Eerder heb ik jullie verteld over mijn kokosperiode, de periode waar ik nog steeds midden in zit. Het is begonnen nadat ik op de Sunday Market kokosbollen heb gegeten. Ze waren zo lekker dat ik zelf ook kokosmakronen wilde maken.
In kookboeken en op internet heb ik een tijdje gezocht naar mijn ideale recept voor kokosmakronen. Ieder recept heeft namelijk weer een andere verhouding, bij het ene recept is suiker gebruikt, de ander honing en het volgende recept voegt geen suikers toe. Op Carolines blog vond ik een recept dat me erg aansprak. Namelijk eentje waarbij gecondenseerde melk werd gebruikt.
Door de gecondenseerde melk worden de kokosmakronen lekker zoet, maar niet té. Zoals bijna alle baksels zijn ook de kokosmakronen meteen na het bakken het lekkerste. Na een dag worden de makronen een beetje sticky, net zoals de makronen uit de winkel. Ik snap nu helemaal waarom er meestal ouwel-papier onder kokosmakronen zitten ;)
Uit dit recept haalde ik 20 flinke makronen, de volgende keer maak ik ze iets kleiner. De makronen hebben een hele goede kokossmaak, een grote koek is dan wel een hele hap. Ik neem liever 3 kleinere koekjes. Oh, en voor het geval je je afvraagt wat de ‘suikerklontjes’ op de foto zijn. Dit zijn heerlijke kokosblokjes, verkrijgbaar bij de notenboer. Als je ze fijnmaalt kun je ze gebruiken in dit recept, maar ze zijn ook lekker door een notenmix, of gewoon zo los als snack.
Kokosmakronen
Bereidingstijd 20 minuten en 15-20 minuten baktijd
Ingrediënten voor ongeveer 20 makronen
- 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
- 370 gram gedroogde kokos
- 1 theelepel vanille extract
- 2 grote eiwitten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom de kokos met de condenseerde melk en vanille extract. Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten stijf. Spatel de eiwitten door het kokosmengsel.
Leg op de bakplaat hoopjes beslag, zorg er voor dat ongeveer 3 tot 4 cm ruimte tussen de hoopjes zit in verband met het uitlopen van het beslag.
Bak de makronen 15 – 20 minuten tot de goudbruin zijn. haal ze voorzichtig van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Zorg er voor dat de bakplaat is afgekoeld voordat je er nieuwe makronen op legt.