Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Filmpje: Chocolade boltaart

Chcolade boltaart txtVorige week zaterdag had ik een super toffe ochtend! Ik mocht namelijk bij Micha en Diana’s Pâtisserie deze chocolade boltaart maken.

Dit is zo’n taartje waarvan ik me bij de bakker of een restaurant afvraag: hoe maken ze dat toch..!? Nu weet ik hoe het moet én ik heb het gefilmd. Zodat jullie nu ook weten hoe het moet. Micha en Diana geven ons tips zodat we thuis ook zo’n spectaculaire taart op tafel kunnen zetten.

Omdat het bijna kerst is hebben we de taart gedecoreerd in kerststijl, natuurlijk kun je dit aanpassen naar iedere andere gelegenheid.

 

Video: Chocolade boltaart

 Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Hier kun je mijn filmpjes als eerste bekijken!

Ga voor meer informatie over Micha en Diana’s Patisserie en de bruidstaarten naar de website.

 

Chcolade boltaart 01

Chocolade boltaart

 

Filmpje: Chocolade boltaart

1 uur 15 minuten
+ 7 uur 15 minuten

Ingrediënten

Voor de gepocheerde peren

  • 2 peren
  • 1 liter water
  • 300 gram suiker
  • vanille stokje
  • scheut likeur
  • eventueel: kaneel kardemom en steranijs

    Voor de chocolade mousse

    • 250 gram chocolade minimaal 70% cacaobestanddelen
    • 100 gram ei dit zijn ongeveer 2 eieren M
    • 55 gram eidooier
    • 250 gram suiker
    • 80 gram water
    • 450 gram slagroom

      Voor de ganache

      • 150 gram slagroom
      • 60 gram suiker
      • 30 gram melk
      • 210 gram chocolade
      • 60 gram boter

        Overig:

        • kapsel taartbodem of cake
        • chocolade om garneren
        • marsepein om te garneren

          Extra benodigd: huishoudfolie en halve bolvorm (bijvoorbeeld een schaal)

            Bereiding

            Voor de gepocheerde peren:

            • Schild de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Kook de peren in water met suiker, een vanillestokje en een scheutje likeur tot ze mooi zacht zijn. Laat de peren hierna afkoelen en snijd ze in blokjes.

              Voor de chocolademousse:

              • Klop de slagroom. Klop in een andere kom de eieren met dooiers op.
              • Verwarm suiker met water tot 115 ºC.
              • Meng op een zachte stand de suikersiroop door de eieren. Zet de machine daarna op de hoogste stand en laat het draaien tot het mengsel ongeveer 30 ºC is.
              • Hak de chocolade grof en smelt de chocolade in de magnetron (telkens na 20 seconden even doorroeren) of au bain marie.
              • Spatel de chocolade door het eimengsel en vouw daarna de slagroom er door.
              • Taart opbouwen:
              • Bekleed de vorm met huishoudfolie, zorg dat het folie er ruim omheen zit. Verdeel een laagje mousse in de schaal.
              • Bestrijk een plak kapsel of cake met het vocht van de gepocheerde peertjes. Leg de laag cake in de mousse, let op dat er ruimte is tussen de cake en het schaaltje.
              • Verdeel een laagje mousse en vervolgens 1/2 van de peertjes. Leg hier weer een bestreken laag cake op... herhaal dit tot de schaal  gevuld is en zorg ervoor dat het laatste laagje een van cake is.
              • Laat de taart 5 a 6 uur opstijven in de vriezer.

                Voor de ganache:

                • Kook slagroom met suiker en melk. Hak de chocolade in stukjes en spatel dit er samen met de boter door.

                  Taart afmaken:

                  • Haal de taart voorzichtig uit de vorm en plaats er eventueel een stukje karton onder. Leg de taart op een kopje op een bakplaat. Giet de ganache over de taart.
                  • Maak chocoladekrullen en plak deze rondom aan de onderkant van de taart. Werk de taart eventueel af met vormpjes van marsepein of fondant.
                  • Bewaar de taart in de koelkast of vriezer. Nadat de taart gekoeld of ingevroren is kan er condens ontstaan waardoor de taart er niet meer zo mooi bruin uitziet. Hij kan dan wit uitslaan.
                  • Als je de taart hebt ingevroren, laat hem dan zachtjes in de koelkast ontdooien.

                  Deel dit bericht:

                  Share on facebook
                  Share on twitter
                  Share on whatsapp
                  Share on email
                  Reacties

                  20 Reacties

                  1. Emily van Kampen 13 december 2014 om 09:35

                    Hij is echt prachtig! Zoiets zou ik ook best eens zelf willen maken, maar misschien dat ik dat de eerste keer liever met iemand zou doen die er een beetje handig mee is.

                    1. Brenda Kookt 16 december 2014 om 13:10

                      Dat kan ik me wel voorstellen. En samen bakken is nóg leuker toch? :) Kun je het daarna samen lekker opeten.

                  2. Marijke 13 december 2014 om 09:36

                    Hé leuk om te zien hoe zoiets gemaakt wordt! Die taart is echt wel héél mooi en ziet er héérlijk uit!

                  3. Eline 14 december 2014 om 09:27

                    Prachtig! Leuk om te zien dat Micha nog steeds de prachtigste en heerlijkste taarten maakt. Onze bruidstaart heeft hij gemaakt en was heerlijk!

                  4. Linda Delichef 14 december 2014 om 12:10

                    Dat ziet er gaaf uit! Ik heb me er nooit aan durven wagen, maar met zo’n uitleg moet het toch lukken!

                  5. Maxime 14 december 2014 om 18:26

                    Lijkt me best wel lastig om te maken, maar het resultaat ziet er echt zo mooi uit.

                  6. Eef 14 december 2014 om 21:29

                    Wauw hij is echt super mooi!

                  7. Marloes 16 december 2014 om 15:05

                    Wauw, die ziet er echt prachtig uit! Het lijkt me ontzettend leuk om zoiets eens te proberen. Wat is de doorsnede van de kom die jullie gebruikt hebben eigenlijk?

                  8. Lionne 19 december 2014 om 22:20

                    Hoi Brenda,

                    Zou ik ipv peren ook kersen op sap kunnen gebruiken? En waar zou ik de biscuit mee bevochtigen?

                    Groetjes Lionne

                    1. Brenda Kookt 22 december 2014 om 10:36

                      Met kersen op sap lijkt de taart me ook heerlijk. Om de cake te bevochtigen kun je misschien het sap van de kersen gebruiken?

                  9. Lise 23 januari 2015 om 20:20

                    Ziet er super uit! Ik zou graag de biscuit of taartbodem zelf willen maken. Heb je daar goed recept voor?

                    Lise

                    1. Brenda Kookt 24 januari 2015 om 10:23

                      Hoi Lise, wat tof dat je de boltaart wilt maken. Voor de bodem heb nog geen goed recept. Als ik zelf de bodem maak dan gebruik ik vaak een biscuitmix. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij kook- en kaartwinkels.

                      1. Lise 25 januari 2015 om 19:27

                        Hij ziet er zo leuk uit dus ik dacht ik ga die maken :) heb zelf mijn biscuit gemaakt en morgen ga ik de rest maken.

                        1. Brenda Kookt 25 januari 2015 om 19:50

                          Wat tof Lise! Laat je het me weten als hij helemaal af is?

                          1. Lise 25 januari 2015 om 20:49

                            Doe ik zeker, de bolvorm die ik heb is wel 25 cm hopelijk werkt het.

                          2. Lise 27 januari 2015 om 08:03

                            De taart was ook groot succes! dankjewel voor het recept :)

                  10. Patricia 8 april 2016 om 12:06

                    Hi Brenda,

                    Heb net het filmpje bekeken en wil de taart gaan maken. Nu had ik een vraagje: als ik de taart invries met de cake en chocolade mousse en de dag dat ik hem nodig heb de chocolade ganache er over heen giet. Kan dit ook? Slaat mijn chocolade dan niet wit uit? De taart wil ik 2 juni maken en 5 juni heb ik hem pas nodig. Maak vaak recepten van je site…lukken altijd! Complimenten daarvoor!

                    Groetjes Patricia

                    1. Brenda Kookt 11 april 2016 om 16:19

                      Ik denk dat de kans groot is dat de chocolade dan wit uitslaat, omdat de taart in dat geval helemaal bevroren is. Misschien kun je eerst een proeftaart maken? Bijvoorbeeld een kleinere simpelere versie en dan kijken wat er gebeurd als je hem eerst goed laat bevriezen en daarna chocolade er over giet?

                  Laat een reactie achter

                  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

                  Beoordeel recept