Koffiecake

Koffiecake_txt

Koffie drink ik bijna niet. Op de een of andere manier vind ik het niet ècht lekker. Ik houd wel van de koffie-geur en probeer zo nu en dan een cappuccino of een of andere aparte koffie met spikkels te drinken maar tot nu toe kan ik er niet echt van genieten. Geef mij maar een mok (kruiden)thee.

Waar ik wel van kan genieten is koffie in recepten zodat je een vleugje koffie proeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tiramisu, dan kan ik de koffie zeker wèl waarderen! Wat ik graag nog een keer wilde proberen is een koffiecake. In Amerika zijn coffee-cakes hot want ik ben veel recepten tegengekomen. Dit recept voor coffee-cupcakes sprak mij het meeste aan en daarom besloot ik er deze cake van te maken. Mét succes, oh my wat is dit een lekkere cake. Geen hele sterke koffiesmaak, maar precies dat vleugje. Precies goed dus.

Koffiecake_03

Koffiecake_05

Koffiecake

Bereidingstijd 25 minuten en 50 – 60 minuten oventijd

Ingrediënten:

 • 225 gram bloem
 • 100 gram bruine suiker
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel baksoda
 • 1/4 theelepel zout
 • 175 ml sterke koffie
 • 80 ml olijfolie
 • 1 ei

Voor de topping:

 • 50 gram bloem
 • 60 gram bruine suiker
 • 1/4 theelepel kaneel
 • 50 gram koude boter in blokjes
 • 50 gram walnoten

Voor het glazuur:

 • 1/2 cup poedersuiker (ongeveer 55 gram)
 • 1 eetlepel melk
 • 1/25 theelepel vanille essence

Extra benodigd: cakevorm van 22 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een bakvorm in bestuif het met bloem.

Meng voor de cake de bloem met het suiker, bakpoeder, baksoda en zout. Meng in een andere kom de eieren met koffie en olie. Roer dit mengsel door elkaar en verdeel het beslag in de cakevorm.

Meng voor de topping de bloem, suiker en kaneel. Meng hierna met een mixer de boter en de gehakte walnoten erdoor.
Verdeel de topping over het beslag en bak de cake in ongeveer 50 tot 60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (de cake is gaar als de prikker er schoon uitkomt) bak de cake anders iets langer. Laat de cake hierna afkoelen.

Maak de glazuur door de poedersuiker te mengen met de melk en vanille essence. ‘Drizzle’ het glazuur voor het serveren over de cake.

Tip: Wil je hier in plaats van een cake liever cupcakes of muffins van maken? Bak ze dan ongeveer 20 minuten in de oven.

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
29 comments
  1. Iedere keer trap ik er weer in. Als ik lekkere koffie ruik wil ik ook een paar slokjes of soms zelfs een hele kop proeven. Maar het valt eigenlijk altijd tegen.
   Deze cake viel gelukkig helemaal niet tegen :)

 1. Oh voor mij is het bijna onbegrijpelijk dat iemand niet van koffie houdt! Je kunt er mij wel mee overgieten! Ik drink het de hele dag en dan nog zwart ook. Maar als jij je theetje lekker vind, hebben we toch beide wat we lekker vinden? En die geur…jaaaaaaaa die is echt verslavend! En ik kijk ook met veel genoegen uit naar jouw koffiecake! Lijkt me erg lekker! Bedankt voor het recept. Zodra mijn yoghurt-blueberrie cake op is, ga ik hem maken! Ben errug benieuwd! Nog een fijne zondag verder Brenda! :-)

 2. Als koffieverslaafde moet dit ik dit natuurlijk eens proberen, aangezien jij het als niet-koffiedrinker zelfs lekker vindt. Dat crunchy laagje bovenop ziet er TE lekker uit, vooral met nog dat glazuur, pfoe. Ik ga het recept onthouden.

  p.s. mooie foto. Morgen komt er een cakerecept online, maar mijn cake was niet zo fotogeniek als deze haha.

  1. Ohh wat moet dat lekker ruiken in jouw keuken!
   Stom dat ik dat niet heb nagewogen (ik heb cup-maatschepjes gebruikt).
   Je hebt een halve cup poedersuiker nodig, dat is ongeveer 55 gram.
   Geniet van de lekkere cake, hoop dat hij bij jullie net zo in de smaak valt als hier.

   1. Hij is heerlijk! Ik heb hem te warm aangesneden, de plakjes vielen uit elkaar. Geen geduld heb, al zijn we al gepensioneerd! Nu ga ik hem bewaren, hopelijk kan ik morgen mooie plakjes maken. En anders eten we hem met een lepeltje :-)

  1. Hallo Brenda,
   Hoeveel eieren gaan er in de cake?
   Bij ingredienten staat 1 ei maar in de bereidingswijze staat eieren dus gaat het blijkbaar over meer dan 1 ei. Misschien kun je mijn vraag beantwoorden?

 3. Hey Brenda,
  gisteren kwam dit recept voorbij op FB en het had niet op een beter moment gekund. Was nl bijna vergeten dat ik visite zou krijgen vandaag en ik wilde nog even iets maken. Gelukkig had ik alle ingrediënten voor deze cake in huis muv de walnoten maar die heb ik door pecannoten en amandelen vervangen. En uiteindelijk heb ik de glazuur van gecondenseerde melk met vanille-essence gemaakt.

  Het was zo’n succes dat er nu weer eentje in de oven staat (nu met hazelnoten en amandelen) om morgen mee naar Duitsland te nemen om mijn tante van 80 mee te verrassen.

  Dus dikke thx!! Weekend saved ;-)

 4. Dag Brenda,
  Mag ik even wat vragen? Ik wil de koffiecake gaan maken (lijkt me zoooooo lekker), maar nu loop ik bij het recept tegen een onduidelijkheidje aan. In het recept staat 1 ei, maar bij de beschrijving heb je het over eieren. En in cake zit er meestal meer dan 1, dus nu twijfel ik.
  Kan je me helpen?
  Groetjes

 5. Hallo Brenda, gisteren deze cake gemaakt, zo lekker, vooral de toppinglaag van krokante nootjes geeft iets extra, ik heb amandelnootjes gebruikt.

 6. Hallo Brenda,
  een paar vraagjes over de koffiecake:
  1. Ik zou wel meer koffiesmaak willen proeven;
  2. Structuur te kruimelig;
  3. Walnootjes heerlijk maar verbrand.
  Wat kan ik er aan doen? minder meel? Afdekken met zilverfolie?
  Groet,
  Annelies

 7. Ik heb gisteren deze cake gemaakt voor de dames in het hobbyclubje waar ik naar toe ga. Ze waren allemaal super enthousiast over de cake en heb het recept zelfs nog een keertje moeten door geven. Ik vond hem ook super lekker, ook zeker niet droog. Alleen had ik moeite met de cake in plakken te snijden, hij viel uit elkaar. Maar niemand die zich daar druk over maakte hoor. ;-)

 8. de cake ziet er echt super lekker uit, maar ik ben op het moment op zoek naar een cake voor een spektakel taart met koffie smaak
  denk je dat ik de cake ook zou kunnen bakken in een springvorm zodat ik een aantal lagen ga kunnen stapelen met een vulling ertussen?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk