Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Wilde Alaskaanse zalmrollade

Alaska Seafood 02

Gesponsord artikel

De laatste jaren word ik steeds meer een visliefhebber. Ik eet minimaal eens per week een stukje vis, maar liever vaker. En als ik uiteten ga kies ik ook 9 van de 10 keer voor vis. Omdat het lekker licht is en ik hierdoor meer van het diner kan genieten dan wanneer ik voor groot stuk vlees ga, dan raak ik zo snel vol. Ik probeer ook steeds vaker andere soorten vis te eten, zo heb ik laatst voor het eerst kreeft besteld! Alaska Seafood heeft me gevraagd jullie meer te vertellen over de vis uit Alaska, omdat ik zo van vis houd doe ik dat graag.

Wilde duurzame vis

Uit de wateren van Alaska komt namelijk heerlijke vis welke niet voor niets wordt gerekend tot ‘s werelds beste vis. De duurzame vis wordt niet gekweekt, maar wordt wild gevangen in de koele en heldere wateren bij Alaska. De wilde vis heeft een andere textuur en smaak dan gekweekte vis, hierdoor is het bijzonder voedzaam en een uitstekende bron van proteïnen. De wilde vis uit Alaska bevat weinig verzadigde vetten en daarentegen is het rijk aan vitaminen, mineralen en Omega-3.

Vis is duurzaam wanneer de visserijen rekening houden met de gevolgen van de manier van vissen voor het ecosysteem, zodat er voldoende vis overblijft om het voortbestaan van de soort vis veilig te stellen. Ook letten de duurzame vissers erop dat ze met de vangst zo min mogelijk bodemschade veroorzaken en dat de bijvangst miniem is.
Alaska is al meer dan 50 jaar wereldleider in de duurzame visserij, alle vis afkomstig uit Alaska voldoet namelijk aan de eisen van Alaska’s Internationaal erkende Responsible Fisheries Management (RFM) keurmerk. Alle betrokken partijen (onder andere vissers, visverwerkers en transporteurs) dienen zich te houden aan een duurzame manier van werken, zodat de wilde vis uit Alaska niet alleen op een duurzame manier gevangen wordt, maar ook wordt verwerkt en getransporteerd. Op www.alaskaseafood.org kun je hier meer over lezen.

Vis dat verkrijgbaar is bij de visboer zou vanzelfsprekend duurzaam gevangen vis moeten zijn. Als je vis in de supermarkt koopt let dan op het RFM-keurmerk, of check de vissoort op de VISwijzer. Zo weet je zeker dat het visje op jouw bord duurzaam is gevangen.

Alaska Seafood 06

Verse vis

Alaska Seafood zorgt er voor dat de vis zo vers mogelijk verkocht wordt. De kwaliteit van de vis wordt er niet beter op zodra de vis uit het water is, maar kan wel behouden blijven. Om er voor te zorgen dat de wilde vis van Alaska Seafood 100% vers smaakt, wordt het binnen een paar uur na het vangen verwerkt en ingevroren, meestal gebeurd dit nog op zee. Zo zie je maar dat verse vis ook diepgevroren kan zijn.

Maar als je zelf verse vis koopt kun je ook controleren of de vis wel echt vers is. Kijk in dat geval eerst naar de ogen van de vis, deze moeten glashelder zijn. Als de ogen er dof uitzien, is de vis niet vers. Aan de slijmlaag kun je ook checken of je met een verse vis te maken hebt. Een aanwezige slijmlaag zorgt er namelijk voor dat de vis in conditie blijft. De kieuwen moeten ook fris ogen en moeten helderrood en goed doorbloed zijn. Als de kieuwen bruin of beschadigd zijn dan is de vis niet vers genoeg.
Als je ervoor kiest om visfilets te kopen, controleer dan of de filet glanzend is en er sterk uitziet. Als je het vel indrukt, moet dit gelijk weer terugspringen en mag geen afdruk achterlaten. Als je een visfilet met huid koopt blijft de vis compacter. Tip: als je de huid van de vis voor het bereiden wilt verwijderen kun je wat zout op je vingers doen. Zo voorkom je dat de vis makkelijk wegglijdt.

Ben je ook een visliefhebber? Lees dan snel verder voor een lekker receptje met de wilde zalm uit Alaska. Namelijk een zalmrollade met couscous, sinaasappel, noten en vruchten. Ik heb dit recept van Alaska Seafood zelf nog niet kunnen maken, maar deze week verschijnt hij zeker bij mij op tafel. Bij jou ook?

Wilde Alaskaanse zalmrollade

Wilde Alaskaanse zalmrollade

Bereidingstijd: 20 minuten en 60 minuten baktijd

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:

 • 3 lepels olijfolie
 • 600 gram wilde Alaskaanse zalmfilet, aan 1 stuk, bevroren
 • 100 gram couscous
 • 150 ml groentebouillon
 • fijn geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
 • 50 gram rozijnen
 • 50 gram gedroogde abrikozen, gesneden
 • 50 gram gedroogde cranberry’s
 • 25 geblanceerde amandelen of pistachenoten
 • 25 gram pijnboompitten
 • 1 theelepel ras-el-hanout specerijpoeder
 • 2 theelepels gehakte verse rozemarijn of tijm
 • 2 takjes rozemarijn
 • 1 sinaasappel in plakjes
 • zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150ºC, heteluchtoven 130ºC, gasoven stand 2.

Giet een eetlepel olie in een ovenschaal en leg de diepvrieszalm er op. Doe de couscous in een grote kom en giet de hete groentebouillon, sinaasappelschil en sinaasappelsap erbij. Laat dit 10 minuten wellen. Voeg de rozijnen, abrikozen, amandelen of pistachenootjes, pijnboompitten, ras-el-hanout en rozemarijn of tijm toe aan de couscous. Breng op smaak met zout en peper en roer het door elkaar.
Schep het couscousmengsel over de zalm en dek de schotel af met aluminiumfolie.

Bak de schotel 45 minuten in het midden van de oven. Verwijder het folie en leg de sinaasappelpartjes en takjes rozemarijn er boven op.
Bak de schotel nog 10 tot 15 minuten in de oven.

Tip: als je ontdooide zalm gebruikt is de baktijd 30 minuten, in plaats van 45.

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

5 Reacties

 1. Nicole 23 juni 2014 om 10:33

  Dit lijkt me super lekker en de oven doet het werk, makkelijk dus bij een etentje

  1. Brenda Kookt 23 juni 2014 om 20:56

   Je kunt hem heel goed voorbereiden, en het is niet heel veel werk.
   Ik ga hem vrijdag eten :)

 2. Marja 28 juni 2014 om 18:04

  HEERLIJK! Wat een super gerecht! Ik heb wel alles “dubbel” genomen ook al zijn we met z’n 2en anders is het erg weinig denk ik . Dank voor het delen Brenda

  1. Brenda Kookt 30 juni 2014 om 18:57

   Wat leuk dat jullie hem ook gemaakt hebben Marja. Het is inderdaad wel weinig, er zit ook geen groenten bij. Ik heb het vrijdag gegeten, we hebben er aardappeltjes en een salade bij geserveerd.
   Zelfs mijn vriend die geen couscous lust vond het voor herhaling vatbaar.

   1. Marja 30 juni 2014 om 19:19

    Hoi Brenda, ja ik had er ook een salade bij gedaan – op een of andere manier moeten er bij ons ook altijd groenten of salade bij :-). Maar hij heeft veel !!! in mijn
    “Gemaakt” schriftje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *