Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Koffiecake

Koffiecake_txt

Koffie drink ik bijna niet. Op de een of andere manier vind ik het niet ècht lekker. Ik houd wel van de koffie-geur en probeer zo nu en dan een cappuccino of een of andere aparte koffie met spikkels te drinken maar tot nu toe kan ik er niet echt van genieten. Geef mij maar een mok (kruiden)thee.

Waar ik wel van kan genieten is koffie in recepten zodat je een vleugje koffie proeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tiramisu, dan kan ik de koffie zeker wèl waarderen! Wat ik graag nog een keer wilde proberen is een koffiecake. In Amerika zijn coffee-cakes hot want ik ben veel recepten tegengekomen. Dit recept voor coffee-cupcakes sprak mij het meeste aan en daarom besloot ik er deze cake van te maken. Mét succes, oh my wat is dit een lekkere cake. Geen hele sterke koffiesmaak, maar precies dat vleugje. Precies goed dus.

Koffiecake_03

Koffiecake_05

Koffiecake

Bereidingstijd 25 minuten en 50 – 60 minuten oventijd

Ingrediënten:

 • 225 gram bloem
 • 100 gram bruine suiker
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel baksoda
 • 1/4 theelepel zout
 • 175 ml sterke koffie
 • 80 ml olijfolie
 • 1 ei

Voor de topping:

 • 50 gram bloem
 • 60 gram bruine suiker
 • 1/4 theelepel kaneel
 • 50 gram koude boter in blokjes
 • 50 gram walnoten

Voor het glazuur:

 • 1/2 cup poedersuiker (ongeveer 55 gram)
 • 1 eetlepel melk
 • 1/25 theelepel vanille essence

Extra benodigd: cakevorm van 22 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een bakvorm in bestuif het met bloem.

Meng voor de cake de bloem met het suiker, bakpoeder, baksoda en zout. Meng in een andere kom het ei met koffie en olie. Roer dit mengsel door elkaar en verdeel het beslag in de cakevorm.

Meng voor de topping de bloem, suiker en kaneel. Meng hierna met een mixer de boter en de gehakte walnoten erdoor.
Verdeel de topping over het beslag en bak de cake in ongeveer 50 tot 60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (de cake is gaar als de prikker er schoon uitkomt) bak de cake anders iets langer. Laat de cake hierna afkoelen.

Maak de glazuur door de poedersuiker te mengen met de melk en vanille essence. ‘Drizzle’ het glazuur voor het serveren over de cake.

Tip: Wil je hier in plaats van een cake liever cupcakes of muffins van maken? Bak ze dan ongeveer 20 minuten in de oven.

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

29 Reacties

 1. Meijer 2 mei 2015 om 20:03

  Bij ingredienten staat 1 ei.
  Maar bij bereidingswijzen heb je het over eieren?

 2. Natascha 24 mei 2015 om 23:06

  Hey Brenda,
  gisteren kwam dit recept voorbij op FB en het had niet op een beter moment gekund. Was nl bijna vergeten dat ik visite zou krijgen vandaag en ik wilde nog even iets maken. Gelukkig had ik alle ingrediënten voor deze cake in huis muv de walnoten maar die heb ik door pecannoten en amandelen vervangen. En uiteindelijk heb ik de glazuur van gecondenseerde melk met vanille-essence gemaakt.

  Het was zo’n succes dat er nu weer eentje in de oven staat (nu met hazelnoten en amandelen) om morgen mee naar Duitsland te nemen om mijn tante van 80 mee te verrassen.

  Dus dikke thx!! Weekend saved ;-)

 3. annemiek 6 juni 2015 om 17:21

  Dag Brenda,
  Mag ik even wat vragen? Ik wil de koffiecake gaan maken (lijkt me zoooooo lekker), maar nu loop ik bij het recept tegen een onduidelijkheidje aan. In het recept staat 1 ei, maar bij de beschrijving heb je het over eieren. En in cake zit er meestal meer dan 1, dus nu twijfel ik.
  Kan je me helpen?
  Groetjes

 4. annemiek 6 juni 2015 om 17:22

  O sorry, zie nu pas dat er al meerderen naar gevraagd hebben…..

  1. kaatje 20 maart 2016 om 13:08

   Maar geen antwoord gekregen. Ik heb dezelfde vraag dus.

 5. Chantal 6 maart 2016 om 08:19

  Hallo Brenda, gisteren deze cake gemaakt, zo lekker, vooral de toppinglaag van krokante nootjes geeft iets extra, ik heb amandelnootjes gebruikt.

 6. Annelies Prent 7 mei 2017 om 11:28

  Hallo Brenda,
  een paar vraagjes over de koffiecake:
  1. Ik zou wel meer koffiesmaak willen proeven;
  2. Structuur te kruimelig;
  3. Walnootjes heerlijk maar verbrand.
  Wat kan ik er aan doen? minder meel? Afdekken met zilverfolie?
  Groet,
  Annelies

 7. Vanessa 16 mei 2017 om 12:55

  Ik heb gisteren deze cake gemaakt voor de dames in het hobbyclubje waar ik naar toe ga. Ze waren allemaal super enthousiast over de cake en heb het recept zelfs nog een keertje moeten door geven. Ik vond hem ook super lekker, ook zeker niet droog. Alleen had ik moeite met de cake in plakken te snijden, hij viel uit elkaar. Maar niemand die zich daar druk over maakte hoor. ;-)

 8. manon 6 juli 2017 om 15:11

  de cake ziet er echt super lekker uit, maar ik ben op het moment op zoek naar een cake voor een spektakel taart met koffie smaak
  denk je dat ik de cake ook zou kunnen bakken in een springvorm zodat ik een aantal lagen ga kunnen stapelen met een vulling ertussen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *