Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Kip Teriyaki met rijst

Advertisement

Kip teriyaki

Vandaag deel ik eindelijk weer een rijstgerecht met jullie, namelijk Kip Teriyaki! Een heerlijk  gerecht met kip, teriyaki kruiden, groenten en rijst. Dit gerecht is een dikke vette aanrader, hier aan tafel viel het behoorlijk in de smaak.

Rijst eet ik de laatste tijd te weinig. Ik vind het lekker, maar toch kom ik tijdens drukke weken (zoals de afgelopen weken) niet verder dan de standaard nasi. Prima dat moet kunnen, maar afwisseling is zeker welkom. Daarom greep ik de kans aan om weer eens een rijst-gerecht te maken toen Santa Maria mij vroeg om aan de slag te gaan met een van de kruidenmixen.

Voor dit gerecht ben ik aan de slag gegaan met de kruidenmixen uit de Extra Fine Selection. Dit is een serie hoogwaardige kruidenmixen geïnspireerd op verschillende wereldkeukens. Bij de samenstelling van de mixen staan verse, pure en natuurlijke kruiden met duidelijke herkomst centraal. Denk aan mixen als Etiopian Berbere, Indian Tandoori en Maroccan Ras el Hanout. Deze kruiden helpen je een handje om in je eigen keukentje de lekkerste gerechten van verschillende wereldkeukens te koken.

Ik ging aan de slag met de Japanese Teriyaki. Het leek me heerlijk om met deze kruidenmix een lekker gerecht met kip en rijst samen te stellen. En dat is goed gelukt, deze kip teriyaki met rijst gaat hier nog veel vaker op tafel komen.

Het fijne van deze kruidenmix vind ik dat hij niet té scherp is. Ik kan de kruidenmix goed gebruiken zonder dat het te overheersend wordt, wél heeft het gerecht de bekende teriyaki smaak. Om er ervoor te zorgen dat het gerecht de teriyaki twist krijgt heb ik de kip gemarineerd in de kruiden. Daarbij heb ik een snelle teriyakisaus gemaakt, waarbij ik de kruiden heb toegevoegd. Zo zet je binnen no time een lekker licht, voedzaam en smaakvol rijstgerecht op tafel.

Note: de Santa Maria japanse Teriyaki kruiden zijn helaas nog niet overal verkrijgbaar. Op dit moment alleen bij Emte supermarkten. 

Kip teriyaki met rijst

Kip Teriyaki met rijst

Bereidingstijd 25 minuten (exclusief het marineren van de kip)

Ingrediënten voor 2 personen

 • 1 kopje rijst
 • 1 grote kipfilet
 • 1 winterwortel
 • kleine broccoli
 • 2 eetlepels Santa Maria japanse Teriyaki kruiden
 • 1 stengel lente ui
 • sesamzaadjes
 • 2 eetlepels olijfolie

Voor de teriyakisaus:

 • 60 ml sojasaus (4 eetlepels)
 • 60 ml water (4 eetlepels)
 • 1,5 eetlepel bruine suiker
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel Santa Maria japanse Teriyaki kruiden
 • halve eetlepel maizena (of bloem)

Bereiding:

Meng de Santa Maria kruiden (2 eetlepels) met olijfolie. Snijd de kip in blokjes en laat dit in de marinade ongeveer 20 minuten trekken. Bak de kipfilet hierna in een koekenpan of wok aan.

Snijd de wortel in stukjes en kook dit samen met de broccoliroosjes 8 minuten tot het beetgaar is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Bereid de saus door de sojasaus met water, bruine suiker en 1 theelepel japanse teriyaki kruiden te verwarmen. Kneus de knoflook en halveer deze, verwarm deze met de saus mee. Laat de saus een paar minuutjes op zacht vuur doorkoken. Meng de maizena met een klein beetje water zodat er een papje ontstaat en roer dit door de saus en verwarm even mee. Hierdoor wordt de saus iets dikker van structuur.

Voeg de saus, gekookte wortel en broccoli bij de gebakken kipfilet en verwarm even mee.

Serveer de kip en groenten in teriyaki saus met de gekookte rijst. Garneer met stukjes lente ui en sesamzaadjes.

 

Dit is een samenwerking met Santa Maria, lees mijn disclaimer

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

16 Reacties

 1. Marleen 9 september 2015 om 06:51

  Waar zijn is deze kruiden mix te koop? Lijkt me een zalig recept

  1. Brenda Kookt 14 september 2015 om 18:56

   Omdat er veel onduidelijkheid over was ben ik het gaan navragen bij de Santa Maria. Op dat antwoord heb ik even moeten wachten. De kruidenmix is op dit moment verkrijgbaar bij Emte supermarkten. Bij Jumbo, Deen en Plus zijn op dit moment ook de molentjes uit de collectie van Santa Maria verkrijgbaar, maar de kruidenmix volgens mij nog niet.

 2. Mirjam 9 september 2015 om 11:29

  Hoi Brenda, lijkt me een heerlijk recept.
  Zijn de kruidenmixen gewoon bij de Appie of Plus te koop?

  Hartelijke groet, Mirjam

  P.s. Ik neem aan dat ik voor 4 personen de ingredienten verdubbel op de saus na?

  1. Brenda Kookt 10 september 2015 om 20:24

   Volgens mij zijn ze niet bij de AH te koop, ik heb voor de zekerheid de verkooppunten even nagevraagd. Zodra ik een reactie heb laat ik het weten.

   1. Astrid 14 september 2015 om 16:58

    Nope. Zelfs de AH XL niet. Dus vanavond maar in de weer met T woksaus. Tis niet anders.

    1. Brenda Kookt 14 september 2015 om 18:56

     Ik vind het ook jammer Astrid, had niet verwacht dat de kruidenmixen nog niet overal verkrijgbaar waren.
     Op dit moment weet ik zeker dat het bij Emte in de winkel ligt. Bij Jumbo, Deen en Plus zijn op dit moment ook de molentjes uit de collectie van Santa Maria verkrijgbaar, maar de kruidenmix volgens mij nog niet.

 3. Laura 11 september 2015 om 10:59

  Kan ik het ook met een teriyaki woksaus maken?

  1. Brenda Kookt 14 september 2015 om 17:18

   Dat kan zeker Laura, de saus is dan dus alleen niet zelfgemaakt zoals bij mijn versie.

 4. Jacqueline 14 september 2015 om 14:22

  Hoi Brenda,

  Ik had al geprobeerd via Facebook je n berichtje te sturen maar dat werkt kennelijk niet. Ik heb een vraag over het recept KIP TERIYAKI MET RIJST waar kan je de Santa Maria japanse Teriyaki kruiden kopen? bij AH en Jumbo hebben ze dit merk niet …..

  Groetjes en alvast bedantk,

  Jacqueline de Beer

 5. Irma 29 juli 2017 om 07:55

  De teriyakisaus is ook goed te gebruiken als marinade voor de kip. Ik ga die kruiden zeker een keer uitprobren maar ook als je de saus zonder de kruiden maakt is het een goede marinade. Zo marineer in mijn kip al jaren, ook als ik gewoon nasi maak of een curry.

 6. Annie van Beijsterveldt 6 december 2017 om 16:31

  Hoi Brenda. Ik heb contact gehad met Santa Maria, die gaven aan dat de teriyaki kruiden te koop waren bij EmTe of Plus. Wil zo graag dit gerecht maken, maar heb alle genoemde winkels in een straal van 15 kilometer al gehad…. nergens.
  Zo jammer. Ook al gevraagd of Santa Maria mij twee potjes op wil sturen maar dit doen ze niet.
  Misschien de afstand vergroten zeiden ze.
  Nogmaals zo jammer, ik ben helmaal fan van teriyaki, maar ja zo kom ik niet verder.
  Groetjes Annie

  1. Brenda Kookt 6 december 2017 om 20:15

   Hoi Annie, zo vervelend dat de kruiden niet overal verkrijgbaar zijn he? Ik vind dat ook erg jammer. Er staat ook nog een ander teriyaki recept op de blog.

 7. Jannie 3 augustus 2018 om 15:51

  Hallo Brenda,

  Ook ik heb Jumbo en AH XXL bezocht om teriyaki kruiden. Ik had gehoopt dat er 3 jaar na de vorige reacties wel iets veranderd zou zijn.
  Het is mij inmiddels wel duidelijk dat het een kruidenmix is dat alleen het merk Santa Maria heeft ontwikkeld. Nu de marketing nog.

  Heb je een alternatief, Brenda?

 8. OptiSite 2 april 2019 om 15:48

  Hallo Brenda!

  Ik ben bezig met gezond eten voor bij het sporten. Ik ben heel benieuwd en ga dit recept vanavond proberen. Echter had ik toch nog een klein vraagje; namelijk of de kruiden bij de Jumbo te koop zijn. Anders moet ik erg ver reizen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *