Filobakje met spinazie, feta en een tomatensausje

Filodeeg met spinazie en tomatensausje txt

Soms ben ik ineens toe aan tijd om te relaxen, aan me-time. En als het dan zover is dan pak ik het liefst een dagje wellness. Lekker een dagje niet nadenken en gewoon lekker bubbelen en in de sauna zitten. Twee weken geleden was het zover en reisde ik samen met mijn zusje af naar het verre Bleiswijk, we gingen een dagje naar Elysium.

Ik heb er enorm van het dagje genoten, ook omdat er naast het relaxen natuurlijk ook gegeten moet worden. Niet gewoon eten, maar lekker eten.
Bij de lunch smulde ik van een Waldkorntraingel met VSOP Reypenaer (een overheerlijke oude kaas) met mosterd chutney en zongedroogde tomaat. Vooral de mosterd chutney was een topper, vol van smaak maar niet té pittig, niet té mosterig.

Na een dag wellness vind ik het zonde om heel erg ongezond te eten en daarom besloten we niet naar de grote gele M te rijden voor een vette hap maar ook bij het saunacomplex te dineren. Ik had geen zin in een groot stuk vlees maar besloot voor vegetarisch te gaan. Ik nam wilde spinazie in filodeeg met eigenheimer, fetakaas en een tomaten-lavas saus. Een schot in de roos want het was super lekker.

Als ik normaal gesproken iets lekkers in een restaurant eet maak ik eerst een foto met mijn telefoon. Deze keer kon dit niet, het was namelijk niet toegestaan om telefoons en fotoapparatuur te gebruiken in het complex. Erg jammer, ik had de foto graag met jullie gedeeld via Social Media en in de Snap Shots die komend weekend weer online verschijnen.

Om het toch met jullie te kunnen delen, en om er nog een keer van te kunnen genieten heb ik het gerecht thuis nagemaakt. En ook dat was weer een schot in de roos. Lekker knapperige filodeeg met spinazie, gebakken aardappeltjes, zoute fetakaas en een lekker tomatensausje. Om van te smullen!

Filodeeg met spinazie en tomatensausje 02

Filobakje met spinazie, feta en een tomatensausje

Bereidingstijd: 20 minuten en 20 minuten baktijd

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 8 vellen filodeeg (ontdooid)
 • 350 gram verse spinazie
 • krieltjes (in schil)
 • feta
 • teentje knoflook
 • peper en zout
 • paprikapoeder
 • eventueel: cress voor de garnering

Voor de saus:

 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • 12 cherry tomaatjes
 • rozemarijn
 • tijm
 • 100 ml water
 • peper en zout

Bereiding:

Was de krieltjes en kook ze 5 minuutjes voor. Pers een teentje knoflook en fruit dit aan in een wok, voeg de spinazie erbij en bak dit even aan.
Let op: de spinazie hoeft niet helemaal doorgebakken te zijn. Bak de voorgekookte krieltjes aan in een koekenpan en breng dit op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg twee plakjes filodeeg op je werkvlak en smeer dit in met olijfolie. Leg hier een plakje filodeeg op en besmeer dit ook. Doe dit tot je alle plakjes filodeeg hebt gebruikt. Vet een ovenschaal in en leg het filodeeg hierop, leg het zo neer dat er een soort van bakjes ontstaan. Vul de bakjes met krieltjes en spinazie. Verkruimel tot slot de feta erover. Verwarm de filodeegbakjes 20 – 25 minuten in de oven, tot het filodeeg goudbruin wordt.

Voor de saus: Snijd het sjalotje en de knoflook fijn en fruit dit in een beetje olijfolie aan. Halveer de Cherry tomaatjes en voeg dit erbij. Bak de tomaatjes aan op half hoog vuur. Breng op smaak met peper, zout, rozemarijn en tijm en laat dit even meebakken. Roer het mengsel goed door en voeg de helft van het water erbij. Laat dit inkoken op zacht/half hoog vuur. Voeg hierna het overige water erbij en laat dit even meesudderen. Pureer de saus met een staafmixer en verwarm het nog even in de pan.

Serveer de filodeegbakjes met het sausje en garneer het geheel met de cress.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
6 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk