Kerststol (makkelijk)

Kerstbrood txt 2Ik bak niet vaak brood, maar met kerst maak ik graag een uitzondering. Het leek me namelijk wel tof om dit jaar mijn eigen kerststol te maken. Omdat ik weet dat de dagen voor Kerst ieder jaar weer druk zijn was ik opzoek naar een makkelijk recept kerststol. En die heb ik gevonden.

Als ik een brood-recept zoek ga ik eerst naar de website van Levine. Ik heb vorig jaar bij Levine een broodbakworkshop gevolgd en ze heeft zoveel recepten op haar site, daar moest wel iets voor mij bij staan. En dat was het geval. Ik besloot voor de ‘help ik heb geen tijd stol’ te gaan. Een schot in de roos!

Deze stol is een snel te maken kerstbrood. Het bevat geen gist waardoor het deeg niet hoeft te rijzen. Deze kerststol is dus extra snel klaar en het is een ideaal recept voor de beginnende broodbakker. En het is lekker.. .!

Tip voor iedereen die nog opzoek is naar een kerstkadotje: Levine heeft nu ook een heel mooi ‘broodboek’ uitgebracht: ‘Brood uit eigen oven’. Dit is een must have voor iedereen die thuis brood bakt, of wil leren bakken. Klik hier voor meer informatie.

Kerstbrood 02

Recept Kerststol makkelijk

Kerststol (makkelijk)

1 uur 15 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • halve theelepel bakpoeder
  • 100 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 115 gram koude ongezouten roomboter in blokjes
  • 225 gram magere kwark
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 200 gram gedroogd/gekonfijt fruit Ik nam een mengsel van rozijnen, cranberry's en sucade

    Voor de afwerking:

    • 90 gram ongezouten roomboter gesmolten
    • 90 gram poedersuiker

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 160 °C, bekleed een bakplaat met bakpapier.
    • Meng zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, suiker en zout in een grote schaal of de kom van de standmixer. Snijd de koude roomboter er met 2 messen doorheen of gebruik hiervoor de platte klopper van een standmixer. Meng het gedroogde fruit erdoor.
    • Meng in een aparte schaal de kwark met het ei, vanille en geraspte citroenschil. Schep met een spatel het kwarkmengsel door de droge ingrediënten of meng met de platte klopper door elkaar tot alles net gemengd is.
    • Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkoppervlak en kneed het 2 tot 3 keer tot een samenhangend deeg. Druk of rol het deeg uit tot een lap en vorm het tot een stol. Leg de stol op de bakplaat.
    • Bak de stol in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar en lichtbruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen.
    • Leg de stol op een rooster, bestrijk hem rijkelijk met gesmolten boter en bestuif het ruim met poedersuiker. Bestrijk de stol als ze afgekoeld zijn nog een keer met gesmolten boter en bestuif weer met poedersuiker. Verpak de stol in plastic of aluminiumfolie. De stol blijft ongeveer 1 week goed.

      Tip: Laat de stol 1 dag 'rusten' (goed ingepakt in plastic of aluminiumfolie) voordat je ze aan gaat snijden want ze smaken de volgende dag(en) nog lekkerder

        | Afdrukken

        Bron: Uit de keuken van Arden

        Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03


        Brenda Hoff
        Brenda Hoff
        Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
        7 comments
        1. Wat ziet dit er heerlijk uit, en het is nog makkelijk ook!
          Maar ik heb een vraagje, sorry. Dit is het recept voor een Kerststol, maar bij de Bereiding heb je het over ‘ieder deeg’, ‘Bak de stol’ en later ‘Bestrijk de stollen…’ Dus maak je met dit recept nou een of twee stollen?

        Geef een reactie

        Misschien vind je dit ook leuk