Wat eten we vanavond?

Filmpje: Bûche de Noël Tiramisu

buche de noel tiramisuAls klapper op de vuurpijl heb ik samen met Pauline en Sabine een derde filmpje gemaakt. Dit is een killer van een dessert. Een heuse Bûche de Noël Tiramisu style!

Een Bûche de Noël is een typisch nagerecht dat rond de kerstdagen wordt geserveerd. Het is een cakerol dat er uitziet als een houtblok. Ons houtblok is er eentje met een twist, het is namelijk een tiramisu rol. Sounds good toch?

Het maken van de cakerol is even spannend, je wilt natuurlijk niet dat hij scheurt. Met onze tips (maar eigenlijk vooral die van Pauline) gaat het je zeker lukken om dit mooie spektakel deze kerst op tafel te zetten. In dit filmpje geven we je de tips & tricks!

 

Video: recept Bûche de Noël tiramisu

Klik hier als je de video niet kunt zien

De bovenstaande video staat op het YouTube kanaal van UitPaulinesKeuken, vergeet je ook niet te abonneren op het kanaal van OhMyFoodness en die van mij natuurlijk!

Ik vond het super leuk om samen met Pauline en Sabine de keuken van Dille en Kamille in te duiken (de bloopers aan het einde van het filmpje laten de sfeer op de set goed zien :)). Ik hoop dat jullie inspiratie voor het kerstdiner hebben opgedaan, en hebben genoten van onze filmpjes.

Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept

buche de noel tiramisu 02

Bûche de Noël Tiramisu

 

Filmpje: Bûche de Noël Tiramisu

50 minuten
+ 15 minuten

Ingrediënten

  • Voor de cakerol:
  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • snuf zout

    Voor de vulling:

    • 250 ml slagroom
    • 250 gram mascarpone
    • 2 eetlepels suiker
    • 1 sterke espresso
    • scheutje Marsala of amaretto

      Als garnering:

      • cacao
      • reep pure chocolade

      Bereiding

      • Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 170ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
      • Klop de eieren met de suiker schuimig en luchtig. Mix de eieren ongeveer 10 minuten, totdat ze volume hebben. Zeef de bloem en spatel dit met een snuf zout en de maïzena door het eimengsel. Doe dit voorzichtig zodat de lucht erin blijft. Giet het mengsel op de met bakpapier belegde bakplaat. Strijk het deeg uit tot een gelijkmatige rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Bak het biscuit in 12  – 15 minuten af.
      • Stort de biscuitplak op een schoon vel bakpapier of een schone theedoek. Laat hem iets afkoelen en rol hem dan voorzichtig met bakpapier en al op. Laat zo afkoelen.
      • Voor de vulling roer je de mascarpone los in een kom. Klop de slagroom met de suiker stijf in een andere kom. Spatel de slagroom voorzichtig door de mascarpone. Zet dit apart in de koelkast. Zet ook alvast een sterke espresso en voeg daaraan een scheutje Marsala toe.
      • Opbouwen van de cakerol: Trek de rol voorzichtig open. Het is niet erg als de randen een beetje bol blijven staan. We gaan de cake nu besprenkelen met de koffie. Sprenkel een deel van de koffie over het biscuit. Zorg er wel voor dat het niet te nat wordt. Verdeel nu de mascarponevulling over de cakerol. Rol de cakerol nu voorzichtig op. Smeer de rest van de vulling op de bovenkant van de cakerol.
      • Laat de cakerol opstijven in de koelkast. Minimaal een uurtje, maar langer mag ook.
      • Garneer de bûche de noël met cacao en chocoladeschaafsel.

      Deel dit bericht:

      Share on facebook
      Share on twitter
      Share on whatsapp
      Share on email
      Reacties

      9 Comments

      1. Marja 21 december 2014 at 18:48

        Hij lijkt me heerlijk Brenda! Alleen….mijn bakplaat is kleiner dan die van jullie. Wat kan ik dan beter doen…gewoon 4 eieren zodat hij dikker wordt dan die van jullie of minder eieren zodat hij net zo dun wordt als die van jullie? Ik heb afgelopen zomer zo’n biscuitrol met aardbei en roomkaas gemaakt van 5 eieren, maar ik weet niet of dat mrt tiramisu ook lekker is. En toen moest ik, volgens een recept uit de allerhande, de eieren met suiker au bain marie opkloppen totdat de eieren als een lint van de gardes afliep. Ik had een hele schaal vol ei en hij liep zelfs over het water in. Het was echt heel veel, wel zo’n schaal als jullie hadden tot de rand toe vol. En dat heette ook biscuit. Wat is het verschil dan met jullie rol? Wat een vragen hé. Maar ik wil gewoon graag zeker weten dat ik het goed doe! Alvast bedankt voor het lezen van mijn verhaal! En ik ben dol op tiramisu, dus ik wil hem graag goed maken! :-D

        Reply
        1. Brenda Kookt 22 december 2014 at 10:10

          Je kunt de biscuitlaag beter niet te dik maken, dan heb je namelijk sneller de kans dat het gaat scheuren bij het rollen. Als je bang bent dat je biscuitlaag te dik wordt kun je ook een deel van het beslag over laten.

          Oh.. als ik aan de cakerol terugdenk loopt het water me in de mond.. :)

          Reply
          1. Marja 22 december 2014 at 20:41

            Misschien kan ik er wel 2 uit halen! Ik heb trouwens roomkaas ipv mascarpone ( dat is veel goedkoper! ), maar dat kan toch ook wel? Jaaaaaa….ik maak er 2 denk ik..dubbel fun! Voor 2e kerstdag ook eentje. Het water loopt me nu al in de mond! Heerlijk.
            Bedankt voor je reactie Brenda!
            Tot de volgende keer, groetjes.
            Marja. :-D.

            Reply
      2. Karen 21 december 2014 at 21:46

        Ik ben van plan de rol te maken voor het kerstdiner. Kan je de rol een dag van te voren maken?

        Alvast dank voor reactie en fijne dagen gewenst!

        Reply
        1. Brenda Kookt 22 december 2014 at 06:40

          De rol kun je zeker een dag van te voren maken, bewaar hem in de koelkast. Wacht met het garneren tot je hem gaat serveren, dan ziet hij er op zijn mooiste uit.

          Reply
      3. Marja 13 januari 2015 at 20:53

        Hoi Brenda, de afgelopen week 3 soorten cake – rollen gemaakt waaronder die van jou natuurlijk

        Reply
      4. Carolien 14 mei 2016 at 08:03

        Hoi brenda,
        Gebruiken jullie gewoon een normaal formaat bakplaat? Kan het niet zo goed zo zien namelijk.
        Groetjes carolien

        Reply
        1. Brenda Kookt 19 mei 2016 at 08:40

          We gebruiken inderdaad een normale formaat bakplaat, uit de oven.

          Reply
      5. Bertina 17 december 2018 at 12:53

        Lijkt me lekker! Ga je uit van een heteluchtoven of oven met boven en onderwarmte in dit recept?

        Reply

      Geef een reactie

      Misschien vindt je dit ook leuk: