ik je kort hoe ik de laatste week heb ervaren, daaronder zet ik de resultaten op een rijtje.

Dinsdag was weer een heerlijke detox-dag, ik ontbeet namelijk met een banaan/ei pannenkoek (de banaan die gister de hele dag in mijn tas zat is het excuus). Verder is het een rustige dag. Ik besef me dat hardlopen deze week lastig gaat worden, mijn tijd is al ingepland met andere (leuke!) dingen. Zo heb ik dinsdagavond (meestal mijn hardloopavond) een ‘spelletjesavond’ met vriendinnen al komen we aan de spelletjes niet toe omdat we gezellig aan het kletsen zijn. De meiden eten lekkere cupcakes, ik niet. Om mezelf te beschermen neem ik ook geen hapje.

Een iets mindere dag is woensdag, dit keer omdat ik moe ben. Normaal gesproken grijp ik naar broodjes pindakaas en koekjes als ik moe ben. Nu houd ik me braaf aan de salade, smoothie, fruit en wat ik heb ontbeten weet ik eigenlijk niet meer. Om mezelf te verwennen neem ik ´s middags een banaanmuffin en ‘s avonds 2 crackers met geitenkaas, pijnboompitjes en bosbessen.

Deetox 44 04

Donderdag begin ik lichte problemen te krijgen met het ontbijt. De glutenvrije havermout is op en dit geldt ook voor de suikervrije en glutenvrije granola die ik heb gemaakt. Daarom ontbijt ik met geitenyoghurt met banaan en bosbessen. Creatieve oplossingen zijn soms de lekkerste.

Op naar het laatste detox-weekend, de weekenden vind ik toch het lastigste omdat ik dan de meeste (verboden) lekkere dingen aan me voorbij moet laten gaan. Vrijdag ben ik weer een dagje op pad, een vriendinnetje maakt foto’s van me voor mijn blog. Omdat ik de lunch verzorg is het geen probleem om goed te eten. Daarbij neem ik ook tussendoortjes mee voor in de auto (fruit en mijn laatste banaanmuffin). Vrijdagavond gaan we naar een huiskamerconcert in American Style, hapjes en drankjes nemen we dus zelf mee. Voor mij komt dit goed uit, ik neem ongezouten nootjes en (in mijn tas geplette) komkommerrolletjes mee, chips en biertjes namens mijn lief.

Detox 44 03

Zaterdag zorg ik (na een rondje hardlopen van 11 km) erg goed voor mezelf zoals je op bovenstaande foto’s kunt zien. Zo is een detox helemaal geen straf. Ik at ook de courgetti met garnalen nog een keer en ‘s avond nootjes van de notenboer.

Zondag bedenk ik me opeens dat ik nog maar 2 dagen ‘hoef’ te detoxen, ik ben totaal niet bezig met het einde van de detox. Ik had verwacht dat ik er echt klaar mee zou zijn maar dat is niet het geval. Voor mijn gevoel kan ik dit nog maanden volhouden. Als ik die maanden maar geen feestjes en andere gezellige dingen hoef te ondergaan ;). Als ik zonder feestje trek heb in iets lekkers zoek ik een detox-proof alternatief. Dit ging de afgelopen maand ook erg goed, al smaakt een echte brownie wel anders dan een detox brownie natuurlijk.
Zondag ging verder ook goed, niets bijzonders. Al neem ik ‘s avonds bij de thee een hap van een gangmaker (dit is een grote koek met chocolade en jam erin), wat een teleurstelling. Die ene hap smaakt niet eens lekker.

Detox 44 02

Mijn laatste detox-dag (maandag) had ik weer het ontbijt-probleem. Uiteindelijk heb ik 2 eieren geklutst met havermout en bosbessen en dit gebakken. Het was lekker en vulde (door de havermout) erg goed. Bij de lunch genoot ik voor de voorlopig laatste keer van boekweitpannenkoekjes met banaan en bosbessen. Verder neem ik een lekkere bietensmoothie, appel, een glutenvrije cracker met avocado, ‘s avonds vis met krieltjes en een bloemkooltje. En mijn uitspatting van de dag om het einde van de detox te vieren: een glutenvrije cracker met (een dikke laag) pindakaas en hagelslag. Dit smaakt nu even wel erg lekker.

Het resultaat

Over het algemeen vond ik het niet moeilijk om te detoxen. Het lastigste is niet het afslaan van non-detox dingen maar het bedenken welke salade je nu weer gaat eten. Maar er is écht voldoende keuze, ik merkte ook dat ik steeds creatiever omging met de producten die ik wél mocht eten. Daarbij is de Clean Start Detox die ik via BeBio volgde geen mega zware detox (klik voor meer info), maar juist hierdoor durfde ik het aan om dit vier weken te doen. Ik mocht eten zoveel als ik wilde en daarbij at ik ook vis, quinoa, bulgur, zilvervliesrijst én aardappeltjes in schil. Hierdoor was het gemakkelijker om vol te houden én kon ik gewoon blijven werken, sporten, bloggen.. kortom mijn drukke heerlijke leventje leiden.
Enige nadeel vond ik dat ik in de tweede week erg moe was en dat het hardlopen toen ook niet zo lekker ging i.v.m. de zware benen. Maar gelukkig is dit inmiddels allemaal weer bijgetrokken dus aangezien dat het ergste was viel het mee, ik heb ook bijna geen hoofdpijn gehad.

Detox 44 05

De resultaten van mijn detox op een rijtje:

 • je denkt na bij alles wat je in je mond (en winkelwagentje) stopt (is het wel detox verantwoord?)
 • een gave huid (geen pukkeltjes meer)
 • 2,5 kilo gewichtsverlies
 • ik voel me fit en kom gemakkelijk mijn bed uit ‘s ochtends

Achteraf weet ik niet helemaal of het ‘nodig’ was om 4 weken te detoxen. Ik voel me niet mega energiek en zoveel pukkeltjes had ik nou ook weer niet. De 2,5 kilo die ik kwijt ben is lekker maar dat had er wat mij betreft niet per se af gehoeven, al is het mooi meegenomen.

Wel hoor ik de laatste 1,5 week dat ik er uitgeslapen uit zie, voor de detox zag ik er vaak vermoeid uit (terwijl ik meer dan voldoende slaap heb per nacht).

 

Ook vind ik het goed dat ik mijn lichaam eens gereset heb qua eten. Ik ben op dit moment niet afhankelijk van suikers en heb minder trek in foute dingen terwijl ik ook ontzettend geniet van de gezonde alternatieven. Alleen al daarom zou ik dit zeker nog eens willen doen, en dan het liefst weer dezelfde variant van een detox. Een week lang leven op sappen is namelijk niets voor mij, ik wil kunnen genieten van het eten.
Ook denk ik dat 4 weken een periode is waarin je dingen echt kunt overnemen en dat je gewend kunt raken aan een manier van leven. Ik ben ontzettend benieuwd of ik de komende maand(en) bepaalde aspecten van de detox overneem. Met het glas water met citroensap ben ik nu al gestopt maar er zijn vast ook dingen die ik blijf doen zoals (ik hoop) het drinken van smoothies en het gevarieerd eten bij de lunch. Al weet ik nu ook ik geen vegetariër ben, ik kijk uit naar het stukje vlees dat ik vanavond ga eten. Ik ben benieuwd of dit me gaat smaken of dat het me tegen gaat vallen omdat ik het tussen de oren inmiddels veel lekkerder heb gemaakt dan het is.

En nu..

Nu ben ik van plan rustig aan weer ‘normaal’ te gaan eten (dus niet in één dag chocolade, vlees, chips én brood naar binnen te proppen want dat kan mijn maag niet aan vrees ik) en een paar dingen van de detox over te nemen. Ook wil ik vaker gezonde tussendoortjes maken zoals de energierepen, banaanmuffins en gezonde bonbons. Ik hoop uit te komen op de 80/20 regel waarbij ik dus voor 20% ga genieten van echte brownies, chocolade en koekjes.

Alles wat ik met betrekking tot detoxen op mijn blog heb gepubliceerd blijft terug te vinden onder de categorie detox. Sommige detox-recepten die ik de afgelopen weken gegeten heb moet ik nog publiceren, ook deze zal ik onder de detox-categorie op mijn blog plaatsen. Zo kun je alles terugvinden.
De komende weken blijft het detox-dinsdag op BrendaKookt.nl, volgende week zet ik mijn detox-tips voor je op een rijtje en ook zal ik nog een artikel schrijven over hoe het na de detox met me gaat. Ben ik anders gaan eten? (naar het antwoord op deze vraag ben ik inmiddels ook razend nieuwsgierig!)

De detox is inmiddels voorbij lees hier alle detox updates terug:

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

14 Reacties

 1. Simone 11 maart 2014 om 07:38

  Ben benieuwd hoe het de komende weken verder gaat. Ik moet zeggen dat het hier al heel snel weer terug naar af was na onze whole30…. Dat is deels denk ik ook wel omdat het lastig is niks te snoepen als je er elke dag met je neus boven hangt (tijdens een fotoshoot ofzo) maar dat is eigenlijk natuurlijk gewoon een stom excuus… Ik heb de juiste verhouding tussen goed en slecht eten nog niet helemaal gevonden vrees ik. Dus ben benieuwd hoe het met jou verder gaat!

  1. Brenda Kookt 11 maart 2014 om 15:57

   Ik kan het me voorstellen dat de oude gewoontes er weer in sluipen. Ik ben heel erg benieuwd hoe ik dat ga ‘managen’ ;-)

 2. Julie Hapjesprincess 11 maart 2014 om 08:12

  Wat leuk! Ik probeer me ook aan die 80/20 regel te houden, mar helaas heb ik nogal last met doseren want eenmaal ik begin te snoepen, kan ik moeilijk stoppen :(
  Gr. Julie

  1. Brenda Kookt 11 maart 2014 om 15:57

   Dat valt bij mij mee. Ben geen snoeper maar ga wel voor koekjes en chips.

 3. Maaike 11 maart 2014 om 08:34

  Jeej! Het zit er op! Wat goed dat je het hebt volgehouden en ook nog redelijk makkelijk, zoals je zelf aangeeft! :)

  Ik ben ook erg benieuwd of dat stukje vlees echt zo lekker gaat smaken na een maand detox! ;)

 4. Reny 11 maart 2014 om 08:46

  Wow, dat is eigenlijk best snel voorbij gegaan, die 4 weken! Ik denk dat je er vooral van geleerd hebt wat het met je lijf doet om pure, onbewerkte voeding binnen te krijgen en dat je in het vervolg veel bewuster met voeding om gaat. Super toch!

 5. Suus 11 maart 2014 om 10:05

  Leuk dat je dinsdag detox erin houdt en ook heel knap gedaan. Ik ga ook zeker eens die gezonde bonbons maken en ik snap wat je verteld over een reset voor je lichaam altijd even goed om een keer per jaar te doen. Onwijs leuk om mee te lezen :)

  Liefs Suus

 6. Betty 11 maart 2014 om 11:35

  Hi Brenda,
  allereerst goed van je dat het het hebt volgehouden!
  Ten tweede, ik denk dat 80/20 een goed principe is, want hier houd ik mij zelf ook aan. Doordeweeks is het gemakkelijk om strak en super gezond te eten, maar het is juist de weekenden die het zo moeilijk maken. Daar mag ik dan geniet en compenseer ik weer op een andere manier.
  En leuk dat je het hele detoxen zo uitgebreid hebt bijgehouden
  Groetjes

  1. Brenda Kookt 11 maart 2014 om 16:00

   Wat goed! Én de feestjes zijn inderdaad het lastigste. Maar aan de andere kant moet dat kunnen, even lekker genieten van fout voedsel. I looove it!

 7. Leila 11 maart 2014 om 11:36

  Goed van je Brenda. Ik hoop dat het je lukt om bepaalde dingen vast te houden en ben zeker benieuwd naar de update over 1 week en over 1 maand. Ook vind ik de recepten super en vind ik het leuk dat je die gaat plaatsen.
  Ik ben wel benieuwd waarom je het glas water met citroen niet meer neemt. ik heb daar denk ik ergens overheen gelezen. Dit is juist heel erg goed en geeft je dagelijks een minidetox (spijsvertering, lever) indien je dit neemt op de nuchtere maag.

  1. Brenda Kookt 11 maart 2014 om 16:02

   Het glas water met citroen is inderdaad wel goed voor me. Maar ik ben te lui om ‘s avonds de citroen te persen (dom excuus I know..). Na jouw reactie moet ik misschien toch beter mijn best gaan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *