Koffie drink ik bijna niet. Op de een of andere manier vind ik het niet ècht lekker. Ik houd wel van de koffie-geur en probeer zo nu en dan een cappuccino of een of andere aparte koffie met spikkels te drinken maar tot nu toe kan ik er niet echt van genieten. Geef mij maar een mok (kruiden)thee.
Waar ik wel van kan genieten is koffie in recepten zodat je een vleugje koffie proeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tiramisu, dan kan ik de koffie zeker wèl waarderen! Wat ik graag nog een keer wilde proberen is een koffiecake. In Amerika zijn coffee-cakes hot want ik ben veel recepten tegengekomen. Dit recept voor coffee-cupcakes sprak mij het meeste aan en daarom besloot ik er deze cake van te maken. Mét succes, oh my wat is dit een lekkere cake. Geen hele sterke koffiesmaak, maar precies dat vleugje. Precies goed dus.
Koffiecake
Bereidingstijd 25 minuten en 50 – 60 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 225 gram bloem
- 100 gram bruine suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel baksoda
- 1/4 theelepel zout
- 175 ml sterke koffie
- 80 ml olijfolie
- 1 ei
Voor de topping:
- 50 gram bloem
- 60 gram bruine suiker
- 1/4 theelepel kaneel
- 50 gram koude boter in blokjes
- 50 gram walnoten
Voor het glazuur:
- 1/2 cup poedersuiker (ongeveer 55 gram)
- 1 eetlepel melk
- 1/25 theelepel vanille essence
Extra benodigd: cakevorm van 22 cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een bakvorm in bestuif het met bloem.
Meng voor de cake de bloem met het suiker, bakpoeder, baksoda en zout. Meng in een andere kom de eieren met koffie en olie. Roer dit mengsel door elkaar en verdeel het beslag in de cakevorm.
Meng voor de topping de bloem, suiker en kaneel. Meng hierna met een mixer de boter en de gehakte walnoten erdoor.
Verdeel de topping over het beslag en bak de cake in ongeveer 50 tot 60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (de cake is gaar als de prikker er schoon uitkomt) bak de cake anders iets langer. Laat de cake hierna afkoelen.
Maak de glazuur door de poedersuiker te mengen met de melk en vanille essence. ‘Drizzle’ het glazuur voor het serveren over de cake.
Tip: Wil je hier in plaats van een cake liever cupcakes of muffins van maken? Bak ze dan ongeveer 20 minuten in de oven.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!