Tortilla gerechten

Varieren met tortilla

Wraps, burrito’s, enchilada’s, fajita’s…. Het lijkt allemaal op elkaar, het wordt allemaal gemaakt met een wrap, ook wel een tortilla genoemd.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij ons thuis vaak zeg: ‘we eten vanavond wraps’. Dan weet mijn vriend meteen wat ik bedoel, welke vulling er in zit en welke saus ik gebruikt dat is nog een verrassing.

Daar zit het verschil tussen de burrito, enchilada en fajita namelijk in. In de vulling en bereiding. Ik heb eens uitgezocht wat het verschil is tussen deze gerechten. In dit artikel lees je hier alles over.

Tortilla

Een Mexicaans tortilla wordt in de Hollandse volksmond ook wel een wrap genoemd. Een wrap is eigenlijk een opgerolde tortilla.

De tortilla is een plat brood dat gemaakt wordt van mais- of tarwemeel. Tortilla’s variëren in grootte van 6 tot meer dan 30 cm, afhankelijk van het gebied van het land en het gerecht waar het voor bedoeld is.

Verwar de Mexicaanse tortilla niet met de Spaanse tortilla, dit is een soort omelet (zie dit recept).

Burrito

Een burrito is een gevulde tortilla met verschillende ingrediënten en een saus. Vaak wordt een burrito ook gevuld met (gekruide) rijst. Een burrito wordt niet opgerold, maar dubbel gevouwen.

Enchilada

Een enchilada is een tortilla gevuld met een pittige saus, gehakt en kaas. Na het beleggen van de tortilla wordt hij opgerold en in de oven verwarmd.

Ik maakte laatste een enchilada met kip en sperzieboontjes. Bekijk hier het enchilada recept.

Fajita

Een Fajita is een tortilla die gevuld wordt met gegrild vlees. Traditiegetrouw wordt hiervoor runderborst voor gebruikt, dit kan vervangen worden door kip, varkensvlees en garnalen. Naast vlees wordt een fajita ook gevuld met gegrilde uien en groenten.

Het is lekker om een fajita te serveren met een frisse salade, salsa saus en guacamole.

Quesedilla

Een quesedilla is een Spaans lekkernij waarbij de Mexicaanse Tortilla wordt gebruikt. Een quesedilla is een tortilla die belegt wordt met kaas en andere ingrediënten. Op deze tortilla wordt een andere tortilla gelegd waarna hij in een koekenpan aan beide kanten wordt gebakken. Hierdoor smelt de kaas.

Het is ook lekker om een quesedilla in stukken te snijden en als hapje te serveren.

Toevallig verschijnt er dit weekend een lekker quesedilla-recept op het blog. Neem dan dus zeker even een kijkje.

Taco

Taco’s zijn gefrituurde tortilla’s. Een tacoschelp in een ronde tortilla die gefrituurd is en dubbel is gevouwen. Taco’s vul je met vlees of vis, bonen, salade en verschillende toppings zoals crème fraîche, guacamole en tomatensalsa.

Laten we ook de tacochips niet vergeten (ook wel tortillachips of nacho’s genoemd). Dit zijn stukjes tortilla die gefrituurd zijn. Lekker om in guacamole te dippen, te gratineren met kaas of in een ovenschotel te verwerken.

Klik hier voor 3 recepten met de taco schelp, en hier voor de lekkerste schotel met nacho’s.

Wrap

Zoals ik eerder zei wordt een opgerolde tortilla vaak een wrap genoemd. Dit kun je niet alleen warm eten zoals bij de (meeste) gerechten hierboven. Een tortilla kun je ook koud eten, bijvoorbeeld als lunch of hapje. Vul de tortilla met een salade en bijvoorbeeld kipflet, zalm of brie.

Klik hier voor een lekkere lunchwrap en neem ook een kijkje bij de kip cajun wraps. Deze zijn té lekker.

Welk gerecht met tortilla’s is jouw favoriet en zet jij regelmatig op tafel?

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
  1. Vanavond had mijn vrouw burrito’s op tafel. Uit balorigheid begon ik over enchiladas. Wat lacherig vroeg ik om het verschil. Is toch allemaal een pot nat. Tik ik mijn vraag “wat is het verschil tussen een burrito en een enchilada” kom ik op deze site. Leuke site! En mijn vraag is ook gelijk beantwoord.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk