Banaanmuffins

Banaanmuffins txt

In foodbloggersland (of misschien zelfs in foodland?) is bananabread (of bananenbrood) HOT! Omdat iedereen het maakt heb ik me verzet tegen het bakken van een bananenbrood. Tot ik vorig weekend na 4 dagen cold turkey detoxen trek had in iets lekkers. Na een week zonder koekjes smachtte ik naar een koekje. Of een cakeje. Het moest iets zijn zonder suiker, tarwe en ‘gewone’ melk daarom viel mijn keuze voor een bananenbroodbaksel. Om er een draai aan te geven maakte ik geen bananenbrood maar banaanmuffins!

Banaanmuffins 01

De ingrediënten van de banaanmuffins zijn vrij simpel. Uiteraard moeten er bananen, eieren en meel in. Voor het meel koos ik ervoor om havervlokken te pulsen in de keukenmachine, hierdoor ontstaat havermeel. Voor extra smaak voegde ik kaneel en dadels toe, dadels zijn lekker zoet, samen met de bananen vervangen ze de geraffineerde suikers. Al heb ik stiekem wel een beetje honing toegevoegd. Voor extra bite voegde ik een beetje noten toe.

Het resultaat is een heerlijk gezond, healty, skinny of hoe je het wilt noemen tussendoortje. Verwacht geen zoetigheid, maar een verantwoorde bananenmuffin. Lekker tussendoor maar ook bij het ontbijt of bij de lunch.

Inmiddels zijn deze muffins een ware traktatie voor me. Dit komt ook doordat ik op dit moment in verband met de detox geen suiker eet. Als je gewend bent veel suiker te eten kan het zijn dat deze muffins weinig smaak hebben.

Banaanmuffins 02

Banaan/haver muffins

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten baktijd

Ingrediënten voor 10 muffins:

 • 3 rijpe bananen
 • 50 gram dadels zonder pit
 • 3 eieren
 • 1 theelepel kaneel
 • 150 gram fijngemalen haver
 • snuf zout
 • 50 gram gemengde noten (ik nam amandelen en hazelnoten)
 • 1 eetlepel beetje honing

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verdeel muffinsvormpjes over een muffintray. Pureer de dadels en bananen in een keukenmachine, blender of met een staafmixer. Klop in een andere kom de eieren met een snufje zout en de kaneel en honing luchtig. Meng de bananenpuree met het eimengsel. Spatel het havermeel en de noten door het beslag. Verdeel (bijvoorbeeld met een ijslepel) het beslag over de vormpjes. Bak de muffins in 25 tot 30 minuten af.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
21 comments
 1. Hoi Brenda.
  Wat fijn dat je geen suiker toevoegt.
  Ze noemen witte suiker ook wel de witte dood.
  Ik kan er niet tegen. Neem natuurlijk wel eens wat. Maar dat moet ik gelijk bezuren.
  Maar mijn vraag is eigenlijk.
  Kan je dit ook met spelt meel maken?
  Ook tegen gewoon meel kan ik niet goed vandaar.
  Groeten Gerda.
  O ik heb je visje in bladerdeeg gemaakt het was echt heerlijk. Had dit dit al tegen Vera gezegd ook . Echt super.Ga vast no

  1. Hi Gerda, wat leuk dat je het visje in bladerdeeg ook hebt gemaakt, Vera heeft het doorgegeven :)
   Het kan ook met speltmeel, boekweitmeel, amandelmeel. Net wat je lekker vindt (en in huis hebt).
   Groetjes, Brenda

 2. Lekkkkker. Zelf ben ik wel into bananenbrood haha, maar maak ook wel eens courgettebrood. Deze muffins klinken best gezond zeg. Altijd fijn als iets wat eigenlijk heel ongezond klinkt, zoals muffins, ook op een gezondere manier kan. Thanks voor de inspiratie, ik ga ook eens iets met havermout maken (en zonder suiker). Maar met de rijpe bananen en door de dadels zijn ze denk toch nog best zoet?

 3. Bedankt voor dit recept. Ik ben geen echte keukenheld, maar omdat ik wat gezonder wil eten ben ik een beetje op zoek naar o.a. suikervrije recepten. Vanmorgen heb ik deze muffins gemaakt. Alleen heb ik ipv haver gewoon bloem gebruikt. Nu zijn de muffins erg massief, is dit ook zo als je haver gebruikt? Ik heb nml geen keukenmachine om dit te malen. Is amandelmeel of speltmeel dan een beter alternatief?

 4. Klinkt goed maar er zit juist best veel suiker in!
  3 bananen, 50 gram dadels en evt nog honing!
  Komt ook omdat ik geen suiker meer eet, dan is alles al snel te zoet!

  Wel een leuk idee met die noten erbij

 5. Hoi Brenda, ik heb een vraag over de banaanmuffins: zijn ze geschikt om een dag van tevoren te maken? Of moet je ze echt vers eten? Hoor het graag! Dankjewel alvast

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk